GAZNET YATIRIMI DURDU MU?

Çalıştığımız gazetelerde ‘Konya ya doğalgaz gelecek’ haberleri yapmaya başlamıştık. Çünkü özellikle kış aylarında hava kirliliği öylesine yoğunlaşıyordu ki; zaman zaman tehlikeli boyutta ulaştığı endişeleri dile getiriliyordu.

Çevre Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi şehrin belli noktalarında günlük hava kirliliği ölçümleri yapıyor, bizde rakamları alıp kamuoyu ile paylaşıyorduk.

Kömür denetimleri aralıksız yapılıyor, kalorisi düşük kaçak kömürün şehre girişinin engellenmesi için mücadele ediliyordu.

Ancak soğukların şiddetli olduğu Aralık, Ocak ve Şubat aylarında kalorifer ve sobaların çok fazla yanması nedeniyle hava kirliliği geceleri daha çok hissediliyordu.

Çözümün adresi Doğalgazdı.

Bizde, konuyla ilgili bilgi sahibi olanlardan doğalgazla ilgili görüş alıp haberleştiriyorduk.

Doğalgaz Konya ya gelsin istiyorduk.

Doğalgazın kamuoyunda gündem olduğu günlerde Büyükşehir Belediyesi’nin ortağı olduğu Gaznet Şirketi’nin kurulduğu açıklandı. Konyalı birkaç iş adamı da şirkete küçük hissedar olarak ortak olmuşlardı.

En büyük ortak İstanbul merkezli bir holdingdi. Holding tarafından da Gaznet’e Genel Müdür ve idari personel ataması yapıldı.

Nasıl bir çalışma olacağı konusunda merak had safhadaydı.

Derken, bir gün Gaznet’in ilk Genel Müdürü Gültekin Çınar ziyaretimize geldi. Haber için aradığımız kaynak yanımızdaydı.

Çünkü sorulacak çok soru vardı.

Gültekin Çınar doğalgaz dağıtım hat çalışmalarının Konya şehir merkezinde 1 Haziran 2004 tarihinde start alacağını söyledi. Hatta 2009 yılına kadar geçecek 5 yıllık süre içerisinde de abone sayısının 100 bin konuta ulaşacağını ifade etti.

Nasıl yapacaksınız diye sorduğumuzda kendisi “365 gün 24 saat kesintisiz hizmet vereceğiz” şeklinde açıklama yaptı.

İkinci büyük ortak Konya Büyükşehir Belediyesi olduğu için vatandaşlar da altyapı çalışmalarının vereceği tahribat konusunda fazla bir endişe yoktu. Nitekim Şeker Fabrikası’nın içinde yer alan hatta çalışmalar başladı ve o güzergâhtaki konut ve iş yerleri de  doğalgaz abonesi oldular.

O yıllarda çalışma gerçekten çok hızlıydı.

Halkla ilişkiler mükemmeldi.

Gültekin Çınar’ın ayrılmasıyla alanında uzman isim Ali İhsan Sılkım Genel Müdürlük görevini devraldı.

Sılkım döneminde de çalışmalar aynı hızla ve mükemmeliyette devam etti.

Sılkım da ayrıldı.

Genel Müdürlük tabii ki boş kalmadı.

Gaznet şirketi yeni ortaklar ve yönetimle Enerya oldu.

20019 yılını bitirmek üzereyiz.

Şimdi mi?

Sadece Meram ilçesine cevap olarak Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş’un sosyal medya hesabında bir paylaşımı var.

Önce ona bakalım. Sonra diğer ilçelerden kısaca aktarayım.

Mustafa Kavuş:

“Meramlı hemşerilerimizin belediyemiz dışındaki kurumlarla ilgili talepleriyle de ilgilenmeye ve takibini yapmaya devam ediyoruz.

İl Başkanımız Hasan Angı ve İlçe Başkanımız Mustafa Dolular ile doğalgaz alt yapısı bulunmayan mahallelerimizden gelen talepleri görüşmek üzere Enerya Konya Bölge Müdürü Mürsel Parlak’ı ziyaret ettik.

Doğalgaz talebinde bulunan hemşerilerimiz adına takibini yaptığımız konuyla ilgili önümüzdeki günlerde olumlu sonuçlar alacağız inşaallah.”

Demek ki; 2004 yılında çalışması başlayan Konya’nın Meram ilçesinde hala doğalgaz alamayan konutlar var.

Başkan ne diyor ?

“Doğalgaz talebinde bulunan hemşerilerimiz adına takibini yaptığımız konuyla ilgili önümüzdeki günlerde olumlu sonuçlar alacağız inşaallah.”

Peki doğalgaza kavuştuğu müjdelerle ve ballandıra, ballandıra açıklanan taşra ilçelerindeki durum nasıl.

Pek iç açıcı değil.

İlçeye doğalgaz geldi mi?

Geldi.

Nereye kadar?

Bir iki cadde boyu.

Ya da üç cadde boyu.

Kış geldi. Bu ilçelerde çalışma var mı?

Program da yok açıklaması yapılmış.

Hattın geçtiği yerlerde insanlar doğalgaz abonesi olmuş. Hattın geçmediği yerler o kadar çok ki; doğalgazın ne zaman geleceğini bilen bile yok.

Herhalde Enerya yatırımı durdurdu.

Aksi durum varsa açıklasınlar paylaşalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet TURAN Arşivi