“En ağır iş yükü tarımda çalışan kadınların sırtında”

“En ağır iş yükü tarımda çalışan kadınların sırtında”
Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, en ağır iş yükünün tarımda çalışan kadınların sırtında olduğunu bildirerek, “bütün işleri yetiştirebilmek için günde 16-17 saat çalışan kadın çiftçilerimiz, pozitif...

Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, en ağır iş yükünün tarımda çalışan kadınların sırtında olduğunu bildirerek, “bütün işleri yetiştirebilmek için günde 16-17 saat çalışan kadın çiftçilerimiz, pozitif ayrımcılığı hak ediyor, kadın çiftçilerimiz olmazsa Türkiye aç kalır“ dedi.

Engin Çelik, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, çalışma hayatının her alanında yer alan kadınların tarımda da yaptıkları katkılarla çok önemli roller üstlendiğine işaret etti.

Çalışan kadınların 5’te 1’inin tarımda olduğunu belirten Çelik, “Tarlada, bağda, bahçede, ahırda ve ağılda bitkisel ve hayvansal üretimin iş gücünü sağlayan kadın çiftçilerimiz, bunların yanı sıra; ev işlerini, hasta, yaşlı ve çocukların bakımını da yapmakta ve aile beslenmesinde en önemli görevi üstlenmektedir. Günde 16-17 saat çalışan kadın çiftçilerimiz, tarımımızın belkemiğidir.

Bu kadar ağır bir yükü taşıyan kadın çiftçiler, pozitif ayrımcılığı hak ediyor. Tarımda çalışan kadınlar, sigortalı olmak yerine, primleri ödemekte güçlük çektikleri için eşleri üzerinden sağlık hizmeti alıyorlar.

Kadın çiftçilerin sosyal güvenlik sistemine katılımının desteklenmesi yönünde teşvik edici önlemlere acil ihtiyaç var. Devlet, kadın çiftçilerimize prim desteği vermelidir” dedi.

Çelik, kadın çiftçilerin sorunlarını her platformda dile getirmeye devam edeceklerini bildirerek, başta eli nasırlı kadın çiftçilerimiz olmak üzere tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.