Efsane başkan…

Dile kolay bir makamda geçen tam 26 yıl…

Çoğu işadamı bile kendi işletmesinin başında bu kadar uzun süre kalmazken bir göreve seçimle gelip tam 26 yıl hizmet vermek her babayiğidin harcı değil.

Kimden bahsettiğimi elbette ki hemen anladınız.

Sarayönü Ziraat Odası’nın efsane başkanı Ömer Fatih Karça.

Uzun yıllardır aşırı kiloları ile mücadele eden ve kendince hazırladığı diyet tekniği ile kilo vermeye çalışan Fatih Başkan geçtiğimiz hafta rahatsızlanarak yaşama veda etti.

Sarayönü’ ne ve Sarayönü Ziraat Odasına çeyrek asır hizmet eden Efsane Başkan’ın kıymeti sanırım bundan sonra daha iyi anlaşılacaktır.

Bir makamda uzun süre kalmak hizmet etme açısından elbette ki çok önemli. Özellikle ileri görüşlü, disiplinli ve yaptığı işi seven birisiyse onun tecrübesi çalıştığı kuruma ve o kurum mensuplarına çok şey katar.

Fatih Başkan da ise bu söylediklerim oldukça fazla vardı.

Belki de bu aşırı disiplinli ve taviz vermez yapısı nedeniyle birçok eleştiriye maruz kaldı.

Bir de seçimle gelip uzun süre bir kurumun başında kalıyorsanız ister istemez size karşı bir muhalefet ve o muhalefetin kazanma arzusu ile yaptığı eleştirilerle karşı karşıya kalırsınız.

Nihayetinde son yıllarda Başkanın fiziksel rahatsızlıkları da gündeme getirilip yıpratma politikaları izlenmiştir.

O tartışmaların haklı ya da haksız olduğunu sorgulamadan ben Fatih Başkan’ın yaptığı hizmetlerden bazılarını hatırlatmaya çalışacağım.

Öncelikle Fatih Başkan’ın görevi dışında yaptığı en önemli çalışmalardan birinin üzerinde önemle durmak gerektiğine inanıyorum.

Eğitime çok çok önem veren Fatih Karça abartısız ilçedeki bütün okulların başarı grafiklerini tutuyor, istatistikler çıkarıyor ve geleceği olan ancak imkanı olmayan başarılı çocuklara da hem bizzat kendisi kurs veriyor ya da gittikleri dershanelerin kurs ücretlerini kendi cebinden karşılıyordu.

Buna ziraat odasına yolu düşen birçok kişi şahit olmuştur mutlaka. Yaptığımız haberlerde bir eksiklik kalıyor olsa anında beni arar daha detaylı bilgiler verirdi mutlaka.

Başkanın yaptığı hizmetleri ayrı ayrı detaylı hatırlatmaya bu köşe yetmez. Bu nedenle konu başlıkları halinde önemli çalışmalarını hatırlatmak isterim.

Ziraat Odası başkanlığını borç içinde devralıp ciddi bir bütçesi olan kurum haline getirdiği ortada.

Binanın fiziksel olarak ta yenilenmesi yine onun sayesinde oldu.

1994 yılında ilk kez Beşgöz için bir proje hazırlayıp konunun TBMM’ne taşınarak 1995 yılında DSİ tarafından yatırım programına alınması onun sayesinde olmuştu.

Çiftçilerin sorunlarını ve yapılması gerekenleri sürekli gündeme taşıyan Fatih Başkan ‘İyi Tarım Uygulamaları’, ‘Anıza Direk Ekim Projesi’, FAO tarafından yürütülen ‘Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları’, ‘Eğitimli Bayan Çiftçiler’ gibi önemli projelere de imza attı.

Oda adına anıza direk ekim makineleri ve Ziraat Odası bünyesinde kurduğu toprak analiz laboratuarı ile çiftçilerin hizmetinde oldu.

Yine oda bünyesinde kurulan tarım danışmanlığı birimiyle istihdam sağladığı gibi çiftçilerin daha bilinçli tarım yapmaları konusunda eğitimler de verildi. Halen bu eğitimler devam etmekte.

Sarayönü MYO ve İlçe Tarım Müdürlüğü ile birlikte sürekli koordineli çalıştı.

Başhüyük, Karatepe, Bahçesaray başta olmak üzere çok önemli ağaçlandırma çalışmalarını gerçekleştirdi, sponsor oldu.

Son yıllarda adeta kendisine rica minnet verilen Koruma Kurulu Başkanlığı görevi ile bu kurumun alacaklarını tahsil ederek hem daha fazla personel istihdamı sağladı, hem de yeni araçlar satın alındı.

İlçede büyük ilgi gören at yarışları yine onun girişimleriyle gerçekleşti.

Yeni dönemde tekrar aday olup hizmet etmeye devam edecek miydi bilemiyorum.

Ancak şimdiye kadar yaptıkları dolayısıyla en büyük takdiri hak ediyor bence.

Acılı yakınlarına başsağlığı diliyorum.

Mekanı cennet olsun inşallah.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehdi DEMİR Arşivi