"Esnaf verdiği sözü yapmalı"

"Esnaf verdiği sözü yapmalı"
Esnaf köşesinin bu haftaki konuğu doğalgaz sektöründe faaliyet gösteren Fikret Demirbaş. Üniversitede doğalgaz bölümünü okuyarak sektöre giren Demirbaş, okulu bitirdikten sonrada kendi işyerini açmış. Sarayönü'nün doğalgaz...

Esnaf köşesinin bu haftaki konuğu doğalgaz sektöründe faaliyet gösteren Fikret Demirbaş. Üniversitede doğalgaz bölümünü okuyarak sektöre giren Demirbaş, okulu bitirdikten sonrada kendi işyerini açmış. Sarayönü'nün doğalgaz ile tanışmasının ardından potansiyelinden dolayı ilçeye işyeri açtıklarını anlatan Demirbaş, doğalgaz işerinin ehli tarafından yapılması gerektiğini söylüyor. Doğalgaz konusunda birçok bilgi veren Demirbaş, şunları anlattı:

Doğalgazla üniversitede tanıştım

1984 yılında Kadınhanı'nın pusat köyünde dünyaya geldim. Çerkes kökenliyim. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini Konya'da aldıktan sonra Selçuk Üniversitesi Kadınhanı Meslek Yüksek Okulu'nda Doğalgaz Isıtma ve Sıhhi Tesisat Bölümü'nde okudum. Mezun olduktan sonra askerliğimi de yapıp doğalgaz sektörüne girdim. Zaten daha önceden de doğalgaz sektöründe çalışıyordum. 2004 yılında Konya'da yaz dönemi stajı ile doğalgaz işinde çalışmaya başladım. Stajdan sonrada hafta sonları ve tatillerde çalışmaya devam ettim. Mezuniyetten sonra kendi iş yerimi açtım. İşyerim Konya Aydınlıkevler'deydi. 2007'den 2016'ya kadar orada çalıştık.

Potansiyelli olduğu için geldik

Konya'daki dükkanım ortaktı. Potansiyelinden dolayı Sarayönü'ne de şube açmayı düşündük. Burayı tuttuğumuz süreçte ortağımdan ayrıldım ve burayı kendim işletmeye başladım. Doğalgaz Sarayönü'ne yeni geldiği için, buranın potansiyeli yüksek olup talep fazla olduğu için burayı tercih ettik. Sarayönü'nde gerçekten de doğalgaza çok ciddi bir talep var. Mesela Kadınhanı çok daha önce doğalgazı almasına rağmen şu anda Sarayönü Kadınhanı'nı geçti. Biz sadece doğalgaz işi değil, kömürlü kazan işi de yapıyoruz. Sadece Sarayönü'ne değil, Kadınhanı, Ilgın, Altınekin, Cihanbeyli gibi çevre yerlerde de çalışıyoruz.

Sabırsızlık ve anlayız zorluyor

Sarayönü'nde insanlar doğalgazla yeni tanıştığı için bazı konuları bilmemesi ve anlayışsız olabilmeleri işimizi biraz zorlaştırıyor. Bunun dışında proje onayı ve gaz açımının bizim elimizde olduğunu düşünen insanlarımız bizi zorlayabiliyorlar. Gecikme yaşanan durumlarda bizim geciktirdiğimizi, sorunun bizden kaynaklandığını düşünenler oluyor ama süreç tamamen Enerya'nın istediği şekilde işliyor. Bunların dışında mesleğimizin zor bir yanı yok.

Her işi ustası yapmalı

Bu işte tertipli düzenli çalışmak çok önemli. Müşteri memnuniyetini sağlamak zorundayız. Bunun yanında tehlike ve risk barındıran da bir iş. Yalnız tüp, doğalgaza oranla daha tehlikeli. Tecrübesiz insanların yaptığı işler ve tadilatlarda sıkıntı yaşanabiliyor. Her işi ustasının yapması lazım. Sıhhi tesisatçının doğalgaz döşememsi gerekiyor mesela. Bu işin estetik bir yanı da var. Daireye girdiğimiz zaman müşterinin dairesine en az zararı nasıl verebiliriz, en estetik şekilde nasıl yapabiliriz, en kullanışlı nasıl olur diye düşünüyoruz. Bunun dışında beden gücüne dayanan bir kısmı da var.

Ekonomik ve zahmetsiz

Doğalgaz kullanmanın vatandaşlar açısından birçok avantajı var. Kömürden ucuz, çevreye zarar vermiyor. İnsanların bütçesini zorlamıyor. Kullanımı basit ve zahmetsiz. Su ısıtma ve ocak kullanımınca tüp ve elektrikten de ucuz. Kuruluş maliyeti insanlara biraz yüksek gibi gelebilir ama iki kışta amorti ediyor. Bunun yanında konforu var. Özellikle ihtiyarlar için çok iyi. Bir düğmeye basarak insanlar evini ısıtabiliyor. Kova değiştirme derdi yok. Kazana kömür atma derdi yok.

