FAO, 30 ülkeyi Sarayönü†nde topladı

FAO, 30 ülkeyi Sarayönü†nde topladı
Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen Koruyucu Tarım Konferansı, Batı ve Orta Asya ile Kuzey Afrika dan 30'a yakın ülkenin 130'a yakın bilim insanını, uzman ve çiftçilerini bir araya getirdi. Etkinliğin...

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen Koruyucu Tarım Konferansı, Batı ve Orta Asya ile Kuzey Afrika dan 30'a yakın ülkenin 130'a yakın bilim insanını, uzman ve çiftçilerini bir araya getirdi. Etkinliğin bir ayağı da ilçemizde gerçekleştirildi.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından organize edilen etkinlikte, katılımcılar Türkiye deki Koruyucu Tarım potansiyeli ile ilgili yapılan taslak çalışma belgesi ve kendi ülkelerinde Koruyucu Tarım ın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının  önündeki engel ve fırsatları değerlendirdi.

Geçtiğimiz hafta Çarşamba günü Konya Ramada Otel'de başlayan FAO çalıştayı Cuma günü Sarayönü ilçemizde Dermantasyon-tarla günü düzenlenmesiyle sona erdi.

“Bozkır Ekosistemlerinde İklim Değişikliğine Ekosistem Tabanlı Uyum İçin Tarım Uygulamaları Projesi” kapsamında düzenlenen ve 30 civarında ülkenin katıldığı konferansta, Koruyucu Tarım ın daha hızlı yaygınlaştırılmasını sağlayacak ekonomik, sosyal, politik ve kurumsal faktörleri de dikkate alan bir strateji oluşturulması amaçlanıyor.

Konya Kapalı Havzası nda sürdürülebilir bir çevre yaklaşımı

Türkiye de Koruyucu Tarım ın mevcut durumu  ve İran, Irak, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Moldova, Fas, Tacikistan, Tunus, İspanya, Suriye ve diğer ülkelerdeki Koruyucu Tarım alanındaki gelişmeler üzerine sunumların  yapıldığı konferans, oldukça ilgi çekti.

Konferansta katılımcılar farklı ülkelerde koruyucu tarım ile ilgili yaptıkları çalışmaları ve çiftçilerin tecrübelerini paylaştılar Ayrıca Koruyucu Tarım ın kuraklıkla mücadelede nasıl yardımcı olabileceği tartışıldı.

Açılışta, iklim değişikliklerinden en çok tarım sektörünün etkilendiğini ifade ederek, değerlendirmede bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Özlü Koruyucu Tarım, İklim Dostu Tarım ın önemli bir öğesi olduğunu vurgulayarak; "Proje ile iklim dostu tarım uygulamalarının tanıtılması ve benimsetilmesi sağlanacaktır. Proje alanının en düşük yağış ortalamasına sahip Konya bölgesinde seçilmesi anlamlıdır. Çalıştayın konusu olan koruyucu tarım, iklim dostu tarım kapsamında uygulanacak yöntemlerden bir tanesidir. Çok uluslu katılımlı bu tür programların devam etmesinin gerekli ve faydalı olacağına inanıyorum.”dedi.

FAO Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji katıldı

Koruyucu Tarım, İklim Dostu Tarım ın önemli bir öğesidir olduğunu belerten FAO Türkiye Temsilcisi ve Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü Yuriko Shoji de; "Akıllı teknolojileri kullanmak zorundayız ki büyüyen, artan nüfusa yeterli gıda verebilelim. Bu gıdanın da öncelikle güvenilir olması, kimyasal, zararlı maddeler içermemesi ve insanlığa faydalı olması için koruyucu tarım gerekli." dedi.

Konya'nın, koruyucu tarım, toprak ve suyun muhafazası, bunun etkili şekilde değerlendirilmesi konusunda ülke genelinde en başarılı il olduğunu ifade eden Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar da, Konya'da bu konuda uluslararası projelerin uygulandığını belirterek, “Bu konuda en fazla proje uygulayan il Konya. Koruyucu tarımı, toprağı ve suyu koruyan uygulamaları yaygınlaştırmak için çaba gösteriyoruz” dedi.

Uluslararası Koruyucu Tarım Konferansı nın finali Sarayönü'nde yapıldı

Yapılan sunumların ardından yaklaşık 130 kişilik yabancı heyet Cuma günü Sarayönü'ne gelerek tarlada dermantasyon çalışması yaptı.

Sarayönü Ziraat Odası ev sahipliğinde Ömer Fatih Karça ve Rıfkı Koçak'ın tarlalarında uygulamalı olarak sunumların yapıldığı çalıştaya Sarayönü Ziraat Odası Bayan Çiftçi Okulu öğrencileri de katıldı.

Sarayönü'nde gerçekleştirilen uygulamalı tarla gününde katılımcılara eğitimciler tarafından toprağın yapısı, sulama teknikleri, anıza direk ekimde sulama sonrası su ve nemin nasıl korunduğu anlatılarak anıza direk ekim uygulamaları gerçekleştirildi.

Programın tamamlanmasının ardından katılımcılara sertifikaları verildi.