Elektriğini kendi üretmek isteyen çiftçiye hibe desteği

Elektriğini kendi üretmek isteyen çiftçiye hibe desteği
Çiftçilerin enerji maliyetlerini düşürecek ve tarımsal üretimi artıracak önemli destekler geliyor. Bunun en önemlisi tarım arazilerine güneş enerji santrali (GES) kurulması. GES’in maliyetinin yüzde 40’ını devlet ödeyecek....

Çiftçilerin enerji maliyetlerini düşürecek ve tarımsal üretimi artıracak önemli destekler geliyor. Bunun en önemlisi tarım arazilerine güneş enerji santrali (GES) kurulması. GES’in maliyetinin yüzde 40’ını devlet ödeyecek. Geri kalan miktar için uzun vadeli düşük faizli krediler sağlanacak. Çiftçilerin finansmana erişimini kolaylaştırmak için kredilerin üst sınırları yükseltilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı, serasının yanında güneş enerjisi santrali kuran üreticilere maliyetin yüzde 50'sini hibe ediyor.

Tarım sektöründe çiftçiler artık kendi elektriğini üretiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı geliştirdiği proje ile üreticilere arazilerinin bir bölümüne güneş enerjisi santrali kurma hakkı tanıdı. Üstelik ciddi oranda devlet desteği sağlanarak.

Arazisi küçük olan çiftçiler için taşınabilir güneş panelleri yapılması da planlar arasında. Küçük olan araziler için taşınabilir güneş panelleri kullanılacak. Çiftçi, traktörünün arkasına takıp, götürdüğü güneş paneliyle elektriğini üreterek sulamasını yapabilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı kurulacak güneş enerjisi santrali maliyetinin yüzde 50'sinin üreticiye hibe ediyor. Proje sayesinde tarımsal üretimin artması hedefleniyor.

Ülke genelinde şu ana kadar tarımsal üretime destek amacıyla 607 güneş enerjisi santrali kuruldu. Bakanlık bu projelerde üreticilere yaklaşık 190 milyon liralık hibe desteği sağladı.

Proje sayesinde söz konusu santrallerde 100 bin nüfuslu bir ilçenin yıllık enerjisi üretilebiliyor. Fazla elektriği şebekeye satarak gelir elde eden üretici de destekten memnun.

Hibe desteğine ilerleyen dönemde üreticilerin ilgisinin artarak devam etmesi bekleniyor.

830 bin hektar alana modern sulama

Devlet tarafından açıklanan tarıma yönelik desteklerle, 830 bin hektar alanın daha modern sistemlerle sulanması temin edilecek. Aynı zamanda üreticilere yıllık yaklaşık 41 milyar lira gelir artışı sağlanacak. Güneş enerjisine yönelik hibe ve kredi imkanıyla da hem enerji maliyetleri düşürülecek ve toplam kurulu gücün yüzde 53'ünü oluşturan yenilenebilir kaynakların payı artırılacak.