Düğün sezonu esnafa doping olacak

Düğün sezonu esnafa doping olacak
Yaz aylarıyla birlikte düğün sezonunun da gelmesiyle başta sarraflar olmak üzere gelinlikçiler, mobilyacılar, hazır yemekçiler ve düğün salonlarında yoğunluk artmaya başladı.Öte yandan piyasalarda hareketlilik gözlemlense...

Yaz aylarıyla birlikte düğün sezonunun da gelmesiyle başta sarraflar olmak üzere gelinlikçiler, mobilyacılar, hazır yemekçiler ve düğün salonlarında yoğunluk artmaya başladı.

Öte yandan piyasalarda hareketlilik gözlemlense de, hem esnaflar hem de evlilik hazırlığı yapan çiftler artan maliyetlerden ve ekonomik krizden dert yanıyor.

Esnaflar her şeye rağmen devletin yeni evlenecek çiftlere vereceği faizsiz evlilik kredileriyle düğün sektöründe hareketlilik beklediklerini ve 2023 düğün sezonundan umutlu olduklarını söylediler.

Altın Fiyatları Artsa Da Gelenekler Ağır Basıyor

Açılan düğün sezonu kuyumcuların işlerini hareketlendirdi. Sarraf Yalçın’ın sahibi Kuyumcu Özcan Yalçın, düğün sezonunun açılmasıyla birlikte işlerinin arttığını ifade etti.

Yalçın, altın fiyatındaki yükseliş nedeni ile işlerinin durgun olduğunu ama başlayan düğün sezonu ile umutlu olduklarını dile getirerek; “Hem düğün yapan aileler hem de düğüne katılan davetliler altın hediye aldığı için satışlarda hareketlilik yavaş yavaş başladı. Altın, gelenek ve adetlerimizde düğünlerin vazgeçilmezi olduğu için bir hareketlenme oluyor.” dedi.

Düğün sezonunun ekim ayının sonuna kadar devam edeceğini ve işlerinin bu döneme kadar yolunda gideceğini dile getiren Yalçın, altın fiyatlarına da değinerek ilerleyen dönemlerde altın fiyatlarında bir artışın olmamasını temenni etti.

Altın Takı

Düğün Paketleri Tek Alımlara Göre Avantajlı

Halı, mobilya ve beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren Ali Keleş, “Ekonomik krizden dolayı vatandaşların düşen alım gücü, birçok sektörü etkiledi. Bu sektörlerin başında da mobilya ve beyaz eşya sektörü geliyor. Düğün yapıp yeni ev kuracak insanlar ikiye katlayan fiyatlar karşısında kara kara düşünürken, eşyalarını yenilemek isteyenler de olanlarla idare etmeye çalışıyor.

Düğün hareketliliği başladı. Evlenmek isteyen arkadaşlar ihtiyaçlarını genellikle kredi ile alabiliyorlar. Düğün paketlerimiz avantajlı oluyor. Biz de destek oluyoruz. Çiftler özellikle mobilyaları set halinde almayı tercih ederken ürünlerde dikkat etikleri en önemli şey fiyat oluyor. Bir çiftin alacağı mobilya takımı fiyatları 50 bin lira ile 100 bin lira arasında değişiyor.” dedi.

Küçük ilçede çalışmanın avantajını yaşadıklarını dile getiren Ali Keleş, şunları söyledi: “Vatandaşlarımız fiyatların daha da artacağı endişe ile düğün alışverişlerini yılbaşından itibaren yapmaya başladı. O yüzden bu sene ciddi bir hareket var. Bir de küçük ilçede esnaflık yaptığımız için bir avantaja sahibiz.

Enflasyon bir yılda yüzde yüze yakın artış gösterdi ama bu yıl geçtiğimiz yıla göre oldukça hareketli. Düğün sezonundan pandemi döneminden beri ilk kez umutluyuz.” şeklinde konuştu.

Mobilya

Pilav Bir Yana Dünya Bir Yana

Sarayönü ve bölgesinde yapılan düğünlerde bir gelenek haline gelen toplu yemek ikramı ve Sarayönü pilavı verilmesi de düğün sezonunun açılması ile birlikte hareketlendi.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Safa Düğün Yemekleri Organizasyonu sahibi Mustafa Yetkin, “Artan maliyetlere rağmen siparişlerimizde ciddi bir artış söz konusu. Maliyetler geçtiğimiz yıla göre yüzde yüz artış gösterdi. Düğün sahipleri için yemek artık gerçekten ciddi bir külfet. Etin kilosu 300 liraya dayandı. Buna rağmen takvime baktığımız zaman neredeyse tüm günlerimiz dolu. Çünkü bizim kültürümüzde düğünlerde yemek vermek gelenektir.

