Dikkat! Borderline olabilirsiniz

Dikkat! Borderline olabilirsiniz
Dengesiz ve aniden gelişen duygular yaşıyorsanız dikkat! Adını belki de ilk kez duyacaksınız ama siz de ‘Borderline’ olabilirsiniz. Peki Borderline nedir? Belirtileri nelerdir? Kimlerde görülür ve tedavisi var mıdır? İşte Borderline ile ilgili uzmanından açıklamalar…

Borderline, kişide ‘sınırda kişilik bozukluğu’ olarak tanımlanan, belirtileri görülmesine rağmen bilinmediği için habersiz yaşanılan bir ruhsal hastalık…

Borderline kişinin; benlik duygusunu, duygu ve davranışlarını kısaca yaşamını olumsuz etkileyen ve tedavi edilmesi gereken bir durum. Benlik duygusunda olumsuz değişimler, tekrarlayan intihar düşünceleri veya teşebbüsü, şüphecilik, kontrolsüz öfke ve saldırganlık, duygularda ani değişimler, boşlukta hissetme, güven sorunu, mantıksız para harcama, aşırı hızlı araba kullanma gibi dürtüsel hareketlerle ortaya çıkabiliyor.
Bu belirtileri gösteren Borderline hastaları, genel nüfus içinde yüzde 2-3 oranında görülüyor. Kadınlarda ise erkeklere oranla 3 kat daha fazla rastlanıyor.

1-001.jpg

Uzmanlar, borderline (sınırda) kişilik bozukluğunun, erken erişkinlikte başlayarak, insan ilişkilerinde, benlik imgesinde, duygulanımda kararsızlık ve dürtüsellik olarak kendini gösteren yani davranışlarının sonuçlarını düşünmeden hareket ederek, duygu ve davranışlarının patlamalarını kontrolde güçlük yaşayan kişilik örüntüsünü ifade ettiğini belirtiyor.

2-001.jpg

BORDERLİNE’IN BELİRTİLERİ
Borderline, benlik duygusunda olumsuz değişimler, tekrarlayan intihar düşünceleri veya teşebbüsü, kişilerden sebepsiz yere şüphe duyma, kontrolsüz öfke ve saldırganlık, aile, arkadaş ve sosyal ilişkilerde aniden değişen uç duygulara (nefret, sevgi ve aşk gibi) sahip olma, terk edilme korkusu sebebiyle yakınlık kurmada zorluk, kendilerini sürekli boşlukta hissetme, dikkatsiz araba sürme, aşırı ve mantıksız para harcama, madde kullanımı, çok fazla yemek yeme, aşırı cinsel davranışlarda bulunma, kumar oynama gibi tehlikeli ve dürtüsel hareketler yapmanın yanı sıra birkaç saat ile birkaç gün arasında süren ani ve yoğun duygudurum değişimleri ile kendini gösteriyor.

Ancak uzmanlar, Borderline kişilik bozukluğu yaşayan herkesin bu semptomların tamamını yaşamadığını belirtirken, semptomların sıradan olaylarla tetiklenebildiğine dikkat çekiyor.

3-001.jpg

Borderline kişilik bozukluğunun tam olarak neden kaynaklandığı bilinmemekle birlikte olumsuz çevresel ve genetik faktörlerin büyük rol oynadığına değinen uzmanlar, “Borderline, genetik, psikososyal ve biyolojik faktörlerden kaynaklanabiliyor.

Borderline kişilik bozukluğu olan kişiler günlük hayatlarında ciddi problemlerle karşılaşabilir. Kişinin rahatsızlığı konusundaki farkındalığının azlığı, tedaviyi reddetmesi, aile veya arkadaşlarından destek alamaması ve profesyonel yardım yerine farklı madde veya kişilerden beklenti içinde olması, hastalığın seyrini kötüleştirebilmektedir. Borderline kişilik bozukluğu olan hastalar yaşamları içerisinde bazı problemlerle karşılaşabilir” diyor.

4-001.jpg

TEDAVİ YÖNTEMLERİ?
Borderline kişilik bozukluğunda uygulanabilecek en etkin tedavi yöntemi psikoterapi. Uzmanlar, semptomları hafifletmek için psikoterapinin ilk basamak olduğunu ifade ederken, Diyalektik Davranışçı Terapi (DBT), Şema Odaklı Terapi, Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT), Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) ve Psikodinamik Terapi gibi çeşitli psikoterapilerin etkili olduğu görüşünde.

Borderline kişilik bozukluğunun belirtileri kısa süreli olmaktan ziyade yaşam boyu sürme eğiliminde. Bu nedenle tedavide erken çocukluk dönemi, travmatik anılar ve aile ilişkilerinin iyi incelenmesi gerekiyor.