Eski gelenekler yaşatılıyor

Eski gelenekler yaşatılıyor
Kışın soğuk havasının kendisini hissettirdiği bu günlerde, kış akşamlarının vazgeçilmez ziyafeti 'Arabaşı' evlerde ve bazı esnaflar tarafından yaşatılıyor. Önceleri tavşan etiyle yapılan arabaşı artık tavuk etiyle...

Kışın soğuk havasının kendisini hissettirdiği bu günlerde, kış akşamlarının vazgeçilmez ziyafeti 'Arabaşı' evlerde ve bazı esnaflar tarafından yaşatılıyor. Önceleri tavşan etiyle yapılan arabaşı artık tavuk etiyle yapılıyor.

İç Anadolu'da Konya'da ve ilçelerinde kış aylarının bir geleneği olan "arabaşı" çorbası, havaların soğuması ve karın düşmesiyle birlikte dostları, komşuları ve akrabaları bir araya getiriyor. Sarayönü'nde kış aylarının kendisini hissettirdiği bu günlerde arabaşı buluşmaları devam ediyor. Eski dostlar, akrabalar ve komşular arabaşı akşamlarında bir araya gelerek, sohbet etme imkanı buluyor. Türk mutfağının unutulmaz lezzetlerinden birsi olan "arabaşı çorbası" ekmek ile birlikte değil, beraberinde hamur yutularak yeniliyor. Konyalılar genelde arabaşını yapmak için karın yağmasını bekliyor. Arabaşı çorbası ve hamurunun Konyalılar için ayrı bir yeri olduğunu söyleyen vatandaşlar, "Kar yağdığı zaman arabaşı olmazsa olmaz. Önemli olan havaların soğuk olmasıdır. Hamurun donması için soğuk olması gerekir. Kar bir bahanedir, Karın yağmasını bekleyemeyip yaz sıcağında buzlukta arabaşı hamuru yapanlar bile var. Arabaşı çorbası un ve tavuktan oluşuyor. Daha önceleri tavşan etiyle yapılan arabaşı çorbası şimdilerde tavşan eti bulunamadığı için tavuk etiyle yapılıyor" dedi.