Fırıncıların korsan ekmekçi isyanı

Fırıncıların korsan ekmekçi isyanı
Sarayönü’nde ekmek üretimi yapan fırıncılar, korsan ekmekçilerden şikayetçi oldu. Denetim yapılmasını ve korsak ekmek satışı yapanların cezalandırılarak ekmek satmalarına mani olunmasını isteyen fırıncılar, işlerinin...

Sarayönü’nde ekmek üretimi yapan fırıncılar, korsan ekmekçilerden şikayetçi oldu. Denetim yapılmasını ve korsak ekmek satışı yapanların cezalandırılarak ekmek satmalarına mani olunmasını isteyen fırıncılar, işlerinin olumsuz etkilendiğinden dert yandı. Sarayönü Esnaf Odası Başkanı Hasan Koçaş da vergisini ödeyen, her türlü denetime tabi olan ve birçok maliyetle mücadele eden fırıncı esnafının korunması için korsan ekmekçilere karşı gerekenin yapılmasını istedi.

Sarayönü’nde son zamanlarda artış gösteren korsan ekmekçiler, fırıncıların işlerine darbe vuruyor. Evlerinde yaptıkları ekmekleri günün belli zamanlarında çarşıda bazı noktalarında satan korsan ekmekçiler, evlere de servis yapıyor.

İlçede ruhsatlı olarak fırın işleten ekmekçiler ise gereken denetimler yapılmadığı için korsan ekmekçilerin her geçen gün arttığını dile getirdi.

Fırıncılardan Rasim Köstekli, sayıları artan fırıncıların günlük 400-500 civarında ekmek satışı yaptığını söyledi.

“Kimse bizi keriz yerine koymasın”

Köstekli, hiçbir denetime ve resmi izne bağlı olmadan ekmek yapıp satan korsan ekmekçilerin halk sağlığını da tehlikeye attığını ifade ederek, “Namaz çıkışlarında gelip caminin önünde ekmek satıyorlar. Bu insanların ne bir hijyen belgesi var ne de bu ekmeği nerede hangi koşullarda yaptığını bilen var. Bu adamlar vergi vermiyor, sigorta yatırmıyor. Kirası yok, işçi gideri yok. Bu durum bize çok fazla zarar veriyor. Önceden bir tane vardı. Şimdi çoğaldı. Hepsinin yeri bile belli. Levha yaptıranlar dahi var. Kimse bunlara bakıp çekmiyor. Ekmeğin ne içeriği belli ne de nasıl yapıldığı belli. Biz derdimizi kime anlatacağımızı bilemiyoruz. Bizde dükkanımızı kapatalım gidip evde yapalım o zaman. Neden bir dünya verginin, masrafın altında eziliyoruz. Kimse bizi keriz yerine koymasın” şeklinde konuştu.

Korsan ekmekçiler engellenmeli

Fırıncılardan Sefer Solak ise korsan ekmekçilere yönelik hiçbir denetim ve yaptırım olmadığı için bu kişilerin meydanı boş bulduğuna değinerek şunları söyledi:

“İlk başlarda bir kişi vardı. Cami çevresinde 15-20 ekmek satıp gidiyordu. Muhtaçtır, cep harçlığını çıkarıyordur diye kimse seslenmiyordu. Sonra bunların sayısı arttı. İşleri büyüttüler. Minibüs alıp servise çıkanlar bile var. Biz bir sürü işçi çalıştırıyoruz. Bunların maaşı, sigortası, vergisi var. İşyerimizin vergisi var. Bir sürü masrafımız var. Bu korsan ekmekçiler bizim ekmeğimize mani oluyor. Adamlar bizim 700-800 ekmekten kazandığımız parayı 100 ekmekten kazanıyor. Bunların denetimi de yok. Bu ekmekler nasıl yapılıyor nerede yapılıyor belli değil. Bunlar engellenmeli.”

Konunun takipçisi olacağız

Sarayönü Esnaf Odası Başkanı Hasan Koçaş da defalarca konu hakkında dilekçeler yazıldığını ancak hiçbir denetim yapılmadığını ifade ederek şunları söyledi:

“Fırıncılarımız bir sürü sıkıntılarla mücadele ederken bir de korsan ekmekçiler çıktı. Fırıncılar her konuda sıkı denetimlere tabi tutuluyor. Bir sürü vergi yükü adlında eziliyorlar. Pandemi nedeniyle açıkta ekmek satılmaması, maskesiz, eldivensiz ekmeğe temas edilmemesi gibi konularda sıkıştırılıyor. Bir yandan da çarşının göbeğinde korsan ekmekçiler ekmek satıyor. Gramajı belli değil. Yapanın kim olduğu belli değil. Ne şartlarda yapıldığı belli değil. Fırıncılarımız kara günümüzde yeri geldi ev ev ekmek dağıttı. Bizim de fırıncılarımızı korumamız gerekiyor. Konunun takipçisi olacağız ve bu sorunu çözeceğiz.”

erzincan escort bayan