Esnaf lokantaları zor durumda

Esnaf lokantaları zor durumda
Sarayönü’nde faaliyet gösteren esnaf lokantaları, pandemiden dolayı yaşadıkları mağduriyetin üzerine bir de paket servis uygulamasının darbesini yedi. Pandemi sürecinde müşterilerinin azaldığına dikkat çeken esnaflar, paket...

Sarayönü’nde faaliyet gösteren esnaf lokantaları, pandemiden dolayı yaşadıkları mağduriyetin üzerine bir de paket servis uygulamasının darbesini yedi. Pandemi sürecinde müşterilerinin azaldığına dikkat çeken esnaflar, paket servis uygulaması geçildikten sonra tamamen işlerinin durduğunu söyledi. İlçe paket servis alışkanlığı olmadığına değinen esnaflar, ayakta kalmanın yollarını arıyor.

Sarayönü’ndeki lokantalar pandemi sürecinden en çok etkilenen işyerleri oldu. İşlerin durma noktasına geldiği sektörde, günde sınırlı sayıda gelen paket servis siparişleri esnafların giderlerini bile karşılamıyor.

İşlerinde yüzde 70’lik oranda düşüş yaşandığını belirten İnli, “Yasaklardan önce paket servisinin oranı %20 iken, yasaklardan sonra %30 a çıktı ama gelen müşteri bittiği için kaybımız %70’e çıktı.

Çalışan sayısının 20’den fazla olduğuna değinen İnli, “Bu insanlar evlerine ekmek götürüyor. 7-8 yıldan fazla birlikte çalıştığımız arkadaşlar var. Bu insanları yüzüstü bırakamam. Batarsak da hep beraber çıkarsak da hep beraber. Bu süreç en kötü bizi etkiledi. Kredi çekerek maaş ödüyoruz. Şartlarla savaşıyoruz lakin dayanacak gücümüz kalmadı. Böyle devam ederse 3-4 ay sonra kapatmak zorunda kalacağız.” dedi.

Devletten yardımdan ziyade çözüm beklediklerini dile getiren İnli, “Gerekirse bir masada bir insan olsun, masalar arası 3 metre mesafe olsun. Büyükşehirde dolmuşlar, tramvaylar tıklım tıklım insan dolu. Bizim sosyal mesafeyi sağlayacak imkanımız varken biz neden kapatılıyoruz.” şeklinde konuştu.

İnsanların dışarıdan yemek yiyecek gücü de kalmadı

Evlere paket servislerinin yok denecek kadar az olduğunu söyleyen Serkan Çetinkaya ise jandarma, askeriye ve memur dışında paket servis siparişi veren olmadığını ifade ederek şöyle konuştu:

“Ödemelerimiz çok sıkışıyor, biz ödeme yapamadıkça tedarikçi de sıkıntıya giriyor. Sigorta, prim ödemeleri derken altından kalkacak gücümüz kalmadı. Sıcak yemek çıkartamıyoruz. Sadece ızgara da paket çıkarıyoruz, onu da vatandaşın çok fazla alabilecek gücü yok. Halkın dışarıdan yemek yeme gücü de bitti.”

İşin içinden çıkamıyoruz

Rasim Köstekli ise yaptıkları işler günlük masraflarını bile karşılayamadıklarına dikkati çekerek şunları söyledi:

“Ustanın günlük yevmiyesi 150 lira, 200 liralık da odun kullanıyoruz ama 350 liralık etliekmek satamıyoruz. Kendimiz hariç 12 çalışanımız var. Sarayönü’nde zaten paket kültürü yok, Köylü şehirli gelmezse burası iş yapamaz. İyi kötü ekmek satışıyla ayakta kalmaya çalışıyoruz. Her gün nasıl ayakta durabiliriz, nasıl iş yaparız diye formül arıyoruz ama işin içinden çıkamıyoruz.”