Bu bir günlük iş değil

Doğalgaz kurulurken özellikle ehil kişilere yaptırmak gerekiyor. İnsanlar önce fiyata bakarak değil referansa bakarak yaptırmalı. Marka modelde önemli. Gelip geçici insanlar değil de yeri yurdu belli olmayan insanlara yaptırılmamalı. Bu bir günlük iş değil. Bu işin arızası var. Bakımı var. Çoğu bunu bir günlük iş gibi görüyor ama süreci olan bir iş. Yedek parçası, servisi bir sürü satış sonrası hizmeti var. Mesela ben biz arıza olduğu zaman ilk kendim bakarım. Beni aşan bir durum varsa servise yönlendiririm. Eski bazı fırınlarda doğalgaz dönüşümü yapılamıyor. Sızdırmalar olabiliyor. Bu yüzden yeni fırın alınması gerekiyor. Gaz açıldıktan soran tesisatın boyanması iyi olur. Küflenmeyi önler e daha uzun ömürlü olur.

Tasarrufun bazı püf noktaları var

Doğalgazda tasarruf sağlayabilmek için çok soğuk havalarda kombinin sürekli olarak bir ayarda yakılması gerekiyor. Kapatıp açmak avantajlı değil. Mesela memurlar sabah işe giderken kombiyi kapatıp  akşam gelince açıyorlar. Kombi gündüz kapalı olduğu için duvarlar soğuyor. Ev ısınıncaya kadar kombi daha çok enerji harcıyor. Ama sürekli bir ayarda yakıldığı zaman daha az enerji harcıyor. Birde kullanılmayan odaların kapatılması yanlış. Bunun yerine kısılabilir. Oturulmayan odalar kapatıldığı zaman hem ev istendiği gibi ısınamıyor hem de enerji tüketimi yine artıyor. Perdelerin veya mobilyaların peteklerin önünü kapatmaması gerekiyor. Isıtmadaki mantık dışarıdan gelen soğuğu kesmektir. Bu yüzden peteklerin ya pencere önlerine ya da dış varlara takılması gerekiyor.

Periyotlarla bakım yapılmalı

Kombinin bakımı önemli başka bir nokta. Bakım yapmamak kombinin ömrünü kısalttığı gibi faturaları da kabartır. İki veya üç yılda bir uzman kişilere bakım yaptırmak lazım. Mesela kömürlü kazandan dönüştürülen tesisatta mutlaka peteklerin makine ile temizlenmesi gerekiyor. Kesinlikle o şekilde kullanılmaması lazım. Kömürlüde peteklerin içinde tortu oluyor. Bu temizlenmezse kombiye zarar verir.

Söz veriyorsan yapacaksın

Esnaflıkta en önemlisi verdiğin sözü tutmak. İkincisi müşteri memnuniyeti. Müşteriyle pazarlık yaptıktan sonra söz verdiğin günde gidip işi yapacaksın. Söz verip bir ay sonra gitmek esnaflığa sığmaz. Esnaflık yapıyorsan dürüst olacaksın. Bu yüzden Sarayönü'ndeki bazı esnaflara iş yaptırmak biraz zor. İstediğin zaman istediğin işi yaptıramıyorsun. Veya söz verilen günde işler yapılmıyor. Ya söz verilmemesi lazım ya da verilen sözün tutulması lazım.

İnsanların ekonomik gücü iyi

Sarayönü'nün ekonomik yapısı bize göre iyi. Peşin ve kredi kartıyla çalışıyorum. Vadeli çok fazla çalışmıyoruz. Konya'ya göre ekonomik düzey iyi. Ummadın insan çıkarıp peşin ödeme yapabiliyor. Peşin ödeme olmasa bile herkeste kredi kartı var. Bizim sektörde şu anda bir durgunluk yok. Kış dönemleri biraz daha durgun geçiyor. Bu sene biraz düşüş var. Yeni yatırım olmaması bizim işleri de etkiledi. Vatandaştan talep var ama şebeke genişletme çalışması yok. Doğalgaz almak isteyip şebeke gelmesini bekleyen çok insan var.

Çok güzel bir ilçe

Sarayönü'nde en çok göze çarpan sorun eski binalar. Özellikle çarşıdaki metruk binalar çok kötü bir görüntü oluşturuyor. Bunların yıkılıp çarşının genişletilmesi lazım. Binaların içinden ağaçlar falan çıkıyor artık. Çarşıya bir çeki düzen verilmesi lazım. Birde koku problemi çok kötü. Koku problemine çözüm bulunamaması üzücü. Ama insanların ekonomik refahı olsun, sosyal yapı olsun, temiz hava olsun Sarayönü, Konya'dan ve birçok ilçesinden çok daha güzel. Ben dışarıda birçok yer gördüm. Gördüğüm kadarıyla bir istihdam sorunu var. İstihdam sorunu da çözülürse yaşanabilecek en güzel ilçelerden biri burası olur.