Duran ÇÖLÇÜ

Duran ÇÖLÇÜ

Emekli şimdiden, geçinebileceği bir zam beklentisinde

Ülkemizdeki milyonlarca emeklinin gündeminde, Temmuz ayında yapılacak zam yer almaya başladı.

Şu anda ülkemizdeki 10 milyon 523 bin 105'i SSK emeklisi, 2 milyon 849 bin 668'i BAĞ-KUR emeklisi ve 2 milyon 478 bin 471'i Emekli Sandığı emeklisi olmak üzere, toplam 15 milyon 851 bin 244 emeklinin gözü Temmuz ayında yapılacak zamma çevrildi.

Daha şimdiden emeklinin hemen hemen hepsi geçinebileceği bir zam beklentisindedir. Umarım iktidar, emeklimizin bu beklentisinde bir zam yapar.

Kamuoyunda konuşulanlara göre, en düşük emekli aylığı 10 bin TL’yi alan 3,6 milyon kişi için kök maaş tehlikesi devam ediyor.

SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı olmak üzere bütün emeklilerimizin ortak derdi haklı olarak geçinebileceği bir zammın yapılmasıdır.

Temmuz ayındaki enflasyon verilerine göre, emekliye yüzde 25, memur emeklisine de yüzde 20 oranında zam yapılacağı gözüküyor.

Yapılacak bu zam oranlarıyla hiçbir emeklimiz geçinemez, kaldı ki aydan aya borçlanarak hayatını sürdürmektedir.

Peki, Temmuz ayında yapılacak zamla en düşük emekli maaşı olan 10 Bin TL. Yüzde 25 zamla, 12 bin 500 TL’ye yükselecek.

En çok harcama kalemi olan kira, enerji, gıda, giyim, ulaşım vs. harcamaların artış hızına yapılacak bu zamda yeterli olmayacaktır.

Emeklinin geçinememe derdi ve çilesi gittikçe derinleşirken, buna paralel endişesi de giderek katlanacaktır.

Temmuz ayında emekli maaşlarına yapılacak zamla ilgili siyasiler ne düşünüyor ve önerileri ne bakalım.

CHP Genel Başkanı Özgül Özel emeklimize sahip çıkacağız diyerek, iktidardan emekliler için adım atmasını ve sorunlarını çözmesini isteyerek, “En düşük emekli aylığı hiçbir dönemde asgari ücretten az olamayacağını yasal düzenlemeye bağlayalım. Prim düzenleme katsayısı aylık bağlama oranı, aylıkların alt sınırını hakkaniyetle ölçüde artıralım. İntibak yasası çıkararak 2000 öncesi, 2000-2008 arası, 2008 sonrası ayrımları ortada kaldıralım.

Emeklilerimize ciddi yük oluşturan ilaç katılım paylarını fiyat farklarını muayene ücretlerini mutlaka artık ortadan kaldıralım. Emeklinin ortezlerinden protezlerine ayağını kaybetmiş bu vatan için çalışırken, protezi var eskimiş verdikleri para olması gerekenin 30’da 1’i; ortezde protezde en iyisi emekliye hemen ödenmeli. Emeklilere sendikal örgütlenme hakkı tanınmalı.

Emekli bayram ikramiyeleri asgari ücret seviyesine çıkarılmalı. Kurumların özel sandıklarından emekli olanlar banka gibi kuruluşlar, özel bankaların kendi sandıklarından emekli olanları bayram ikramiyeleri eşitlenmeli, ilaç katkı payları düşürülmeli. Onlara promosyon ödemesi yapılmalı. Emekliler için emekli kart çıkarılmalı. Elektrik ve doğalgaz faturalarında yüzde 25 ile 40 arasında indirim yapılmalıdır.

Emeklilikte kademe bekleyenlerin, staj ve çıraklık mağdurlarının emekli askerlerin sorunları çözülmelidir. 65 yaş üstü ulaşım sorunu asla bir daha hiçbir emeklimizi rencide etmeyecek şekilde şoför esnafını da düşünerek onları karşı karşıya bırakmadan kanun yoluyla devlet eliyle devletin cebinden çözülmelidir.

Çalışmak zorunda kalan emeklilerden SGK destek uygulaması kesintisi bitirilmeli. Emeklilerin kredi ve kredi kartı borçları bir defaya mahsus bütün faizleri silinerek 5 yıla bölünmeli, bu kamburdan emekliler kurtarılmalıdır. Vergide adalet mutlaka sağlanmalı, dolaylı vergi kademeli olarak sıfırlanmalı” diyor.

CHP Lideri Özgül Özel’in, en düşük emekli aylığı hiçbir dönemde asgari ücretten az olamayacağını yasal düzenlemeye bağlayalım demesi de yerinde olduğu kadar, güzel bir çözüm önerisidir.

Bunun yapılmaması içinde, hiçbir engel olmayacağı düşüncesindeyim.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici emeklinin durumunun iyileştirilmesine yönelik adımları destekleyeceklerini söyleyerek,”3 Temmuz'da enflasyon oranlarının açıklanmasıyla birlikte emeklilerin durumunun iyileştirilmesine yönelik atılacak adımları destekleyeceğiz. Yapılacak zamla en düşük emekli aylığının 12 bin 500 TL'ye çıkarılması yeterli olmayacaktır. En düşük emekli maaşı 17 bin TL'nin üzerinde olmalıdır.”

BBP Lideri Mustafa Destici’nin en düşük emekli aylığının 17 bin liranın üzerinde olmalıdır teklifi, emeklinin zam beklentisinde yeterli olmazsa da bir süre idare etmesini sağlayabilecektir.

Gelinen süreçte emeklilerimizin büyük çoğunluğunun ortak beklentisi, İnsanca Yaşamak ve Geçinebileceği bir Maaş almaktır.

Milyonlarca emeklinin açlık sınırının altında maaşla hayatını sürdürmeye mahkûm edilmesi kabul edilemez bir durumdur.

2024'ü 'Emekliler Yılı' ilan eden iktidar Temmuz ayındaki yapacağı zamla, umarım emeklimizin derdini ve çilesini bitirerek rahatlatmalıdır.

En azından günümüz şartlarında emeklinin geçinebileceği bir zam yapmalıdır. Bu zamda asgari ücretin üzerinde olması da belki biraz rahatlatacaktır.

Zaten ülkemizdeki açlık sınırı 20 bin liraya yükselmiş bir durumda iken, yapılacak zamda her gün artan gıda ve diğer harcama kalemleri karşısında yetersiz kalacaktır.

Ayakta kalma mücadelesi veren emeklilerimiz geçinebileceği bir zam yapılması da kaçınılmaz bir gerçek olduğu kadar, hakkıdır diye düşünüyorum.

En düşük emekli aylığı hiçbir dönemde asgari ücretten az olamayacağını yasal düzenlemeye bağlanması yerinde bir davranış olacaktır.

Ne dersiniz sizce de öyle değil mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Duran ÇÖLÇÜ Arşivi