Eldeki o uyuşmaya dikkat!
Teknoloji ile birlikte neredeyse bütün işlerimizi bilgisayardan yapmaya başladık. Bilgisayar başında uzun süre çalışmak ise beraberinde birçok hastalığı da beraberinde getirdi.
Özellikle klavye ve mouse’u uzun süreli kullanan kişilerde görülen hastalıklardan birisi de Karpal Tünel Sendromu. Uzmanlar ellerde ve bileklerde ağrı ya da uyuşukluğa neden olan ve her 100 kişiden birinde görülen hastalığın hafife alınmaması gerektiği konusunda uyardı.
KARPAL TÜNEL SENDROMU NEDİR?
Karpal Tünel Sendromu, el parmaklarının hareket etmesi ve hissinin sağlanmasında büyük rol üstlenen ve median sinir olarak adlandırılan yapının sıkışması sonucu ortaya çıkan bir hastalık. Sinir sıkışmaları arasında en sık görülen ‘Karpal Tünel Sendromu’ klavyede yazarken veya mouse kullanırken el bileğini sürekli bükülü pozisyonda tutan veya el bileğine sık sık yük binen işlerde çalışan kişilerde daha çok ortaya çıkıyor.
Uzmanlar, özellikle uzun süreli klavye ve mouse kullanımı nedeniyle ellerde gelişen yakınmalar başladığında mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğini belirterek, “Çünkü geç kalındığında sendrom ilerleyerek kaslarda güçsüzlüğe ve kas erimesi olarak bilinen atrofiye neden olur. Bunun sonucunda hasta yazı yazmak ve araba kullanmak gibi günlük aktivitelerini yapmakta büyük güçlük çeker, hatta poşet bile taşıyamaz hale gelebilir” dedi.
Karpal Tünel Sendromunun tedavisinde erken tanının önemine dikkat çeken uzmanlar, ilaç veya fizik tedavi ile geçebilecek sendrom ilerlediğinde tek çözümün ameliyat olduğuna dikkat çekti.
GECE UYKUDAN UYANDIRIYOR, EN ÇOK KADINLARI VURUYOR
Karpal Tünel Sendromu’nda hastalar en sık el ve bilekte, gece uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilecek ağrıdan yakınıyor. Parmaklarda uyuşma ve hissizlik de sinir sıkışmasının bir diğer tipik belirtisini oluşturuyor.
Sinir sıkışması genellikle ilk 3 parmakta ve 4. parmağın yarısında, uyuşma ile ağrı sorununa yol açıyor. Bu sorun bazı hastalarda ise sadece 3 veya 2 parmakla sınırlı kalabiliyor. İlerleyen dönemde ağrı şiddetlenirken, uyuşma hissi de artıyor.
Her 100 kişiden birinde görülen hastalık en çok kadınları etkisi altına alıyor. Buna neden olarak kadınların farklı bir bağ dokusuna sahip olması, hormonal farklılık ve karpal tünelin genişliğinin farklı olması gösteriliyor.
Püf noktaları
* Klavye ve Mouse kullanırken bileklerinizi uzun süre bükülü tutmayın,
* Mouse kullanırken bileğinizi uzun süre basıya neden olacak şekilde masanın kenarında tutmayın,
* Dirseğinizi veya ellerinizi yoracak şekilde ağır yük kaldırmayın. Elinizle çok fazla yük taşımayın.
* Kasları güçlü tutmak için düzenli spor yapın.
* Uzun süre hareketsiz kalmak bazı yapı değişikliklerine neden olarak sinirleri sıkıştırabiliyor. Bu nedenle hareketli bir yaşamı benimseyin.
* Kanalın geçtiği yerde oluşan yağlar, zamanla kireçlenme ile sinirlerde bası oluşturabildiği için ideal kiloda kalmaya özen gösterin.
TEDAVİDE ACELE EDİN
Medikal tedavide amaç el bileğinin tekrarlayıcı travmalardan korunması ve semptomların giderilmeye çalışılması. El bileğini tekrarlayıcı hareketlerden korumak için istirahat atelleri, bir başka deyişle bileklik kullanılıyor.
Semptomları gidermek için de ağrı kesici ilaçların yanı sıra ultrason ve elektriksel sinir uyarısı gibi fizik tedavi yöntemlerine başvurulabiliyor. Cerrahi tedavi, medikal tedavinin sonuç alınamadığı durumlarda seçilen yöntemi oluşuyor. Kesin çözüm düzgün yapılmış bir cerrahidir. Ancak geç kalındığında cerrahi tedavi uygulansa bile sonuç alınamayabiliyor.
Kaynak:HABER MERKEZİ