Düğün sezonu sönük geçiyor

Düğün sezonu sönük geçiyor
Sarayönü’nde 2022 yaz dönemi düğün sezonu ekonomik krizin gölgesinde sönük geçiyor. Evlenen çiftlerin sayısında önceki yıllara göre cidid düşüş yaşanırken, Ağustos sonu itibariyle geçtiğimiz yıl yapılan 175 nikâh...

Sarayönü’nde 2022 yaz dönemi düğün sezonu ekonomik krizin gölgesinde sönük geçiyor. Evlenen çiftlerin sayısında önceki yıllara göre cidid düşüş yaşanırken, Ağustos sonu itibariyle geçtiğimiz yıl yapılan 175 nikâh sayısına karşılık bu yıl yapılan nikâh sayısı 135’te kaldı.

Düğün sezonunda iş yapmayı hedefleyerek bekleyen kimi esnaflar arasında sezonu bereketli geçirenler de oldu, işleri yarı yarıya azalanlarda. Birçok çift düğünlerini önümüzde ki baharlara bırakırken, esnaflar ise piyasaların dengelenmesinin her şeyden daha önemli olduğunu belirtti.

 

Sarayönü’nde geçtiğimiz her yıl artan maliyetler sebebi ile evlenen çift sayısında azalma yaşanmaya devam ediyor. Düğün yapacak olan gençler artan maliyetlerin altından kalkamadıklarını belirterek düğünlerini ertelemek ya da maliyetleri azaltmak için birçok üründen vazgeçmek zorunda kaldıklarını belirtirken, esnaflar ise bu durumdan en büyük zararı kendilerinin gördüklerini belirtti.

İşlerimiz yarı yarıya azaldı

Pandemi öncesine göre işlerinin yarı yarıya azaldığını belirten ilçenin tanınan esnaflarından mobilya sektöründe faaliyet gösteren Ramazan Çoşdu “ 2019 yılına göre satışlarımız yarı yarıya, hatta 3’te 1 oranında azalma gösterdi. Evlenerek dünya evine girecek olan çiftçlerimiz için çeşit çeşit ürünlerimiz bulunmakta. Örneğin 15 bin liraya da yatak odası takımımız var, 10 bin liraya da yatak odası takımımız var. Kalitesine göre değişiyor. Çoğu müşterimiz fiyat sorup çıkıyor. Alışveriş yapanlarda en ekonomik olanı tercih ediyor, kalitesine pek önem vermiyor.

Bugün evlenmek için niyet alan , yola çıkan bir çiftin düğün masrafı 200 bin liraları geçmiş durumda. Mecburen bazı ürünlerden kısmak zorundalar. Ama özellikle bu sene düğün yapan insanların çoğu özellikle mobilya ihtiyaçlarını en asgari düzeyde telafi etti. Diğer ürünlere daha çok yöneldi altın, gelen misafirleri ağırlama, yemek gibi.

Gençlerimizin dünya evine gönül rahatlığı ile girebilmeleri için piyasaların bir an önce dengelenmesi gerekiyor. Bu şekilde insanlar önünü göremiyor ve planlama yapamıyor. Gelinin ya da damadın babası aralarında söz kesip seneye düğünü yaparız İnşallah diyemiyorlar. Bir de şöyle bir durum var, erteledikçe masrafları her sene neredeyse ikiye katlıyor. Durum hiç iç açıcı değil, umarım önümüzde ki sezon piyasalar dengelenmiş olur ve insanlarımız önünü görebilir.

Bazı siparişleri geri çevirmek zorunda kaldık

Düğün sezonunu en bereketli geçiren sektör ise yemek sektörü oldu.  Safa Yemek Organizasyonunun sahibi Mustafa Yetkin, yaz dönemi boyunca hiç boş kalmadıklarını belirterek, bazı müşterileri ise vakitleri olmadığı için geri çevirmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Evlenen çiftlerin düğün masrafları içerisinde tek kısmadıkları alanın misafir ağırlama ve yemek verme olduğunu belirten Yetkin” Düğün sezonu açıldığında , sadece ilk iki hafta biraz durgunluk yaşadık. Ama devamında neredeyse 5 dakika boşluk bulamadık. Fiyatlarımız önceki yıllara göre artan maliyetler sebebi ile yaklaşık olarak 2 katına çıkmasına rağmen, düğün yapan çiftlerimizin en son kıstığı masraf yemek masrafı oldu. Haftada ortalama 9-10 düğüne giderek, vatandaşlarımıza hizmet verdik.

1000 kişilik bir düğün yemeğinin ortalama masrafı kullanılan malzemeye göre 35 ila 40 bin lira arasında değişiyor. Hayat pahalılığına ve artan düğün masraflarına rağmen gittiğimiz düğünler genelde kalabalık, misafiri bol olan düğünler oldu. Genç çiftlerimiz bu mutlu günlerinde masraftan kaçmayarak misafirlerini güzelce ağırlamaya çalıştı. Bizim açımızdan oldukça bereketli bir sezon oldu, umarım önümüzde ki sezon da piyasalar dengelenir, ürün masrafları çok artmaz ve yine bereketli bir sezon olur.” Şeklinde konuştu

 

Bazı vatandaşlar bir gram altına bile para veremeyecek duruma geldi

Sarayönü’nde 30 yıldır kuyumculuk yapan Özcan Yalçın, vatandaşların düşen alım güçleri neticesinde bir gram altın bile alamayacak duruma geldiklerini belirterek, düğün sezonunun bile piyasayı hareketlendirmediğini söyledi.

Yalçın, hediyelik takılarda vatandaşın artık değeri düşük yarım ve çeyrek gramlık hediyelik altın takılar aldığını ifade etti.

Gramını azaltıp adetini çoğaltmaya başladılar

Altın fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle gelin adaylarının artık alacakları bileziklerde gramı azaltıp adeti çoğaltma yoluna gittiğini vurgulayan Yalçın, “Düğün sezonunda da insanlar artık almak zorunda oldukları takıları almaya başladı.

15 gramlık bilezik alacaklarsa 10 gramlık alarak gramı düşürüp adeti çoğaltıyorlar, çeşit olsun diye. Yani eksilttikleri gramın yerini başka takı çeşidiyle tamamlıyorlar.

Sonuç olarak insanlar düğün sezonunda bile eskisi gibi altın alamıyor çünkü vatandaşın alım gücü çok düştü. Bu durumda bizim de satışlarımız düşmüş oldu. Altın fiyatlarının düşeceğini de zannetmiyorum açıkçası” diye belirtti.