Dolar 19,1811
Euro 20,9462
Altın 1.220,28
BİST 4.896,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Konya 10°C
Açık
Konya
10°C
Açık
Cum 18°C
Cts 18°C
Paz 21°C
Pts 21°C

Geleceğimiz topraklarımız

22 Mart 2022 16:11
3.169

Çiftçi girdi maliyetlerinin yükseldiği bu günlerde doğrudan ekimin önemi daha da anlaşılmış oldu. Maliyetlerin aşağıya çekilmesi, verimliliğin artması en başta gelen faktörler.

İlçemiz bu konuda oldukça şanslı yaklaşık 60 kadar doğrudan ekim mibzeri bulunuyor ve Türkiye’de en fazla doğrudan ekim yapan ilçeyiz.

Tabii ki yeterlimi değil, daha da ekim alanlarını genişletmeli ve maliyetlerimizi düşürürken, toprağımızın da verimliliğini artırmalıyız.

Tekrar hafızalarımızı tazeleyelim ve bu sistemin avantajlarını görelim.

 – Yakıttan büyük ölçüde tasarruf sağlıyor. ( İşlemeli tarımda çiftçiler, 1 dekar buğday yetiştirmek için 4 litre mazot kullanıyor. İşlemesiz tarımda %70 oranında tasarruf sağlanıyor.)

Kurağa dayanıklı toprak oluşturuluyor.

Erozyon büyük ölçüde önleniyor.

Toprak yüzeyinden suyun buharlaşması önleniyor.

Toprakta organik madde miktarı artığı için toprağın su tutma kapasitesi artıyor.

Tarımsal kuraklık önleniyor. (Toprak yüzeyini kapatan koruyucu bitki ekimiyle sürülmemiş toprakta buharlaşmayı azaltır ve topraktaki su oranında % 4 lük artış sağlar. Bu yaklaşık fazladan 8 mm ik yağmura denk gelmektedir.Ayrıca topraktaki organik maddesinde içeriğini artıracağından toprağın su tutma kapasitesi artacaktır. FAO )

Toprakta kaymak tabakası oluşumu önleniyor.

Yağmur damlalarının toprağa çarpıp, toprağın parçalanıp toz haline gelmesini önlüyor. Böylece toprağın su ve rüzgar erozyonunu ile kaybolması önleniyor. Ayrıca toprağın kaymak tabakası bağlamasını da önlenmiş oluyor.

Verim artıyor. ( Buğdayda en az % 20 )

Anız yangınları önleniyor.

Tarla nadasa bırakılmadığı için, her yıl ürün yetiştirilebiliyor.

 Gübre miktarında azalma ve gübre etkinliğinde artış sağlıyor.

Bitki ve böcek ilaçlamalarında ileriki yıllarda azalma oluyor.

 Toprak canlıların biyoçeşitliliğinde artış sağlıyor.

Arazinin anızla kaplanması toprak ısısını düzenliyor.

Küresel ısınmayı önlüyor. Toprak İşleme ve anız yangınları sonucu atmosfere karbondioksit ( CO2 ) emisyonu artıyor. ( Toprak işlemesiz tarımı, pullukla işleme ile karşılaştırıldığında karbondioksit emisyonu % 80’ e varan oranda azaltılabilir.

Ürününüz bol bereketli olsun

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
6 Haziran 2022 23:06
2 Haziran 2022 21:18
23 Mayıs 2022 20:34
9 Mayıs 2022 22:12
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.