Dünya alarmda! Kuş gribi ilk kez bir insana bulaştı

Dünya alarmda! Kuş gribi ilk kez bir insana bulaştı
Avustralya’da ilk defa bir insanda kuş gribi virüsü tespit edildi. Hindistan’da enfekte olan çocuğun sağlığına kavuştuğu açıklanırken, çok sayıda alt türü olan virüsün başkalarına bulaşmadığı bildirildi

Dünya genelinde uzun süredir sorun haline gelen ve milyonlarca kanatlı hayvanın ölümüne neden olan kuş gribinin ilk kez bir insanda tespit edildiği açıklandı.

Avustralya'nın Victoria eyaleti sağlık yetkilileri, bir çocukta kuş gribi (H5N1) tespit edildiğini, hastalığa yakalanan çocuğun iyileştiğini duyurdu. Geçtiğimiz mart ayında Hindistan’da evine gelen çocuğun kendini iyi hissetmediğini, yapılan ileri testlerde çocukta kuş gribi (H5N1) olduğu teşhis edildiğini bildiren yetkililer, Avustralya’da tedavi edilen çocuğun tamamen iyileştiği kaydetti.
Eyaletin sağlık sorumlusu Dr. Claire Looker, yüksek derecede patojenik kuş gribinin insanda teyit edilen ilk vaka olduğunu söyledi.

Virüsün başkalarına bulaşmadığını belirten yetkililer, kuş gribinin birçok farklı alt türü olduğunu ve çoğunun insanlara bulaşmadığını bildirdi.

ABD'de de kediler kuş gribi olan inekten içtikleri sütle ölmüştü
ABD’de geçen aylarda süt ineklerinde kuş gribi tespit edilmiş, bir çiftlikteki kedilerin çiğ süt içmesi sonucu kedilerin öldüğü belirtilmiş ve çiftlikte çalışan bir kişiyi bulaştığı bildirilmişti.

"İNSANLARA NADİR OLARAK BULAŞIYOR"
Yetkililer, Avustralya’daki kuş gribi virüsünün ABD ile aynı olmadığının altını çizerek şu ifadeleri kullandı:

“İnsanlara bulaşma çok nadirdir; küresel olarak az sayıda insanda H5N1 vakası bildirilmiş ve bazı vakalar ölümle sonuçlanmıştır. Bu, Avustralya'da yüksek derecede patojenik kuş gribinin insanlarda doğrulanan ilk vakasıdır ve Avustralya'da ilk kez H5N1 türü bir insan veya hayvanda tespit edilmiştir.”
H5N1 olarak adlandırılan bir tür influenza virüsü olan kuş gribi, özellikle kuşlar arasında yaygın görülüyor.

Avustralya'daki vaka, insanlarda kuş gribi (H5N1) enfeksiyonunun ilk kez teyit edildiğini gösteriyor.

KUŞ GRİBİ NEDİR?
Avian influenza olarak da bilinen kuş gribi, evcil ve yabani kuşlarda solunum, sindirim ve sinir sistemi belirtileriyle birlikte yüksek bulaşıcılık ve ölümle sonuçlanabilen, insanlardaki grip benzeri ciddi bir hastalıktır. Kanatlılarda kuluçka süresi genellikle 1 ila 5 gün arasındadır.

Kaynak:HABER MERKEZİ