Doğaya, 200 bin faydalı böcek

Doğaya, 200 bin faydalı böcek
Süneyle mücadele çalışmaları çerçevesinde bu yıl Sarayönü'nde doğaya 200 bin faydalı böcek salındı.Konya'nın hububat üretiminin 1 milyon 200 bin dekar ile önemli bir kısmının üretildiği Sarayönü'nde süne ile mücadele...

Süneyle mücadele çalışmaları çerçevesinde bu yıl Sarayönü'nde doğaya 200 bin faydalı böcek salındı.

Konya'nın hububat üretiminin 1 milyon 200 bin dekar ile önemli bir kısmının üretildiği Sarayönü'nde süne ile mücadele için 200 bin civarında faydalı böcek salındı.

Sarayönü Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Nurullah Akdağ, Konya Ticaret Borsası ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün ortaklaşa çalışması neticesinde üretilen faydalı böceklerin Sarayönü merkezde, Halecip mevkiinde buğday ekili alanlarda doğaya salındığını belirtti.

Akdağ, açıklamasında şunları kaydetti: "Yıllar içerisinde yürüttüğümüz biyolojik ve kimyasal mücadeleler sayesinde süne ile mücadelede önemli mesafeler kat ettik. Süne mücadelesinde biyolojik mücadeleye daha fazla ağırlık verdik. Bu kapsamda ağaçlandırma çalışmaları yapıldı. Ancak bu yıl Ankara, Cihanbeyli, Kulu bölgesinde bir süne artışı gözlemleniyor. Bunun ilçemize gelmemesi için yoğun çaba sarf ediyoruz."

Süne emgi oranının yüzde 3,5 ve üzerine çıktığı zaman ürünün yemlik olarak değerlendirildiğini kaydeden Akdağ, "Bu durumda hem çiftçi hem de ülke ekonomisi büyük zarar görüyor. Emgi oranı düşük olunca çiftçi de önemli kazanımlar sağlıyor. Yemlik ürünler ile ekmeklik ürünler arasında ton başına 150-200 lira fark ediyor." diye konuştu.

Faydalı böcekler korunmalı

Süne ile mücadelede ağaçlandırmanın büyük önemi olduğunu ifade eden Akdağ, "200 bin adet parazitoit (faydalı böcek) salımı yapılmıştır. Parazitoit sünenin çoğalmasını baskı altında tutan faydalı böcektir. Salımı yapılan faydalı böcek süne yumurtalarını delerek içerisine kendi yumurtasını bırakmakta dolayısı ile süne yumurtasından süne yerine faydalı böcek çıkmasını sağlamaktadır. Böylece sünenin çoğalması engellenmektedir. Faydalı böceğin doğada yaşayabilmesi ve çoğalması için sulak ve ağaçlık alanlara gereksinim vardır. Faydalı böceğin uzun yıllar yaşayıp çoğalmasını temin etmek için uygun ortamların hazırlanmasıdır." dedi.