Esnaflar girdi maliyetlerinin altında eziliyor

Esnaflar girdi maliyetlerinin altında eziliyor
Sarayönü’nde esnaflar, artan maliyetler altında adeta ezilmeye başladı. Pandemi süreci ile başlayan ekonomik durgunluk, ekonomik krizin daha da derinleşmesi ile birlikte esnafı bitirme noktasına getirdi. Elektrik, kira, su, doğalgaz,...

Sarayönü’nde esnaflar, artan maliyetler altında adeta ezilmeye başladı. Pandemi süreci ile başlayan ekonomik durgunluk, ekonomik krizin daha da derinleşmesi ile birlikte esnafı bitirme noktasına getirdi. Elektrik, kira, su, doğalgaz, bağkur gibi maliyetleri karşılamakta zorlanan esnaflar kepenk indirme noktasına geldi.

“Kiralardan çok elektrik faturası geliyor”

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan sanayi esnaflarından Mustafa Uçar, şöyle konuştu: “Akaryakıta gelen zamlar başta olmak üzere birçok kalemde yaşanan artışlar esnafımızı zaten zorlarken kiradan çok gelen elektrik faturaları ödenemez hale geldi. Biriken borçlar nedeniyle de yapılandırması bozulan esnafımız zor zamanlardan geçiyor. Bu nedenle elektrikteki zamlar geri alınmalı. Esnafa özel bir tarife uygulanmalı. Cumhurbaşkanımızın tabandan gelen bu talebe kulak vermesi elzemdir. Türk Halkı yeri geldiğinde kuru ekmekle idare eder, vatanını müdafaa eder. Gerçekten ihtiyari bir durum olursa dayanır! Ancak birilerini kurtarma uğruna bedel ödemeyi de kabul etmez.”

Kar marjımız geçen seneki ile aynı

Girdi maliyetleri bu kadar artmışken, kar marjımızın aynı olması ise bizi bitirme noktasına geldi. Ham maddeye gelen zammı direk vatandaşlarımıza yansıtamıyoruz. Geçen sene 1250 liraya yaptığımız işten ortalama 250 lira kazanıyorduk, bu sene 2 bin 400 liraya yaptığımız işten yine ortalama 250 lira kazanıyoruz. Kazancımızda hiçbir değişiklik yok ama maliyetlerimiz 2’ye hatta 3’e katladı. Geçtiğimiz sene elektrik için 500 lira fatura öderken, bu sene 1500 lira fatura ödüyoruz. Bağkur, yakıt, kira, ham madde, su, elektrik derken kepenk indirme noktasına geldik.

“Benzin ve motorinden ÖTV alınmamalıdır”

Elektrik, doğalgaz, akaryakıt, SGK ve Bağkur primlerinin artışı esnafın işlerini yeniden durma noktasına getirdi. Pandemi sürecinde eşel mobil sistemiyle kontrol altında tutulan akaryakıt fiyatları döviz kurlarındaki artışla tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Akaryakıt zamları iğneden ipliğe bütün sektörü etkilediği gibi, ekonominin önünde el freni görevi görmeye başladı. Fiyatların düşmesi için benzin ve motorinden ÖTV alınmamalıdır.

Özellikle Esnafın yüksek rakamlı faturalarını Pandemi, kriz, kur derken bu zamlar son darbe olmamalı, esnafımız ayakta durabilmeli. Ülkeyi ayakta tutanlar küçük esnaftır unutmayalım. “Bakkalın, kahvehanenin, kasabın buzdolabı, et çekme makinesi, terzinin ütüsü gibi cihazlarla her gün kullanımı muhakkak olan lamba, ışıklı levhalar artık bu fiyatlardan dolayı yanmamaya başladı.

En düşük ücretle elektrik sanayi de ve en yüksek elektrik tarifesi ise esnafımız tarafından kullanılmaktadır. Bu da gösteriyor ki esnafımız konutlardan ve sanayiciden daha fazla elektrik faturası ödemektedir Esnafımız en az 800 kilowat saat elektrik tüketimi yaptığı için kademeli tarifede kademenin 210 kws’ye çıkartılması maalesef esnafımıza fayda sağlamadı.”