Şu anda 1000 kişilik bir yemek ortaya servis ya da tabildot seçeneklerine göre 70 bin ila 85 bin lira arasında değişiyor. Geçtiğimiz yıl bu rakamlar hemen hemen yarı fiyatınaydı.  Bamyanın kilosu 800 lira civarında ama et, pirinç, tereyağı gibi kalemlerde inanılmaz artış oldu. Bu sene müşterilerimizin yaklaşık üçte biri tavuğu tercih ediyor. Et yerine tavuk seçildiği zaman maliyet üçte bir oranında azalıyor” şeklinde konuştu.

Konya Düğün Pilavı

Kuaför Ve Gelinlikçiler De Memnun

Gelinlikçilerde de yoğunluk başladı. Uzun süredir gelinlik sektöründe çalışan Elfida Kuaför ve Gelinlik Salonunun sahibi Ayşe Candan, kendilerine ayıracak vakit bulamadıklarını belirtti.

Kendilerinin diğer sektörler kadar ekonomik krizden etkilenmediklerini belirten Candan, “Gelinlik ve makyaj, düğünün olmazsa olmazları. Dünya evine girecek olan gelinlerimiz, belki evimizde bir sehpa az olsun diyebilir, ama gelinlik giymeden düğüne gideyim demez. Çünkü her genç kızın hayali o bembeyaz gelinliği mutlaka giymektir.

Düğün sezonunun başlaması ile birlikte bu sebeple işlerimiz oldukça yoğun. Fiyatlarımızda piyasaya göre oldukça uygun olduğu için, müşterilerimiz çok memnun. Ama yeni evlenecek olan çiftlerimiz için düğün masrafı tabi ki gelinlik ve makyajdan ibaret değil. Umarım piyasalar bir an önce düzelir ve özellikle yeni düğün yapacak olan gençlerimiz ekonomik anlamda sıkıntı çekerek dünya evine girmezler.” dedi.

Büyük Sorumluluk Ve Özen Gerektiren Bir Süreç

Nikah şekerinden davetiyeye, organizasyonun yapılacağı yerin fiziki şartlarından dekorasyonuna kadar her ayrıntının dikkat çektiği düğünlerde, bütünlüğün sağlanması önem taşıyor. Çiftler tarafından belirlenen bir tema çerçevesinde şekillenen tüm bu detayların organize edilmesi ise, büyük sorumluluk ve özen istiyor.

Düğün yapmak isteyen çiftlerin bir yıl öncesinde hazırlıklara başladığını belirten Saadet Hobi Tasarım ve Organizasyon’un sahibi Saadet Öz, “Biz sektör olarak misafirlerimizin telafisi mümkün olmayan özel günlerini üstleniyoruz. Dışarıdan bakıldığında çok keyifli ve eğlenceli gözüken bu sektörde yapılan çalışmalar aslında çok büyük sorumluluk ve itina gerektiriyor.” dedi.

Geçmiş yıllarda standart şamdanlar ve sandalye giydirmeleriyle yapılan süsleme çalışmalarının son dönemde yerini temalı ve çifti yansıtan dekor uygulamalarına bıraktığını ifade eden Öz, şunları söyledi: “Çiftlerimiz öncelikle yemekli düzende mi, açık alanda mı, kapalı mekanda mı düğün yapmak istediğine karar veriyor. Sonrasında davetli listelerinin oluşturulması, kişi sayısının belirlenmesi, misafirlere dağıtılacak düğün hatıraları, süsleme detayları, orkestranın belirlenmesi ile çıkılan yolda, aylık düğün planlaması yapılarak düğüne bir hafta kalana kadar çalışmalar devam ediyor. Düğüne bir hafta kala ise, düğün provası yapılıyor. Bu sezon kır düğünlerine talep oldukça fazla. Sektörde 10 yılı aşkın tecrübemizle çiftlerimize yardımcı oluyoruz. Ekonomik krize ve artan maliyetlere rağmen yeni dünya evine girecek olan çiftlerimiz, eski usullere göre değil yeni trendlere göre organizasyonlarını gerçekleştiriyor. Pandemi döneminden bu yana sektör en hareketli dönemini geçiriyor.” şeklinde konuştu

Haber: Mücahit Enes TURBİL

Etiketler :