Dr. Kara’dan obezite uyarısı!

Dr. Kara’dan obezite uyarısı!
Obezite oranları 1975 yılından bu yana yetişkinlerde 3 kat, çocuk ve ergenlerde neredeyse 5 kat artarak hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde tüm sosyal gruplardan her yaştan insanı etkiliyor.Ülkemizde yapılan Türkiye...

Obezite oranları 1975 yılından bu yana yetişkinlerde 3 kat, çocuk ve ergenlerde neredeyse 5 kat artarak hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde tüm sosyal gruplardan her yaştan insanı etkiliyor.

Ülkemizde yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması verilerine göre 15 yaş ve üzeri bireylerde fazla kiloluluk oranı %34 ve obezite oranı %31.5 olarak saptandı.

Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Şükrü Serhat Kara, 4 Mart Dünya Obezite Günü nedeniyle yaptığı açıklamada dünya genelinde 800 milyon kişinin obezite ile yaşamakta olduğuna vurgu yaptı.

Dr. Serhat Kara: "Obezite yüzünden her yıl en az 3.4 milyon kişi hayatını kaybediyor. Kalp hastalığı, felç ve diyabet riski, vücut kütle indeksinin (VKİ) artmasına bağlı olarak giderek artmaktadır. Obezite sebebiyle yapılacak tedavi harcamalarının 2025’te 1 trilyon doları bulması öngörülmetedir." dedi.

Dr. Serhat Kara

OBEZİTEDEN KORUNMANIN YOLLARI

Obeziteden korunmada sağlıklı beslenmenin önemine çeken Dr. Kara;  “Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin arttırılması için günlük beslenmede, taze sebze ve meyvelerin, tam tahıl ürünlerinin, süt ve ürünleri, balık, tavuk ve diğer yağsız etler ile kuru baklagillerin tüketimi sağlıklı seçimlerdir.

İşlenmiş ve hazır besinlerden yağ ve şeker içeriği yüksek olanların tüketimi sağlıksız seçimlerdir. Günlük 2-2,5 litre sıvı ihtiyacının 1,5-2 litresi sudan gelmelidir. Hazır meyve suları, gazlı içecekler ve kızartmadan kaçınmak gerekir. Aşırı tuz tüketiminden kaçınılmalı, gün boyu aktif olunmalıdır ve yürüyüş yapılmalıdır" dedi.

Pandemi sürecinde obezitenin daha da büyük bir risk olduğunun altını çizen Dr. Kaya açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi; “Ayrıca obezite COVİD-19 pandemisi için de büyük bir risk faktörüdür. Maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına dikkat ederek sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve fiziksel aktiviteye bu süreçte de önem verilmelidir.

Obezite ile mücadele konusunda Dünya Sağlık Örgütü’nün en temel önerileri ise şöyledir; Yağ, şeker ve tuz oranı yüksek yiyecek ve içeceklerin özellikle çocuklara karşı pazarlanmasını kısıtlamak,

Şekerli yiyecek ve içecekleri vergilendirmek, besin değeri yüksek yiyecek ve içeceklere uygun fiyat desteği ile daha iyi erişim sağlamak,

Şehirlerde ve kasabalarda güvenli yürüyüş, bisiklete binme ve dinlence için daha fazla alan açmak,

Çocuklarımıza erken yaşlardan itibaren sağlıklı yaşam alışkanlıklarını edindirmek.”