Fide satışları hız kazandı

Fide satışları hız kazandı
Seralarda ekilen tohumlar ilkbaharın gelmesiyle birlikte yetişmeye başlarken, sezonun ilk fideleri pazarlarda ve tarım bayilerinde satışa sunulmaya başlandı.Sarayönü’nde pazarlarda ve bayilerde sebze fideleri satılmaya başlandı....

Seralarda ekilen tohumlar ilkbaharın gelmesiyle birlikte yetişmeye başlarken, sezonun ilk fideleri pazarlarda ve tarım bayilerinde satışa sunulmaya başlandı.

Sarayönü’nde pazarlarda ve bayilerde sebze fideleri satılmaya başlandı. Şubat ayında seralarda tohumları ekilen fideler, nisan ayına kadar satılacak hale geliyor ve pazar tezgâhlarını renklendiriyor.

Pandemi döneminden itibaren geçen sene olduğu gibi bu sene de satışların hızlandığını belirten fide satıcıları, fiyatlarda ise aşırı bir zam yapılmadığını aktardı.

Sarayönü Ağaoğlu Bitki Koruma Bayisinde sezonun ilk fidelerini satmaya başlayan Mustafa Ağaoğlu, bu seneki satışlarla ile ilgili konuştu.

Mustafa Ağaolu, “Mayıs ayı ile birlikte bu satışlar çok hızlandı. Bütün fide çeşitlerimiz var. Yerli domates, salatalık, fasulye, çilek, biber çeşitleri gibi hemen hemen hepsi mevcuttur. Önümüzdeki günlerde çeşitler daha bollaşır ve taleplerde daha da artacaktır.

Tüm dünyayı etkileyen Koronavirüs salgını ile gıdanın önemini anlaşılması ile fidelere olan talep yüksek meyve-sebze fiyatları sebebiyle vatandaşların evlerin balkonlarında  ve bahçelerinde sebze yetiştirme eğilimini de arttırdı” dedi.

Fide dikiminde nelere dikkat edilmeli?

İlçede 20 yıldan fazla bir süredir sebze fidelerini bahçe sahipleriyle buluşturan Mustafa Ağaoğlu, yaptığı açıklamada, “Tüm fidelerimiz, yerli tohumlardan üretilen fideler. Fideler tüplü olduğu için tutmama ihtimali çok düşüktür. En önemlisi fideler hormonlu değil. Tamamen organik” İfadelerini kullandı.

Fide dikimi ile ilgili nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında da bilgi veren Ağaoğlu; “Vatandaşımıza fide dikimi konusunda da bilgi vermeye çalışıyorum. Koltuk alma dediğimiz budama yöntemini de gösteriyorum.

Fide diri olmalı. Kuru maddece zengin olmalı. Fazla genç veya fazla yaşlı olmamalı. Fideler çok fazla boylanmamalı. Kalın ve kuvvetli olmalı. Kök sistemi sağlam ve tam olmalı, mümkünse üzerinde bir miktar toprak bulunmalı ve fidelerin tümü aynı büyüklükte ve gelişme döneminde olmalı. Fide dikimi yapacak vatandaşlarımız daha fazla gecikmeden dikimlerini tamamlamalı. Fide dikimi Nisan ayının sonunda başlar, Mayıs ayının sonuna kadar devam eder. Haziran ayında dikilen fideler istenen verimi vermez” açıklamasında bulundu.

Her çeşit bulunuyor

Fidecilik olarak bölgemizde yetişebilecek hemen hemen tüm çeşitleri bulundurmaya özen gösterdiğini belirten Ağaoğlu, “Biberlerden tatlı kıl, üç burun dediğimiz köy biberi, dolma biber, Demre, cin biber, domateslerden bodur yer domatesi, sırık domatesi, aşılı domates, karpuz, kavun, patlıcan, salatalık, kornişon, çilek gibi birçok çeşidimiz bulunuyor. Sarayönü’nde sebzecilikte ihtiyaç duyulan fide çeşidinin yüze 95’ini bulunduruyoruz. Pazarda da fide satılıyor ama insanlarımız sertifikalı fideyi daha çok benimsedi. Burada vatandaşlarımız sebzeciliği kendi bahçesinde hobi olarak kendi ihtiyacını karşılayacak kadar yapıyor. Diğer ilçelerde sebzecilik daha kapsamlı. Biz onlara göre biraz gerideyiz ama bu konuda ilerleyeceğimizi ümit ediyorum. Bizim iklimimiz sebzecilik için çok uygun. Daha sıcak yerlerde bu sebzeler kalın kabuk yapıyor. Sarayönü’nde ise ince kabuklu ve daha lezzetli oluyor.” şeklinde konuştu.