Fidanları dikme zamanı

Fidanları dikme zamanı
Baharın gelmesiyle ekim dikim çalışmaları başladı. Doğanın canlanmaya başladığı şu günlerde insanlar bağ ve bahçelere indi.Fidan dikimi için en uygun zaman olan şu günlerde çalışmalarına hız kazandıran vatandaşlar,...

Baharın gelmesiyle ekim dikim çalışmaları başladı. Doğanın canlanmaya başladığı şu günlerde insanlar bağ ve bahçelere indi.

Fidan dikimi için en uygun zaman olan şu günlerde çalışmalarına hız kazandıran vatandaşlar, fidan temininde bulunmaya başladı. Meyve fidanları ile ilgili uyarıda bulunan Teknik Tarım, riskin en aza indirilebilmesi için vatandaşların sertifikalı fidanlara yönelmesi gerektiğini belirtti.

'Uygun fidan dikilmeli'

Halil İbrahim Turan, konu hakkında yaptığı açıklamada, "Seyyar satıcı veya rastgele fidan satıcılılarından alınan fidanlar çoğu zaman istenen çeşit çıkmıyor ve verimli olmuyor. Ekolojik şartlar açısından da bu bölgede üretilen fidanların tercih edilmesi çok önemli. Çünkü diğer bölgelerden gelen fidanlar buranın toprağına ve ekolojik şartlarına tam uyum gösteremeyebilir. Uygun dikim zamanının seçilmesi, özellikle kurak ve yarı kurak bölgelerde dikilen fidanların mevcut toprak neminden yararlanabilmesi, yaşam ve gelişme aktivitelerini çabucak başlatabilmesi bakımından büyük önem taşımaktadır. Dikim zamanını doğru olarak belirleyebilmek için hava faktörlerin dikkate alınması, son derece önemlidir. Rüzgarın etkili olduğu alanlarda, dikimlerin bir an önce yapılması önerilmektedir. Özellikle rüzgardan çok etkilenen meyve fidanları ve iğne yapraklılar için bu husus çok önemlidir" dedi.

'Dikkat edilmesi gereken hususlar'

Fidan dikimindeki bazı püf noktalara değinen Turan, "Bölgemizde fidan dikimi güz mevsiminde, yani Kasım ayında fidanların uyku dönemine girdiğinde veya baharda fidanlar uyanmadan toprakla buluşturulmalıdır. Fidan çeşitlerine göre uygun sıra üzeri ve sıra arası mesafe iyi ayarlanmalı. Fidan çukurları daha önceden açılmalı ve üst tabaka toprakla alt tabaka toprak birbirinden ayrı tutulmalıdır. Fidanın aşı kısmının kesinlikle güneye bakması gerekiyor. Ayrıca dikim esnasında aşı yeri toraktan 5 cm yukarıda kalacak şekilde ayarlanmalı. Üst toprak alt kısma, alt toprak üst kısma gelecek şekilde fidan çukuru doldurulduktan sonra fidanın dibi iyice sıkıştırılarak köklerin hava alması önlenmeli. En önemli konulardan bir tanesi de dikim öncesi budama. Dikilecek fidanların dikilmeden önce kök ve dalları işi bilen kişilerde çok hassas bir şekilde budanmalı" dedi.