Fitre miktarı 23 lira olarak belirlendi

Fitre miktarı 23 lira olarak belirlendi
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından 2019 fitre miktarı 23 lira olarak belirlendi.Sarayönü Müftüsü Şevket Karaca yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Yapılan değerlendirmeler neticesinde fıtır sadakasının,...

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından 2019 fitre miktarı 23 lira olarak belirlendi.

Sarayönü Müftüsü Şevket Karaca yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Yapılan değerlendirmeler neticesinde fıtır sadakasının, Müslüman toplumların neredeyse tamamına yakın bir kesimi tarafından veriliyor olması dikkate alınarak, mevcut sosyoekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak 2019 ramazan ayının başlangıcından 2020 yılı ramazan ayının başlangıcına kadar olan sürede 23 lira olarak belirlenmesine karar verildi."

Fıtır sadakası hükmü: Sadaka-i fıtır, İslam'da önemli yeri olan mali ibadetlerden biridir. Şafii, Maliki ve Hanbelilere göre fitre farzdır. Hanefi mezhebine göre ise fitre vaciptir. Zaten Hanefi mezhebinde farz ile vacip arasında ameli açıdan bir farklılık söz konusu değildir. Fark sadece itikadi açıdandır. Fitre, hicretin ikinci yılında, Ramazan orucunun farz kılındığı yıl, zekattan önce meşru kılınmıştır.

Fıtır Sadakası kimlere verilir

Fitre, verileceği yerler bakımından her durumda zekatın benzeridir. Ayet-i kerimede açıklanmıştır. Sadakalar (zekatlar), Allah'tan bir farz olarak ancak fakirler, düşkünler, zekat toplayan memurlar, kalpleri İslama ısındırılacak olanlarla (özgürlüğüne kavuşturulacak) köleler, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış yolcular içindir. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir. (Tevbe Suresi 60). Bir kimse fitresini bir veya bir kaç yoksula verebilir. Birden çok kimseler de fitrelerini bir kaç yoksula veya tek yoksula verebilirler. Fitre yükümlünün bulunduğu yerdeki yoksullara verilmelidir. Başka yerlere gönderilmesi mekruhtur.