Emeklilikte tüm hesaplar sil baştan!

Emeklilikte tüm hesaplar sil baştan!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilik sisteminde BAĞKUR ile SSK arasındaki prim farkının giderileceğini açıkladı. Milyonları heyecanlandıran açıklama sonrasında düzenlemenin nasıl olacağı merak ediliyor....

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilik sisteminde BAĞKUR ile SSK arasındaki prim farkının giderileceğini açıkladı. Milyonları heyecanlandıran açıklama sonrasında düzenlemenin nasıl olacağı merak ediliyor. Peki bu ne anlama geliyor? Emekli olmak için uygulanan sistemde nasıl bir değişiklik olacak?

İşte detaylar;

BAĞKUR’lu esnaf ve sanatkarlar yasal mevzuatlar gereği daha uzun süre prim ödemek zorunda kalıyor. Normal şartlarda SSK’lılar için emeklilik tarihi hesaplanırken ilk sigorta başlangıç tarihi esas alınıyor.

BAĞKUR’da ise fiilen prim ödenen güne göre emekli olunuyor. Aynı çalışma şartlarında SSK’lı bir işçi BAĞKUR’ludan daha erken emekli olabiliyor. İşin daha ilginci, bu fırsattan dolayı BAĞKUR’lu, bazı durumlarda SSK’ya geçip belli koşulları sağlayarak daha erken emekli olabiliyor.

 

EŞİTLİK 2048’DE SAĞLANACAKTI

9000 gün prim ödeyen kadın ile aynı primi ödeyen erkek farklı yaşa tabi. Kadın 58 yaşını doldurduğunda emekli olurken, erkek sigortalı 60 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabiliyor.

Primini en geç 1 Ocak 2036’ya kadar 9000 güne tamamlayamayan BAĞKUR’luların emekli olacağı yaş haddi primi 9000 güne tamamlama tarihine göre kademeli olarak artıyor ve 1 Ocak 2048’den sonra kadın ve erkeğin emekli olacağı yaş 65 olarak eşitleniyor.

 

 

Yeni emeklilik sisteminin detayları

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, son yaptığı EYT açıklamasında prim günlerinin eşitleneceğini açıklamıştı. Bağ-Kur ile SSK arasındaki prim farkının ortadan kaldırılacağını söyleyen Bakan Bilgin, bu konuda çalışmalar yapıldığını söylemişti. Bakan Bilgin'in açıklaması yeni tartışmaların fitilini ateşlerken yeni emeklilik sisteminin detaylarını iktidara yakın Sabah Gazetesi'nden Faruk Erdem tek tek yazdı.

Bakan Bilgin tarafından açıklanan prim eşitleme işlemleri SSK'lılar ile Bağ-Kur'lular arasındaki prim gün farkını ordadan kaldırarak emeklilik şartları ile hak kazanma koşullarına standart getirilmiş olacak. Prim eşitleme işlemleri giriş tarihine göre de değişecek. Buna göre de üç ayrı dönem ele alınacak.

Erdem'e göre 2008 yılında yapılan reform ile tüm sosyal güvenlik kurumları SGK altında toplandı. Ancak kurumlar arasında bir norm birliği de sağlanmadı. Tüm kurumlarda emeklilik işlemleri, emekli maaşı bağlama sistemleri farklı olarak uygulanmaya devam ediyor.

Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı mensuplarının emekli olmak için bekleme süreleri ve prim gün şartları farklılık gösteriyor. Yine emekli maaşı hesaplanırken de farklı hesaplama sistemleri uygulanıyor.

 

BAĞ-KUR'DA EMEKLİLİK DAHA ZOR

Bu noktada Bağ-Kur mensuplarının emeklilik şartları SSK'ya göre daha zor. Çünkü daha fazla prim biriktirmek zorundalar. Örneğin 1995 yılında Bağ-Kur'lu bir kadın sigortalı 7. 200 gün (20 yıl) prim biriktirmek zorundayken erkek Bağı-Kur'lu sigortalı için bu şart 25 yıl yani 9. 000 günü buluyor.

