Fiyatı 10 kat arttı!

Fiyatı 10 kat arttı!
Köprü, otoban, feribot ve akaryakıt zamları nedeniyle maliyetleri iyice artan şehirlerarası otobüs firmalarının belge fiyatlarına yüzde 1000’e varan artışlar yapıldı.Şehirlerarası otobüs firmalarının her yıl yeniden değerleme...

Köprü, otoban, feribot ve akaryakıt zamları nedeniyle maliyetleri iyice artan şehirlerarası otobüs firmalarının belge fiyatlarına yüzde 1000’e varan artışlar yapıldı.

Şehirlerarası otobüs firmalarının her yıl yeniden değerleme oranında, yani yüzde 22.58 zam yapılması gereken yetki belgelerine yüzde 316 ila yüzde 1.000 oranlarında olağanüstü zam yapıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin 10 Ocak tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni yönetmelikle otobüsle yurtiçi veya uluslararası ticari ve tarifeli olarak yolcu taşımacılığı yapan kişi veya şirketlere verilen B1 isimli yetki belgesinin fiyatı 60 bin liradan yüzde 316 arttırılarak 250 bin liraya çıkarıldı.

Aynı şekilde otobüsle yurtiçi veya uluslararası ticari ve tarifesiz yolcu taşımacılığı yapanlara verilen B2 yetkisi belgesinin fiyatı da yüzde 620 oranında yapılan zamla 25 bin liradan 180 bin liraya çıkarıldı.

Yönetmelikle, otobüsle ticari ve tarifesiz yolcu taşımacılığı yapanlara verilen D2 yetki belgesinin ücreti de yüzde 1000 zamla 15 bin liradan 165 bin liraya çıkarıldı.

 

Belgeler 5 yılda bir belirleniyor

Yönetmelik gereği karayolunda motorlu taşıtlarla yolcu ve eşya taşıyan kişi ve şirketlerin Ulaştırma Bakanlığı'ndan yetki belgesi alması gerekiyor. Belgeler şirket kurulurken, şirkette değişiklik yapılırken zorunlu olarak alınıyor ve belgeler 5 yılda bir yenileniyor. Bu belgeler için firma ve taşıtlara göre farklı tutarlarda ücretler alınıyor. Yenileme ve kayıp nedeniyle alınan belge ücretlerinde indirim yapılıyor.