DİSK'in TÜİK’i şikayetine ret: Emekli ve memurlar çok üzülecek
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) her ay açıkladığı enflasyon rakamları bazı kesimler tarafından gerçeği yansıtmadığı iddiasıyla tepkilere neden olurken, ENAG ile arasında görülen fark da eleştirileri beraberinde getiriyor.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK), 2022 yılında TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinde TÜFE kapsamındaki madde sepeti ve ortalama madde fiyatları listesini açıklamadığı gerekçesiyle CİMER aracılığıyla TÜİK'ten söz konusu madde fiyat listesinin hesaplanmasını talep etmiş, ancak DİSK, ortalama madde fiyatları listesine ilişkin bilgi talebinin karşılanamayacağı cevabı üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştu.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı enflasyon sepetini açıklamayan TÜİK hakkında DİSK'in yaptığı suç duyurusunu sonuçlandırdı. Yapılan şikayetin sonucunu TÜİK duyurdu.
AÇIKLAMA TÜİK’TEN GELDİ
TÜİK açıklamasında "Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Kurumumuzca yapılan işlemlerde herhangi bir suç unsuru bulunmadığı tespit edilmiş ve Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (DİSK) şikayet başvurusu kesin olarak reddedilmiştir" ifadesini kullandı.
TÜFE hesaplama sürecinin Avrupa İstatistik Ofisi (EUROSTAT) Harmonize Tüketici Fiyat Endeksleri Metodoloji El Kitabı'nda belirtilen norm ve standartlara uygun olarak yürütüldüğü vurgulanan açıklamada, bu kılavuz ve diğer uluslararası yöntem kılavuzlarında belirtildiği gibi TÜFE hesaplarında ortalama fiyatların değil, fiyat değişimlerinin ağırlıklandırılmasıyla hesaplanan endeks değerlerinin kullanıldığı bildirildi.
Açıklamada, ilgili endeks değerlerinin her ay TÜİK tarafından, TÜFE haber bülteniyle kamuoyuyla paylaşıldığına işaret edilerek, "Fiyat endekslerinin amacı ortalama fiyat seviyesini ölçmek değil, saf fiyat değişimlerini ortaya koymaktır. Bu nedenle dünya genelinde hiçbir resmi istatistik ofisi tarafından ortalama madde fiyatlarının tamamı hesaplanıp yayımlanmamaktadır. Çünkü, çok çeşitli mal veya hizmetin ortalama madde fiyatının hesaplanması ve açıklanması yanıltıcı sonuçlara yol açmaktadır" değerlendirmesinde bulunuldu.
Örneklere de yer verilen açıklamada, EUROSTAT dahil olmak üzere hiçbir uluslararası kurum veya kuruluş tarafından ortalama madde fiyatlarının yayımlanmaması hususunda herhangi bir eleştiri yöneltilmediğinin altı çizildi.
SUÇ UNSURU BULUNMADIĞI TESPİT EDİLDİ
DİSK'in daha önce yayımlanmakta olan TÜFE kapsamındaki madde sepeti ve ortalama madde fiyatları listesinin 3 Haziran 2022'de yayımlanmadığı gerekçesiyle 2 yıl önce CİMER aracılığıyla TÜİK'ten söz konusu madde fiyat listesinin hesaplanmasını talep ettiği anımsatılan açıklamada, başvuru sonrası süreç anlatıldı.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"DİSK tarafından 2 Nisan'da yine aynı konuda Kurumumuza başvuruda bulunularak madde sepeti ve ortalama madde fiyatları listelerinin Haziran 2022'den itibaren tüm ayları kapsayacak şekilde kendilerine iletilmesi talep edilmiş ancak aynı gerekçeyle ortalama madde fiyatları listesine ilişkin bilgi talebinin karşılanamayacağı cevabı verilmiştir.
Bunun üzerine DİSK tarafından Kurumumuzca Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu ve mahkeme kararı gereğince işlem yapılmadığı gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğu duyurulmuştur. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca da Kurumumuzca yapılan işlemlerde herhangi bir suç unsuru bulunmadığı tespit edilmiş ve DİSK'in şikayet başvurusu kesin olarak reddedilmiştir."
KARAR EMEKLİYİ VE MEMURU DA İLGİLENDİRİYOR
Memur ve emeklilerin enflasyon farkı, TÜİK'in verilerine göre hesaplanıyor. TÜİK'in verdiği enflasyon rakamları uzun zamandır eleştiriliyor. Nedeni ise emekli ve memurun TÜİK rakamlarıyla maaşlarının artırılması. TÜİK, "Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı suç unsuruna rastlamadı" sözleriyle kararı açıkladı. TÜİK ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı suç yok derken, peki suç yoksa neden enflasyon sepetindekiler açıklanmıyor. Enflasyona nelerin dahil edildiği sokaktaki vatandaş bilmiyor.
Kaynak:HABER MERKEZİ