DSÖ uyardı: Bu ilaçları kullanmayın!

DSÖ uyardı: Bu ilaçları kullanmayın!
Dünya Sağlık Örgütü, küresel çaplı uyarı mesajında, Tip 2 diyabet ilacı olarak geliştirilen Ozempic'in sahte versiyonlarının oluşturabileceği sağlık tehditlerine dikkat çekti ve bu ilaçların kullanılmamasını tavsiye etti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), son dönemde popüler hale gelen zayıflama ilacı Ozempic'in sahte versiyonlarına dikkat çeken bir açıklama yaptı. DSÖ, sahte ilaçların sağlık için büyük tehdit oluşturabileceğine vurgu yaptı.

DSÖ’den küresel çapta yayımlanan uyarı mesajında, bazı ülkelerde tip 2 diyabet ve obezite tedavisinde kullanılan semaglutid sınıfı ilaçların sahtesi hakkında bir tıbbi ürün olduğu bildirildi. DSÖ, kilo kaybı için reçete edilen bu ilaca olan talebin arttığını ve aynı oranda sahtelerinin de artığını vurguladı.

DSÖ’den yapılan açıklamada, “DSÖ Küresel Gözetim ve İzleme Sistemi (GSMS), 2022'den bu yana tüm coğrafi bölgelerde sahte semaglutid ürünlerine ilişkin raporların arttığını gözlemliyor. Bu, bazı raporların onaylanmasının ardından DSÖ tarafından yayınlanan ilk resmi bildirimdir” denildi.

Semaglutidler, tip 2 diyabetli kişilere kan şekeri seviyelerini düşürmek, kardiyovasküler rahatsızlık riskini azaltmak ve iştahı da bastırdığı için kilo kaybı için reçete edilen ilaçlar olarak biliniyor.

DSÖ, bu sebeplerden dolayı ilaca talebin arttığını ve aynı oranda sahte üretimin de arttığını belirterek sahte ilaçların insan sağlığına zararını vurguladı.

DSÖ açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Semaglutidler, mevcut yüksek maliyetleri nedeniyle DSÖ'nün diyabet yönetimi için önerdiği tedavilerin bir parçası değildir.

Ayrıca diyabet için semaglutidlerin kan şekeri ve kardiyovasküler risk üzerindeki etkilerine benzer etkileri olan daha uygun fiyatlı tedaviler mevcuttur.”

DSÖ, Ozempic'in internette veya sosyal medyada bazı belirsiz sitelerin önerisi üzerine değil sadece doktor tavsiyesiyle kullanılması gerektiğini vurgulandı.
DSÖ'nün temel ilaçlar ve sağlık ürünlerinden sorumlu başkan yardımcısı Doktor Yukiko Nakatani, "Sağlık uzmanlarına, düzenleyici-denetleyici kurumlara ve kamuoyuna bu sahte ilaçlardan haberdar olmalarını tavsiye ediyoruz" dedi.

Kaynak:HABER MERKEZİ