Dolar 19,1750
Euro 20,7916
Altın 1.214,64
BİST 4.812,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Konya 22°C
Az Bulutlu
Konya
22°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 17°C
Çar 15°C
Per 16°C

Geç ekimler devam ediyor

Geç ekimler devam ediyor
21 Kasım 2022 22:52
176
A+
A-

 

Türkiye’nin hububat üretimiyle ön plana çıkan Konya Ovası’nda çiftçiler, beklenen yağışların düşmemesi nedeniyle tohumlarını kuru toprakla buluşturmak için harekete geçti.

Konya’nın sahip olduğu geniş tarım arazilerinde başta buğday ve arpa olmak üzere çeşitli ürünler yetiştiren, 2021 yılında yoğun kar yağışının etkisiyle artan verimden memnun olan çiftçi, yeni sezon için hazırlıklarına devam ediyor.

Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, Konya Ovasının ve Sarayönü bölgesinin tahıl üretimiyle öne çıkan bir bölge olduğunu söyledi.

Engin Çelik

Ekim için toprakta tav bekleyen çiftçilerin beklenen yağışların düşmemesi nedeniyle geç ekime başladığını belirten Çelik, “Beklenen yağışlarının gelmemesi ekimin ve tarla hazırlamanın ötelenmesine neden oldu. Çiftçilerimizin gözü havada. Yağış olmayınca çiftçimiz ekim yapmadı. Yağışları daha fazla bekleyemeyen çiftçilerimiz hububat ekimi için çalışmaları hızlandırdı.

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da çiftçilerimize önerilerde bulunmuştuk. Normalde ekime, ekim ayının 15’inde başlarlardı ve kasımın başına doğru ekim biterdi. Çiftçilerimize, iklim kaymasından kaynaklı olarak da bu yıl biraz daha geç yapmalarını söylemiştik. Kıraç alanlarda çiftçilerimiz ekimlerine başladı.” diye konuştu.

Çelik, çiftçinin son yıllarda hububat veriminden memnun olduğunu belirterek, “Önceki yıla oranla geçen yıl ekiliş alanlarında biraz daralma olsa da Konya Ovası’nda hububattaki rekolte arttı. Bunda en büyük etken kar yağışıydı. Geçen seneye oranla hububatın ekiliş alanlarında biraz artış bekliyoruz.

Mısır ve ayçiçeği alanları biraz daha hububat alanlarına kayacak gibi görünüyor. Çiftçi burada en çok buğdaydan kar ettiği için sulu alanlarda buğday ağırlıklı ekiliyor. Kıraç alanlarda da kıraca dayanıklılıktan kaynaklı arpa ekilişi biraz daha ön plana çıkıyor.

İnşallah verimli bir sezon geçirmeyi temenni ediyoruz çünkü tarımsal üretimde en büyük girdi maliyetleri enerji. Bunun için de yağmur ve karın yağması gerekiyor. İnşallah bu dönemde geçen seneki gibi kar yağışının bol olduğu bir yıl geçiririz.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.