Dinmeyen özlemin 80. yılı

Dinmeyen özlemin 80. yılı
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, ölüm yıldönümünde, tüm yurtta olduğu gibi Sarayönü’nde düzenlenen çeşitli etkinliklerle anıldı. Atatürk Anıtı’na çelenk konulması ile başlayan tören,...

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, ölüm yıldönümünde, tüm yurtta olduğu gibi Sarayönü’nde düzenlenen çeşitli etkinliklerle anıldı. Atatürk Anıtı’na çelenk konulması ile başlayan tören, Belediye Düğün Salonu’nda devam etti. Cumhuriyet İlkokulu tarafından hazırlanan anma programı, salonu dolduran öğrencilerin coşku ve yüksek sesle söylediği İstiklal Marşı’yla başladı. Programda Türk milletinin varlık birlik ve geleceğinin şekillenmesinde önemli rol oynayan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve inkılapları her Türk vatandaşının bilmesi ve peşinden gitmesi gerektiği vurgulandı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 80. yıldönümünde Sarayönü’nde çeşitli törenlerle anıldı. 10 Kasım 1938’de saatler 09:05’i gösterirken, Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yuman büyük Türk Önderi Mustafa Kemal Atatürk, Sarayönü’nde de özlemle ve saygıyla anıldı. 10 Kasım 2018 Cumartesi günü sabah saatlerinde Hükümet Konağı’nda bulunan Atatürk Anıtı önünde gerçekleşen çelenk törenine, ilçe protokolünün yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Anıta çelenk sunumunun ardından Sarayönü Belediyesi hoparlörü ve polis araçlarının sirenleri eşliğinde saygı duruşu gerçekleştirildi. Bu esnada bayraklar da yarıya indirildi. Daha sonra İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile Hükümet Konağı’ndaki tören sona erdi. Atatürk Anıtı’ndaki programın tamamlanmasından sonra törenler Belediye Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen 10 Kasım programıyla devam etti.

Sarayönü Cumhuriyet İlkokulu tarafından hazırlanan 10 Kasım Atatürk’ü Anma Programı’na Kaymakam Tarık Bahadır, Belediye Başkanı Nafiz Solak, daire amirleri, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı. Programı okul öğretmenlerinden Ömer Yavuz sundu.

Fikir ve idealleri ile ölümsüzleşti

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’ndan sonra günün anlam ve önemini belirten konuşmayı okul öğretmenlerinden Tayfun Kaymakçı yaptı. Kaymakçı konuşmasında, "Bugün burada bu daracık zamanda Mustafa Kemal Atatürk'ü anlamaya imkan yoktur. Elbette hakkında binlerce kitap yazılan sayısız araştırmalara, makalelere konu olan Atatürk'ü ve onun muazzam kişiliğini bütün yönleriyle anlatamayız. Yalnız Türk milleti için değil bütün dünya için örnek ve büyük bir insan olan Atatürk hepimiz gibi doğdu, yetişti ve ömrü kadar yaşadı. Benzersiz bir askeri deha oluşunun yanı sıra üstün bir düşünce adamıydı. Fikirler ve öğütleri ile ders veriyor, açıklıyor, aydın yolunu çiziyor ve her şeyden önemlisi inandırıyordu. Onun sözleri doğruluğun inancın, gerçeğin, azmin ve millet sevgisinin coşkusuyla doludur. Bugün bu büyük insanın aramızdan ayrılışının 80. yıl dönümü. Büyük insanlar ölümsüzlüğe göç ederken etkileri ile de, davranışlarıyla da fikir ve idealleri ile de ölümsüz olurlar. Doğru olan, gerçek olan, anlamlı olan Atatürk'ün yaşadığı, var olduğu, büyük insan olarak büyük olayların büyük idare fikirlerin yaratıcısı ve temsilcisi olduğudur." dedi.

Atatürk düşüncedir, aydınlıktır

Bunalımlı ve güç günlerde hayret ve takdir uyandıran davranışların, durum düzelince basit gibi göründüğünü kaydeden Kaymakçı, "Milli Mücadele'ye gerçektir. Atatürk de bir gerçektir ve milli mücadele gerçeğidir. Sembol Atatürk, yapıcı ve kurucu Atatürk, kalplerde ve gönüllerde olduğu kadar kafalarda yaşayan Atatürk'tür. O tarihi tecrübelerden hız ve güç alarak hep ileriye yönelmiştir. Yeni devlet, yeni toplum, onun eseri, çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkmak onun hedefidir. Türk milleti için özgürlük ve bağımsızlık huzur ve güven içinde yaşamak onun düşüncesinin temel noktasıdır. İnsanlığa sevgi insanlara saygı insanlığa bir bütün olarak değerlendirmek onu bağımsız ve insancıl politikasının özüdür. Atatürk düşüncedir, aydınlıktır, yüceliktir, sevgidir, barıştır, ulusal birliktir, Türklüktür. Türk milleti ise ona nöbetçidir." şeklinde konuştu.

Kaymakçı'nın konuşmasını tamamlamasının ardından 10 Kasım ve ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili çeşitli sunumlar gerçekleştirildi. Oratoryo, koro sunumların yanı sıra şiirlerin de okunduğu anma töreni, katılanlara teşekkür edilmesiyle sona erdi.