Diş İpi ve Diş Fırçası ….

Diş hekiminizin önerisi ile diş fırçası ve macununa ek olarak bu malzemelerle temizlenemeyen bölgeleri temizleyebilmek için diğer temizleme maddeleri kullanılıyor. diş ipleri ise bunlar arasında en sık kullanılan malzemedir.

Diş fırçası ile temizlenemeyen bölgelerde dişlerin ara yüzlerinde diş ipi kullanımı gerekir, yine hareketsiz köprülerin gövde altları için özel diş ipleri üretilmiştir. bu ürünler ağız bakımında önemli rol oynamaktadır. Dolgu ve protez dişlerin ara yüzleri bilhassa diş ipi kullanılarak kesinlikle temizlenmelidir. bu tür ortamlarda yiyecek birikimi ve diştaşı oluşumu çoğalmakta ve dolgu altı çürüklerine diş eti rahatsızlıklarına sebep olmaktadır.

Diş ipleri her iki elin baş parmakları veya işaret parmakları arasında gergin tutularak dişlerin arasına girilip, temizlenmesi biçiminde uygulanır. köprü gövdelerinde ise gövde altına girebilecek biçimde üretilmiş iplerle gövdenin altı temizlenir.diş ipi kullanırken dişetini tahriş etmemeye itina gösterilmelidir.bu tür ürünlerle yapılan temizliğin yanı sıra 6 aylık periodik doktor kontrolleri kesinlikle yaptırılmalıdır.

İdeal Bir Diş Fırçası Nasıl Olmalıdır?

İdeal bir diş fırçası orta yumuşaklıkta en az 3 sıra, yuvarlatılmış naylon kıllardan yapılmış olmalıdır. Küçük başlı fırçalarla daha detaylı ve iyi bir fırçalama yapmak mümkündür.

Diş fırçanızı etkin ve sağlıklı kullanabilmek için lütfen aşağıdaki bilgileri inceleyiniz

  • Fırçanızın kılları paralelliğini kaybedince değiştirilmesi gereklidir (ortalama 3 ay). Bu paralellik Diş fırçaları kısa sürede kuruyacak ve diğer fırçalar ile temas etmeyecek şekilde saklanmalıdır.
  • En az 2 fırçanızın olması gereklidir. Naylon diş fırçasının kuruyabilmesi için tam bir gün gereklidir.
  • Her gün aynı fırça kullanılıyorsa fırça tam olarak kuruyamaz, işlevini iyi yapamayacak kadar yumuşar.
  • Grip olunca fırçanızı yenileyin. Diş fırçaları genelde nemli olup ılık ortamlarda saklandıklarından bakteri ve virüslerin yerleşip üremeleri için çok uygun bir ortam oluştururlar. Grip virüsünün yerleştiği fırçayla dişinizi fırçaladığınızda hastalık etkeniyle tekrar karşılaşırsınız.
  • Asitli içecekler (portakal suyu, limon, kolalı içecekler, vs) aldıktan sonraki 30 dk içerisinde dişlerinizi fırçalamayın ya da dişinizi fırçaladıktan sonra 30 dk asitli içeceklerden uzak durun. Asitli içecekler tükürüğün PH dengesini bozarak dişlerin üzerinde oluşan koruyucu tabakayı eritir arkasından dişinizi fırçaladığınızda koruyucu tabaka dişlerinizin üzerinden tamamen uzaklaşır ve dişleriniz yüzeylerinden az miktarda aşınır. 1 ay içerisinde bozuluyorsa gereğinden fazla bastırarak fırçalıyorsunuz demektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hülya BAĞCI Arşivi