Erdoğdu, "ırk devrimi yapacağız"

Erdoğdu, "ırk devrimi yapacağız"
Sarayönü Süt Üreticileri Birliği İktisadi İşletmesi, büyük bir atımlımın daha altına imza atıyor. Bünyesindeki faal üreticilerin hayvan varlığını, ırk kalitesini ve süt kapasitesini arttırmak için kolları sıvayan birlik,...

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği İktisadi İşletmesi, büyük bir atımlımın daha altına imza atıyor. Bünyesindeki faal üreticilerin hayvan varlığını, ırk kalitesini ve süt kapasitesini arttırmak için kolları sıvayan birlik, yurt dışından 500 adet gebe büyükbaş hayvan getirmeyi planlıyor. Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, ithal edecekleri Simental, Danimarka Kırmızısı ve Estonya Kırmızısı ırklarını ilçeye kazandırarak kültür ırkını kırmayı hedeflediklerini söyledi. Irk devrimi projesi ile daha kaliteli ve yüksek verimli süt elde edeceklerini anlatan Erdoğdu, üreticilerin buzağı, damızlık hayvan ve besilik dana satışında da daha fazla kar elde edeceğini dile getirdi. Hedeflerinden bahseden Erdoğdu, "Göreve geldiğimizde süt üretimi 9-10 tondu. Bugün 38 ton. Bunu 50 tonun üzerine çıkaracağız. Biz tarım ve hayvancılık memleketiyiz. Ekmeğimizi başka yerde aramamıza gerek yok. Bildiğimiz işi en iyi şekilde yapmaya çalışırsak bu bizi de ilçemizi de kurtaracaktır." dedi.

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği, ilçemizin hayvan varlığını arttırmak için çalışmalarına devam ediyor. İlçenin hayvancılık potansiyelini ve süt üretimini arttırmak için kolları sıvayan Süt Üreticileri Birliği, yurt dışından çeşitli kaliteli ırklardan 500 adet gebe büyükbaş hayvan getirecek.

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, ilçeyi bir süt merkezi haline getirmeyi isteklerini söyledi. Hedeflerini emin adımlarla gerçekleştirdiklerini anlatan Erdoğdu, "göreve geldiğimizde ilçemize 2 bin adet gebe büyükbaş hayvan getirmek için proje başlatmıştık. 2014 yılından bu yana ilçemize bin adet gebe büyükbaş hayvan getirerek hedefimizin yarısına ulaştık. Bu hafta itibariyle projemizin yüzde 50'si gerçekleşmiş oldu. Bugüne kadar hastalıktan ari bölgelerden getirdiğimiz holstein ırkı gebe büyükbaş hayvanlarımız üreticilerimizin işletmelerine ve ilçemize süt üretimi noktasında büyük katkı sağladı." dedi.

Üretimimiz 38 tona çıktı

İlçenin süt üretim kapasitesini 3-4 katına çıkardıklarını kaydeden Erdoğdu, "Biz göreve geldiğimizde ilçemizin 9-10 ton sütü bulunuyordu. Bin adet gebe büyükbaş hayvanı ilçemize kazandırmamızın ardından, getirdiğimiz hayvanların da buzağılamasıyla hayvan sayılarımızda çok ciddi bir artık yaşandı. Bugün ilçemizde üretilen süt miktarı 38 tona ulaştı. Bugüne kadar bölge dışından getirdiğimiz hayvanlardan iyi şekilde randıman aldık. Bölge içerisinden alınan hayvanlar ise randıman vermiyor. Bundan sonra bölge içerisinden hayvan alımı yapmayacağız. Çiftlik bazında olan Burdur, Edirne, Çanakkale, İzmir Ödemiş ve Kiraz'dan getirdiğimiz hayvanlardan ilk buzağıda 25-26 kilo süt alıyoruz. Hayvanları hastalıktan ari bölgelerden getirdiğimiz için buzağı ve hayvan kayıpları da en aza indi." şeklinde konuştu.

500 adet talep var

İlçeye 2 bin gebe büyükbaş hayvan kazandırma projesinde revizyona gitme kararı aldıklarını ifade eden Erdoğdu, şöyle konuştu: "Yine hayvan getirmeye devam edeceğiz ama bundan sonra getireceğimiz hayvanlar ilçemizin kültür ırkını kırarak iyileştirecek hayvanlar olacak. Üreticilerimiz için yurt dışından Simental, Danimarka Kırmızısı ve Estonya Kırmızısı ithal edeceğiz. Şu anda üreticilerimizden 500 hayvanlık bir talep var. İşletme başına 5'er adet olmak üzere et ve süt veriminde çok iyi olan bu ırkları ilçemize kazandıracağız. Banka ile çalışmalarımızı başlattık."

