Farkındalık için yürüdüler

Farkındalık için yürüdüler
Sarayönü'nde Toplum Sağlığı Merkezi'nin düzenlediği organizasyonla öğrenciler, sağlık çalışanları ve bazı daire amirleri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri sağlıklı yaşam için yürüyüş düzenledi. Hükümet konağı...

Sarayönü'nde Toplum Sağlığı Merkezi'nin düzenlediği organizasyonla öğrenciler, sağlık çalışanları ve bazı daire amirleri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri sağlıklı yaşam için yürüyüş düzenledi. Hükümet konağı önünde başlayan yürüyüş, çarşı içerisinden devam ederek Evcekaya'da sonlandırıldı. Evcekaya'da kurulan stant ile hareketli yaşamın önemi anlatıldı. Farkındalık oluşturmak içi düzenlenen organizasyon hakkında bilgi veren İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ebubekir Özkardaş, "Obezite ile mücadelede alınması gereken temel önlemlerin başında sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite konularında toplumun bilinçlendirilmesi ve bilgi düzeyinin arttırılması gelmektedir." dedi.

Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi, Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında “Sağlık İçin Hareket Edelim” temalı bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Farkındalık oluşturmak için sembolik olarak Hükümet Konağı’ndan Evcekaya'ya kadar gerçekleştirilen yürüyüşe, daire amirleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Program hakkında bilgi veren İlçe Sağlı Müdürü Dr. Ebubekir Özkardaş yaptığı açıklamada, “Obezite ile mücadelede alınması gereken temel önlemlerin başında sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite konularında toplumun bilinçlendirilmesi ve bilgi düzeyinin arttırılması gelmektedir. Fiziksel aktivite; bireysel olarak kronik hastalıkları önlemede, toplumsal olarak halk sağlığının iyileştirilmesinde etkilidir ve ayrıca kadın, erkek her yaştaki bireye fiziksel, sosyal, zihinsel ve ruhsal yönden yararlar sağlamaktadır. Dünya nüfusunun % 60’ının yeterli fiziksel aktivitede bulunmadığı düşünülmekte ve özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki yetişkinlerin yaşamlarının daha hareketsiz olduğu bilinmektedir. Hareketsiz bir yaşamın, diğer risk faktörleriyle birlikte kalıcı ve kronik hastalıkların gelişmesinde önemli bir risk faktörü olduğu da unutulmamalıdır. Hareketli bir yaşamın sağlıklı kilonun sürdürülmesi, kan basıncının, kan lipitlerinin ve kan şekerinin kontrolü, kalp-damar ve kas-iskelet sistemi hastalıklarını önlemede sağlığa olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisi hareketli yaşamdır. Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır.” dedi.

Günlük yaşamda uygulanabilecek fiziksel aktivite önerileri değinen Dr. Özkardaş, açıklamasının devamında, “Alışveriş merkezlerinde asansör ve yürüyen merdivenlerin kullanmayarak merdivenleri tercih edebilirsiniz. Otobüslerden ineceğiniz yerden bir-iki durak önce inip yürüyebilir, arabanızı gideceğiniz yerin önüne değil birkaç sokak uzağa park ederek gideceğiniz yere yürüyebilir veya yakın mesafelerde araç kullanmayabilirsiniz. Televizyon kumandası kullanılmayabilir. Çocukları dans ve sokak oyunları gibi aktivitelere teşvik etmelisiniz. Yürüyüşü ailece birlikte zaman geçireceğiniz keyifli bir aktiviteye dönüştürebilirsiniz.” şeklinde konuştu.