Dünyada düşüyor, Türkiye'de yükseliyor

Dünyada düşüyor, Türkiye'de yükseliyor
Dünyada gıda fiyatları son bir yılda yüzde 10.5 düşerken, Türkiye'de yüzde 71.03 artış kaydedildi. Gıda fiyatları endeksi Şubat 2021'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşirken, ülkemizde ise dar gelirliler, akşam pazarlarında kalan sebzeleri toplamak zorunda kalıyor…

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), gıda fiyatlarında yedi aydır düşüş trendinin devam ettiğini belirtirken, Türkiye’deki fiyatların dünyanın aksine yükseldiği bildirildi.

FAO’nun gıda fiyat endeksi şubat ayında yüzde 0,7 düşüş kaydetti. Gıda fiyatları, bir yıl öncesine göre yüzde 10,5 düşüş gösterdi. Türkiye’de ise yüksek enflasyon, gıda ürünleri başta olmak üzere bütün tüketim mallarında kendini hissettiriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tüketici fiyatları şubatta bir önceki aya göre yüzde 4,53 artış kaydetti. Yıllık enflasyon da yüzde 67,07’ye yükseldi.

Verilere göre, geçen ayki yüzde 4,53’lük aylık enflasyonun 2,03 puanı gıda ve alkolsüz içeceklerden geldi. Yıllık bazdaysa yüzde 67,07’lik enflasyonun 18,5 puanı yine gıda ve alkolsüz içeceklerden kaynaklandı.

Türkiye'de şubatta gıda fiyat endeksi (Alkolsüz içecekler hariç) aylık bazda yüzde 8,44 yükselirken, yıllık bazda ise yüzde 71,03 arttı.

DÜNYADA TAHIL FİYATLARI DÜŞÜŞTE
Tahıl fiyatları şubatta bir önceki aya göre yüzde 5, geçen yıla göre yüzde 22,4 düştü. Tahıl fiyatlarının Güney Amerika’da beklenen büyük hasat ve Ukrayna’nın sunduğu rekabetçi fiyatlar nedeniyle düştüğü kaydedildi.

FAO verilerine göre alt endekslerdeki değişimler ise şöyle oldu:
Tahıl fiyatları endeksi, şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 5,0 azaldı. Tahıl fiyatları yıllık bazda ise yüzde 22,4 geriledi.

Bitkisel yağ fiyatı endeksi, şubatta bir önceki aya göre yüzde 1,3, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 azaldı.

Süt ürünleri fiyatı endeksi, şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1,1 artarken geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,4 azaldı.

Et fiyatı endeksi, şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1,8 artmış, bir yıl öncesine göre ise yüzde 0,8 azaldı.

Şeker fiyatı endeksi, şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 3,2 artarken geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,5 artış gösterdi.

FAO endeksi emtia piyasasındaki fiyatları takip ediyor. Bu nedenle düşüşün süpermarket raflarına yansıması zaman alabiliyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