Dikkat! Bu ilaçları uzun süre kullanmak hasta edebilir

Dikkat! Bu ilaçları uzun süre kullanmak hasta edebilir
Yapılan bir araştırma, bazı ilaçların uzun süre kullanımından sonra kişilerin ilacı bırakma sürecinde ciddi yoksunluk belirtileri yaşadığını ortaya çıkardı. Peki hangi ilaçlar kişiyi yoksunluğa sürüklüyor? İlaçlar nasıl kullanılmalı? İşte ayrıntılar…

Sağlıklı bir hayat için kullanılan ilaçların uzun süreli kullanımı ve bırakma yöntemleriyle ciddi riskleri de beraberinde getirebileceği bildirildi.

İngiltere merkezli University College London (UCL) tarafından yürütülen araştırmada, uzun süreli antidepresan kullanımının ciddi yoksunluk belirtilerine yol açabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre iki yıldan uzun süre antidepresan kullananlar, ilacı bırakmaya çalışan kısa süreli kullanıcılara göre 10 kat daha fazla yoksunluk semptomu yaşıyor.

EN SIK GÖRÜLEN BELİRTİLER BAŞ DÖNMESİ VE VERTİGO

Araştırmaya katılanların yüzde 64’ü, ilacı bıraktıklarında orta ila şiddetli düzeyde semptomlar yaşadığını belirtti. En yaygın belirtiler arasında baş dönmesi, baş ağrısı, mide bulantısı ve vertigo yer aldı. Üstelik bu semptomların üçte biri 3 aydan uzun, yüzde 10’u ise bir yıldan fazla sürdü.

İLACI ANİDEN BIRAKMAK PSİKOLOJİK VE FİZİKLER SORUNLARA NEDEN

Antidepresan kullanım süresi uzadıkça, beyindeki kimyasal dengenin bu ilaçlara olan bağımlılığı artıyor. Bu nedenle ilacı ani bırakmak hem psikolojik hem fiziksel ciddi sorunlara yol açabiliyor. Araştırmada, antidepresanı bırakmaya çalışanların yüzde 38’i bunu başaramadı. Bu oran uzun süreli kullanıcılar arasında yüzde 79’a çıktı.

BU İLAÇLARI DOKTOR GÖSETİMİNDE BIRAKIN

UCL uzmanları ve psikiyatristler, antidepresanların yalnızca doktor gözetiminde bırakılması gerektiğini vurguluyor. Doz azaltma planları ve alternatif tedavi yöntemleriyle süreç daha güvenli hale getirilebilir. Uzmanlar, ilaçların yan etkileri konusunda da hastaların daha fazla bilgilendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.