Fiyat arttı, rekolte azaldı

Fiyat arttı, rekolte azaldı
Hububat üretiminin önemli merkezlerinden, "tahıl ambarı" olarak nitelendirilebilecek Sarayönü'nde rekolte azaldı ancak ürün fiyatı geçen yıla kıyasla yüzde 31 arttı. Harman dönemi öncesi yüzde 31 artan ürün fiyatı ile sevinen...

Hububat üretiminin önemli merkezlerinden, "tahıl ambarı" olarak nitelendirilebilecek Sarayönü'nde rekolte azaldı ancak ürün fiyatı geçen yıla kıyasla yüzde 31 arttı. Harman dönemi öncesi yüzde 31 artan ürün fiyatı ile sevinen çiftçi, yağışlara rağmen rekoltenin düşmesi nedeniyle yine umduğunu bulamadı. Boyalı, Kadıoğlu, Çeşmelisebil ve Kuyulusebil mahallerinde kuraklık tespiti yapıldı. Girdi maliyetlerinin çok yüksek olması da yine çiftçiyi zor durumda bırakan bir diğer faktör oldu.

Bu üretim sezonunda hububatın dane doldurma döneminde yağışlarının "yok" denecek kadar az olması ve ekim alanlarının azalması verimi düşürdü fakat ürün fiyatının artması sayesinde çiftçi zarar etmekten kurtuldu.

Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik yaptığı açıklamada, bu sezon buğday ekim alanlarının geçen yıla göre azaldığını söyledi. Makarnalık buğday ekim alanlarındaki azalışın ise daha fazla olduğunu dile getiren Çelik, " Boyalı, Kadıoğlu, Çeşmelisebil ve Kuyulusebil mahallerinde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından kuraklık tespit çalışmaları yapıldı. Sarayönü merkez ve çevresindeki mahallerde buğdaydan ortalama dekara 200-250 kilo, arpadan dekara 250-300 kilo verim elde edildi. Buğday ekim alanlarındaki daralma, 2017 ve 2018'de fiyatların nispeten düşük seyretmesi ve özellikle mısır, ayçiçeği gibi yeşil mahsul alternatif ürünlerin tercih edilmesiyle sürdü." dedi.

Çelik, ovanın çok büyük bir bölümünde kuru tarım yapıldığına dikkati çekerek şunları kaydetti: "Buğdaylar ve arpalar dane doldururken yaşanan kuraklık ve sam yeli kıraç alanlarda verim kayıplarını çok arttırdı. Hububat dane doldururken yağış alsaydık yüzde 25-30 oranında artış görecektik. 2018'de fiyatlarda düşüş olmuştu. Enflasyonun altında müdahil alım fiyatlandırması yaşanmıştı. Bu yıl devletimiz destek verdi ve yüzde 29-31 oranında arpa ve buğdaya müdahil fiyatı belirledi. Bu, çiftçimizde büyük beklentilere neden oldu. Yıl genelinde yapışların da iyi olmasından dolayı beklentiler yüksekti. Sap boylarının yüksek olmasına rağmen dane sayısı ve ağırlığı istenen oranda çıkmadı. Protein değeri yüksek kaliteli buğday iyi para etti ama kaliteli buğday da beklenin çok altında çıktı."