Döküntü varsa, el-ayak ve ağız hastalığından şüphelenin

Döküntü varsa, el-ayak ve ağız hastalığından şüphelenin
Çocuklarda sıklıkla görülen el, ayak ve ağız hastalığı hakkında Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü nden Uzm. Dr. Burak Çakçak, açıklamalarda bulundu.El, ayak ve ağız hastalığının...

Çocuklarda sıklıkla görülen el, ayak ve ağız hastalığı hakkında Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü nden Uzm. Dr. Burak Çakçak, açıklamalarda bulundu.

El, ayak ve ağız hastalığının genellikle bebek ve 10 yaşın altındaki çocukları etkileyen ancak bazen yetişkinlerde de görülebilen yaygın bir hastalık olduğunu söyleyen Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü nden Uzm. Dr. Burak Çakçak, “Bu hastalık kendini en çok yüksek ateş, el ve ayakta döküntü, ağız içinde yaralarla gösteriyor” dedi.

El, ayak, ağız hastalığının 3 ila 6 gün arasında kuluçka süresi olduğunu belirten Uzm. Dr. Çakçak, “El, ayak ve ağız hastalığı olan kişilerde hafif ateş, iştah kaybı, boğaz ağrısı ve halsizlik görülebilir. Ateş başladıktan sonra 1 ila 2 gün içerisinde, ağız içinde ağrılı yaralar oluşur. Bu durum kişinin sinirli olmasına neden olabilir. Avuç içinde, ayak tabanı ve kalçada döküntü gelişebilir. Boğazda şişkinlik ve yutma zorluğu gibi sorunlar meydana gelebilir” dedi.

İLK HAFTA BULAŞMA RİSKİ YÜKSEK

El, ayak ve ağız hastalığının bulaşıcı olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Çakçak, “Genellikle el, ayak ve ağız hastalığı olan kişinin, hastalığın ilk haftasında bulaştırıcılığı yüksektir. Hastalığa yol açan virüs; burun ve boğaz salgısından, ciltte oluşan kabarcıklardaki sıvıdan veya katı dışkıdan bulaşabilir. El, ayak ve ağız hastalığı tedavisi için ilaç tedavisine gerek yoktur. Ağız yaraları ve cilt lezyonları için lokal bakım ve sıvı alımı arttırılabilir” diye konuştu.

 

“TEMASTAN KAÇININ, ELLERİNİZİ MUTLAKA YIKAYIN”

Bu hastalığın bulaşma süresinde hasta kişilerle temastan kaçınmanın önemli olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Çakçak, “Hastalarla yakın temasta bulunmak dışında ortak tabak ve bardak kullanımından da kaçınmalısınız. Kullanılan tüm malzemelerin yüzey temizliğini ve dezenfeksiyonunu doğru yapmalısınız. Ellerinizi özellikle tuvalet kullanımı sonrası, yemek hazırlamadan veya yemekten önce mutlaka su ve sabunla yıkanmalısınız” ifadelerini kullandı.

 

BEYİN İLTİHABI OLUŞABİLİR VE BAÄžIŞIKLIK SİSTEMİ BOZULABİLİR

El, ayak ve ağız hastalığının çeşitli komplikasyonlara neden olabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Çakçak şöyle devam etti: “Hastalık ateş, baş ağrısı, boyun tutulması veya sırt ağrısına neden olabilir. Çok nadir olarak beyin iltihabı, bağışıklık sisteminde zayıflama ve aseptik menenjit görülebilir. Ayrıca 4 hafta içerisinde el ve ayak tırnaklarında geçici tırnak düşmesi görülse de tırnak kayıplarının bu hastalığın sonucu olup olmadığı tam olarak bilinmemektedir.”