Gazze'de ateşkeste flaş gelişme! BMGK resmen kabul etti

Gazze'de ateşkeste flaş gelişme! BMGK resmen kabul etti
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Gazze’de ateşkes ilan edilmesi yönünde ABD’nin sunduğu teklifi 14 evet oyuyla kabul etti. Rusya oylamada çekimser kaldı

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi ABD’nin Gazze’de ateşkes ilan edilmesi yönünde sunduğu teklifi kabul etti.

BM Güvenlik Konseyi, ABD Başkanı Joe Biden'ın açıkladığı ve ilk aşamasında Gazze’de hemen ateşkes öngören 3 aşamalı teklife destek talep edilen karar tasarısını onayladı.

15 üyeli BMGK'de yapılan oylamada, ABD'nin sunduğu karar tasarısına 14 "evet" oyu verirken, Rusya "çekimser" oy kullandı.

Kabul edilen kararda, Mısır, ABD ve Katar tarafından yürütülen diplomatik çabalara işaret edildi. Biden'ın 31 Mayıs'ta sunduğu 3 aşamalı teklif memnuniyetle karşılandı.

İsrail'in, Biden'ın teklifini kabul ettiği belirtilen kararda, Hamas'a da teklifi kabul etme ve uygulama çağrısı yapıldı.

Kabul edilen karar tasarısında tamamen bir ateşkesin gerçekleşmesi, Hamas’ın elindeki rehineleri bırakması, hayatını kaybeden rehinelerin cesetlerinin teslim edilmesi ve Filistinli mahkumların serbest bırakılması öngörülüyor.

HAMAS'TAN İLK AÇIKLAMA
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), ateşkes karar tasarısının kabul edilmesinin ardından Hamas'tan ilk açıklama geldi.

Hamas, "BMGK kararındaki kalıcı ateşkes, İsrail'in Gazze'den tamamen çekilmesi, esir değişimi, yeniden inşa ve sivillerin dönüşü" hususlarını memnuniyetle karşıladığını duyurdu.

TÜRKİYE KARARDAN MEMNUN
Cumhurbaşkanı Güvenlik ve Dış Politika Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) "Gazze'de ateşkes" karar tasarısının kabul edilmesine ilişkin, "BMGK'de 'ateşkes' oylamasında çıkan sonuç, her ne kadar geç kalınmış bir karar olsa da memnuniyet vericidir. Bu kararın bir an evvel yürürlüğe girmesi ve ateşkes sürecinin başlaması için uluslararası desteğin acilen sağlanması gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

AB’DEN PLANA TAM DESTEK
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden AB adına yapılan açıklamada, AB'nin iki devletli çözüme dayanan kalıcı ve sürdürülebilir bir barışa yönelik siyasi sürecin yeniden canlandırılmasına katkıda bulunmaya ve Gazze'nin yeniden inşasına yönelik eşgüdümlü uluslararası çabayı desteklemeye hazır olduğu vurgulandı.
Bu kararın derhal uygulanması için çağrıda bulunulan açıklamada, Biden'ın planına tam destek verildiği anımsatıldı.

Kaynak:HABER MERKEZİ