Dolar 19,1803
Euro 20,9378
Altın 1.220,93
BİST 4.896,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Konya 10°C
Açık
Konya
10°C
Açık
Cum 18°C
Cts 18°C
Paz 21°C
Pts 21°C

EYT’liler için emeklilik yol haritası

EYT’liler için emeklilik yol haritası
7 Mart 2023 10:54
103
A+
A-

Beklenen EYT düzenlemesi, TBMM’de kabul edilerek yasalaştı.
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili yapılacak olan değişikliğin ne olacağı vatandaşlar tarafından merak konusuydu. 6 Şubat’ta yaşanan deprem nedeniyle çalışmalarına 3 hafta ara verilen Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’de ilk çalışma gününde EYT yasası görüşüldü ve yasa kabul edildi. Bu kapsamda 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanlar, sigortalılık süresi koşuluyla emekli olabilecek.

EYT’liler için emeklilik yol haritası
Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yasa kapsamındakiler emekli olabilmek için mevcut iş yerlerine “emeklilik” gerekçesiyle işten ayrılma başvurusu yapacak.
İşverenin işten ayrılış bildiriminin ardından, EYT’liler e-Devlet üzerinden emeklilik için kolayca başvurabiliyor.
Son olarak başvurular dosya bazlı incelenecek ve emekli aylığı bağlanıp bağlanmaması yönünde karar verilecek.
Şartları karşılayıp emekliliğe hak kazananlara aylıkları en kısa sürede bağlanacak.

İşverenler ne yapacak?
İşverenler, EYT kapsamındakilerin işten çıkartma işlemlerinde normal emeklilik prosedürlerini izleyecek. Bu kapsamda, işten çıkartmada 8 numaralı kod kullanılacak.
İşveren emekli olan çalışanına hak ettiği kıdem tazminatını ödeyecek. EYT’lilerin kıdem tazminatına ilişkin Kredi Garanti Fonu’ndan destek verilecek.
Öte yandan, EYT kapsamında emekli olanlar, 30 gün içinde aynı iş yerinde çalışmaya başlamaları halinde yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indirimi hakkından yararlanabilecek.

Yasa kimleri kapsıyor?
EYT’de herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak. Toplam 5 milyon çalışanı etkileyen düzenlemeyle, 2023 yılında 2 milyon 250 bin kişi emekli olabilecek.
Yasadan, 9 Eylül 1999 öncesinde işe girenler yararlanacak. 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyanlar, 4/b (Bağkur) ve 4/c ( Emekli Sandığı) sigortalıları için de kadınlarda 20 tam yıl, erkekler de 25 tam yıl hizmeti olanlar aylık alabilecek.

Yasayla ilgili öne çıkan başlıklar
– 8 Eylül 1999 ve öncesinde işe girenler düzenlemeden yararlanacak.
– EYT’de herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak.
– Yaş dışında prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını taşıyanlar aylık alabilecek.
– Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 30 gün içerisinde tekrar işe başlayan çalışanlar için yüzde 5 destek primi verilecek.
– Kadroya alınan işçiler ile işçi statüsüne geçirilenlerin aylık almaya hak kazanmaları halinde iş sözleşmelerinin feshini zorunlu tutan düzenleme yürürlükten kalkacak.
– EYT’lilerin kıdem tazminatına ilişkin Kredi Garanti Fonu’ndan destek verilecek.
– Toplamda 5 milyon çalışanı etkileyen düzenlemeye göre 2023 yılında 2 milyon 250 bin kişi emekli olabilecek.
– Emeklilik başvuruları e-Devlet üzerinden veya SGK’ye yapılabilecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.