Doğalgazda yeni destek! Kimlerin yararlanacağı belli oldu

Doğalgazda yeni destek! Kimlerin yararlanacağı belli oldu
Dört bakanlık, "sosyal tarife" düzenlemesi ile dar gelirlilere yönelik yeni bir desteğe hazırlanıyor. Buna göre, doğalgaz ve elektrikte kademeli tarifeye geçilerek, düşük gelirlilere destek sağlanacak. İşte yardımın detayları…

Hükümetin 2023 seçimleri öncesinde konutlara 25 metreküp bedava doğalgaz desteği geçtiğimiz mayıs ayında sona ermişti. Yeni torba yasada dar gelirlilere yeni bir doğalgaz desteği daha verileceği bildirildi.

Elektrik ve doğal gazda "sosyal tarife" dönemi başlıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı öncülüğünde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı işbirliğiyle yürütülen yeni çalışma ile dar gelirli vatandaşlara yönelik destekler artırılıyor. Buna göre, yüksek tüketim yapan üst gelir gruplarından daha fazla ödeme alınmasını öngörülüyor.

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre, yeni sistemde elektrik ve doğal gaz faturaları, hane halkının gelirine göre belirlenecek. Bu kademeli tarife sistemi sayesinde, düşük gelirli vatandaşlar daha az, yüksek gelirli vatandaşlar ise daha fazla ödeme yapacak. Bu uygulama, enerji tasarrufunu teşvik etmeyi de amaçlıyor.

Yeni dönemde doğalgaz ve elektrikte dar gelirlilere sağlanan destekler belli yeniliklerle devam edecek. "Sosyal tarife" düzenlemesi ile gerçekten ihtiyaç sahibi olan hanelere yönelik yeni bir destek mekanizması oluşturuluyor. Elektrikte ve doğal gazda yaklaşık yüzde 50'lik sübvansiyon, dar gelirli kesim için genişletilirken, yüksek gelirli kesimler destek kapsamından çıkarılacak.

KADEMELİ FATURALANDIRMA
Yeni düzenleme ile asgari ücretli vatandaşların ödediği fatura ile yüksek enerji tüketimi olan bir yazlık konutun faturalandırılması farklı olacak. Maliyet bazlı ücretlendirme ile düşük gelirli haneler enerji maliyetlerini daha az hissederken, yüksek gelir grubu daha fazla ödeme yapacak. Bu kapsamda elektrikte uygulanan kademeli tarifedeki sınır miktarlarının değiştirilmesi ve desteklemeden yararlanan hane sayısının artırılması planlanıyor.

Doğal gazda da benzer bir mekanizma ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenen ihtiyaç sahibi hane sayısının genişletilmesi gündemde. Böylece enerji maliyetleri otomatik olarak tüm kesimlere yansıtılmayacak, düşük gelirli hanelere odaklanacak sübvansiyonun, yüksek gelir grubuna yapılacak faturalandırmayla karşılanması planlanıyor.

25 METREKÜPLÜK DOĞALGAZ BEDELİ BÜTÇEDEN KARŞILANDI
Karadeniz'deki doğal gaz keşfi dolayısıyla, konut ve ibadethane abonelerinin 24 Nisan-31 Mayıs 2023 tarihleri arasındaki gaz faturalarının tamamı ile sonraki 11 aylık süre içinde 25 metreküpe kadarlık gaz harcamaları devlet bütçesinden karşılanmıştı. Uygulama kapsamında yaklaşık 6 milyar metreküplük gaz vatandaşlara ücretsiz verilmiş, desteğin parasal karşılığı ise yaklaşık 82 milyar TL olmuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bu yeni sistemi, enerji maliyetlerinin adil dağıtılmasını ve düşük gelirli vatandaşların üzerindeki yükün hafifletilmesini hedefliyor. "Sosyal tarife" ile enerji adaletinin sağlanması ve enerji tasarrufunun teşvik edilmesi planlanıyor.

Yeni sosyal tarife dönemi ile birlikte, enerji sektöründe dar gelirli vatandaşlara yönelik destekler artarken, enerji tüketiminde adaletli bir yapı oluşturulacak.

Kaynak:HABER MERKEZİ