Esnaflarda EYT mağduriyeti

Esnaflarda EYT mağduriyeti
Sarayönü'nde emeklilikte yaşa takılan birçok esnaf, mevcut prim uygulamasından dolayı mağduriyet yaşıyor. Prim günü dolmasına rağmen yaşı gelmediği için emekli olamayan esnaflar, mesleklerine devam ettikleri için prim ödemeye...

Sarayönü'nde emeklilikte yaşa takılan birçok esnaf, mevcut prim uygulamasından dolayı mağduriyet yaşıyor. Prim günü dolmasına rağmen yaşı gelmediği için emekli olamayan esnaflar, mesleklerine devam ettikleri için prim ödemeye devam ediyorlar. Prim günü dolduktan sonra katsayının terse dönmesinden dolayı fazladan ödenen her prim, gelecekteki emekli maaşını olumsuz etkiliyor. Geçimini sağlaması için mesleğini devam ettirmek zorunda olan esnaflar, bir çıkmaz içerisinde devletin bu mağduriyeti gidermesini bekliyor.

Türkiye genelinde olduğu gibi Sarayönü'nde de Emeklilikte Yaşa Takılanlar problemi, esnafları mağdur ediyor. İşleyişinde büyük problemler barındıran sistemin bir an önce değiştirilmesi isteniyor. Esnaflar, prim günleri dolduğu halde prim ödemeye devam etmek zorunda kaldıklarını belirtiyor.

Prim de almasınlar, emekli de etmesinler

Pirim günü dolduktan sonra yaş doluncaya kadar ödenen primlerin emekli maaşını olumsuz etkilediğini belirten esnaf Mehmet Yüzkat, "Bizim en büyük sorunumuz, prim günümüz dolmasına rağmen yaşımız doluncaya kadar prim ödemek zorunda olmamız. Ben maaş almaktan geçtim. Prim ödemeyelim yeter. 9 bin prim gününden sonra katsayı tersine döndüğü için ayrıca biz prim ödedik.e alacağımız maaş düşüyor. Prim gününü doldurduktan sonra benim esnaflığı sonlandırmam lazım ama yaştan dolayı emekli olamadığım için devam ediyorum. Devlet bana prim günün dolunca işyerini kapat ama sana maaş vermem diyor. Bu şekilde ben işyerimi kapatırsam nasıl geçinebilirim? Kamu kurumlarında çalışanlara tanınan hakların bize de tanınmasını istiyoruz. Prim günüm dolduktan sonra prim ödemeden esnaflığa devam ederek yaşı beklememiz gerekiyor. Bize 25 yılı doldur emekli ol dediler ana 1999 yılında reform oldu. Bu sefer yaş kriteri getirilerek verilen haklarımızı geri aldılar. Bize verilen hakların iadesini istiyoruz. Reformdan öncekileri bunun neden bağladığını anlayamıyoruz. Geriye dönük kanun çıkarılarak mağdur edildik. Ben emekli falan olmak istemiyorum. Emekli olsam 800-900 lira maaş verecekler. Ne prim alsınlar ne de maaş versinler. Eskiden çok prim yatıran çok maaş alıyordu. Ben 11 bin gün prim yatırdım 800 lira maaş alacağım." dedi.

Bize sadece hakkımızı versinler

Fazla prim yatıran esnafların fazla maaş alması gerektiğine değinen esnaf Mustafa Harmancı ise "Biz emekliliğimizi doldurduktan sonra 10 yıl daha beklememiz gerekiyor. Benim 1998 yılından başlangıcım var. Toplamda 22 yıldan beri pirim yatırıyorum. Bizim mağduriyetimizi devlet büyükleri biliyor ama henüz bir gelişme yok. 9 bin gün olunca prim günü doluyor ana yine 10 yıl prim ödemeye devam etmek zorunda kalıyoruz. Belirlenen prim gününden fazla prim ödendiğinde de maaş yıllık 36 lira düşüyor. Ben emekli olduğumda 400-500 lira gibi bir kaybım olacak. Bu uygulamanın kamu kurumları yapılması gerekiyor ki boş yere oraları dolduranlar gitsin, yerine gençler gelsin. Ben esnaf dükkanımı kapatsam devlet bundan ne menfaat sağlayacak. Fazla prim yatıran fazla maaş alsın ki esnaflar teşvik edilsin. Kazandığımız üç kuruşla boğazımızdan kısıp primimizi yatırıyoruz. Biz ekstra şeyler istemiyoruz. Hakkımız olanı verip mağduriyetimizi giderseler yeter." şeklinde konuştu.

Prim yatırmasak sağlıktan yararlanamıyoruz

Gün dolmasına rağmen prim yatırmayan esnafın sağlık hizmetlerinden faydalanamadığını kaydeden esnaf Mustafa Turan da şunları söyledi: "Benim prim günüm doldu ama devlet 58 yaşında emekli olacaksın diyor. 58 yaşına kadar prim yatırdığımda da zarar ediyorum. Yatırmasam da sağlık hizmetlerinden faydalanamıyorum. Ben yaşımı doldurduğumda ikinci emekliliğim gelmiş olacak. Fazla prim yatıran fazla maaş alsa yine sıkıntı yok ama bunun tam tersi oluyor. Bu işin içinden çıkamıyoruz. Gerçekten büyük bir mağduriyet yaşıyoruz. Benim emekliliğim doldu. Şu anda yatırdığım paralar havaya gidiyor. Hem boş yere prim ödüyorum hem de alacağım maaştan zarar ediyorum."