Önemli hedeflerimiz var

Erdoğdu, "Planladığımız şekilde 500 tane daha gebe büyükbaş hayvanı getirdiğimizde ilçe merkezimizin günlük süt üretim miktarı 50 tona ulaşacak. Civar mahalleler ile Tigem'in sütünü de pazarlamaya devam edersek birliğimizin süt pazarlama miktarı 80 tonu bulacak. 2018 yılı için yeni hedefler belirledik. Öncelikle süt kapasitemizi 25 ton daha arttıracağız. Üretim miktarımız da 50 tona çıkacak. İlçemizi süt üretiminde lider konuma getireceğiz. Şu anda ilçemizde yaklaşık 5 bin 500 adet hayvan bulunuyor. 2018 yılı içerisinde hayvan varlığımız 7 binleri bulacak. Suni tohumlama ile kültür ırklarımızı Simental, Danimarka Kırmızısı ve Estonya Kırmızısı ırklarına kırıp 3,70, 3,80 olan yağ oranımızı 4,50'ye yükselteceğiz. Kültür ırklarımızı kırarak iyileştirirsek üreticilerimizin iyi para kazanacağına eminim. Biz üreticimizin para kazanmasını istiyoruz. Bunları yapmazsak sütümüz para etmez." dedi.

İşimizi iyi yapmalıyız

Tarım ve hayvancılığı daha profesyonel şekilde yapmaları gerektiğinin altını çizen Mustafa Erdoğdu, "Biz tarım ve hayvancılık memleketiyiz. Ekmeğimizi başka yerde aramamıza gerek yok. Bildiğimiz işi en iyi şekilde yapmaya çalışırsak bu bizi de ilçemizi de kurtaracaktır. Artık bu işi ezbere yapma zamanı geçti. Tarım ve hayvancılıkta gelişmeleri yakından takip etmeliyiz. Simental, Danimarka Kırmızısı ve Estonya Kırmızısı ırkı hayvanlarımızı getirdiğimizde süt işletmelerimizin hayvan başına verim ortalaması 24-25 litreye yükselecek. Buzağı kayıpları ise yüzde 10'dan, yüzde 3'e düşecek." sözlerini kullandı.

İyi süt iyi para

Üreticilerin daha kaliteli üretim ile daha çok para kazanacağını anlatan Erdoğdu, "Bizim, sanayicinin ihtiyaç duyduğu ve istediği şekilde süt üretmemiz gerekiyor ki daha iyi para kazanabilelim. Fabrikalar artık sütün yağ oranına göre fiyat veriyor. Daha yağlı süt daha çok para ediyor. Simental, Danimarka Kırmızısı ve Estonya Kırmızısı ırklarını ilçemize getirerek kültür ırklarımızı kıracağız ve işletmelerimizdeki ırkları iyileştireceğiz. Irklarımız iyileşince süt kalitemiz ve üretim miktarımız da artacak. Bunun yanında üreticinin elindeki hayvanlar da değerlenecek. Getireceğimiz ırkların buzağısı olsun, besilik erkek danası olsun, damızlığı olsun, kültür ırklarımızdan daha çok para ediyor." şeklinde konuştu.

Üreticinin istediği olur

Üreticiler için var olduklarını vurgulayan Erdoğdu şöyle konuştu: "Şu anda üç şirket ile yurt dışından hayvan getirmek için görüşmelerimiz devam ediyor. Bu şirket temsilcilerini birliğimizin toplantı salonunda üreticilerimizle bir araya getireceğiz. Üreticilere ayrı ayrı sunumlarını yapacaklar. Üreticilerimiz hangi şirketi isterse, kafasına hangisi yatarsa onunla çalışacağız. Bizim için üreticilerimizin istekleri en ön planda gelir. Onlar ne isterse biz onu yapacağız. Kara zorlama devri kapandı artık. Birliğimiz üreticiye ait. Üretici de bunu benimsedi. Banka çalışmamız bitince talepte bulunan üreticilerimizi bir araya toplayacağız. Ortak kararla hep birlikte 7 kişilik bir komisyon belirleyeceğiz. Hayvanları bu komisyon gözetiminde getireceğiz. Yaptığımız araştırmaya göre hayvan başına ortalama fiyatlar, Simental 2 bin 750 euro, Danimarka Kırmızısı 2 bin 400 euro, Estonya Kırmızı ise 2 bin 350 euro. Bunlar şirketlere göre üç aşağı beş yukarı değişiyor. 500 hayvanı 250'şer adetlik iki parça olarak getirmeyi planlıyoruz. Ülkelerinde karantina edilmiş hayvanları getireceğiz. Ayrıca burada da karantina yapılacak işletmeleri belirleyeceğiz."