Aynı tarihte işe giren bir SSK'lı ise 570 gün prim ödediğinde emekli olabiliyor. Dolayısıyla bir Bağ-Kur'lu 9. 000 gün ile emekli olurken yanında çalıştırdığı SSK'lı bir çalışanı 5. 750 gün ile emekli oluyor üstelik daha fazla da emekli maaşı alabiliyor.

Önceki gün açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Esnafın bazı sorunları mevzuatla ilgili sorunlar. Prim gün sayısındaki farklılık ciddi bir sorun. Bunu eşitlememiz lazım. Bunu eşitleyecek bir düzenlemeyi yapacağımızı size söyleyeyim. Burada emekliliği hak etme şartlarını standardize etmemiz lazım. Bu hem farklı mesleklerde çalışan insanlar arasında adaletsizlik duygusunun oluşmasını ortadan kaldırır hem de devletle toplum arasındaki güven duygusunu güçlendirir" ifadelerini kullanmıştı.

Böylece SSK'lılar ile Bağ-Kurlular arasındaki prim gün farkı ortadan kalkmış olacak. Burada prim eşitleme işlemleri işe giriş tarihine göre de değişecek. Buna göre de üç ayrı dönem ele alınacak.

 

Birinci dönem 8 Eylül 1999 öncesi:

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olmuş bir SSK'lı için prim gün şartı 5. 000 bin ile 5. 975 gün arasında değişiyor. Burada Bağ-Kur'lu için ise kadınlarda 7. 200 gün erkeklerde 9. 000 gün olarak uygulanıyor. Bir eşitleme söz konusu olduğunda Bağ-Kur'lular için de 5. 000 ile 5. 975 gün arasında bir prim şartı getirilmesi söz konusu olacak.

 

İkinci dönem 1999-2008 arası:

Bu dönemde ise SSK'lılarda prim gün şartı kadın erkek ayrımı olmadan 7. 000 güne çıkartıldı. Bağ-Kur'da ise erkeklerde 9. 000 gün kadınlarda ise 7. 200 gün olarak uygulanmaya devam ediyor. Bir eşitlenme söz konusu olduğunda ise Bağ-Kurlular için de kadın erkek ayrımı olmadan prim gün sayısı 7. 000 güne indirilecek.

 

Üçüncü dönem 2008 sonrası:

Bu dönemde ise SSK'lar için prim gün sayısı kadın erkek ayrımı olmadan 7. 200 güne çıkartıldı. Bağ-Kur'da ise yine kadınlar 7. 200 erkekler ise 9. 000 gün şartıyla emekli olmaya devam ediyor. Burada bir eşitleme söz konusu olduğunda ise yine Bağ-Kur'lularda da kadın erkek ayrımı olmadan prim gün sayısı 7. 200 gün olarak uygulanacak.

 

KISMİ EMEKLİLİK DE FARKLI

Tam emeklilik dışında kısmi emeklilik açısından da iki kurum arasında farklılıklar bulunuyor. SSK'lılar 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olmuşlar ise 15 yıl 3. 600 gün ile kısmi emekli olurken Bağ-Kur'lularda bu şart 5. 400 güne çıkıyor.

8 Eyül 1999 sonrasında ise SSK'lılar 25 yıl ve 4. 500 gün ile emekli olurken BAĞ-Kur'lularda şart yine 5. 400 gün yani 15 yıl prim olarak uygulanıyor. Burada sağlanacak bir eşitlik ile Bağ-Kur'lular için de 3. 600 gün veya 4. 500 gün ile emeklilik söz konusu olabilecek.

Bağ-Kur ve SSK arasında emeklilik için gerekli prim şartı eşitlendiğinde son 3. 5 yıl kuralının da kalkması gündeme gelebilecek. Mevcut durumda sigortalılar farklı kurumlarda çalışmışlar ise son 7 yıllık sigortalılık süresinde hangi kurum fazla ise emeklilik o kurumun şartlarından yapılıyor. Burada şartlar eşitlendiğinde sigortalıların artık 3. 5 yıl farklı bir kurumda çalışma zorunluluğu da ortadan kalkmış olacak.