Genç Mühendis Çiftçiye Umut Oldu

Genç Mühendis Çiftçiye Umut Oldu
Ziraat mühendisi Fatih Kurt, Rhizobium bakteri aşılaması ve toprak analizi sonucu ve bitki isteklerine göre kendi hazırlamış olduğu gübreleme programı ile kuru tarım koşullarında dekara 300kg nohut hasat ederek görülmemiş bir...

Ziraat mühendisi Fatih Kurt, Rhizobium bakteri aşılaması ve toprak analizi sonucu ve bitki isteklerine göre kendi hazırlamış olduğu gübreleme programı ile kuru tarım koşullarında dekara 300kg nohut hasat ederek görülmemiş bir başarı yakaladı.

 

Türkiye ve Dünya’da nohut veriminde rekor kırdı

Türkiye’de kuru tarım ile en fazla dekarda 100 kg Konya bölgesinde ise en yüksek 80 kg nohut hasatı yapılırken Ziraat Mühendisi Fatih Kurt kuru tarımda dekarda 300 kg almayı başararak nohutta alışılagelmişin dışına çıkarak aldığı bu verim ile Türkiye ve dünya nohut verim ortalamalarını geride bırakan Kurt kuru tarım çiftçisine umut oldu.

Rhizobium bakteri aşılaması ve toprak analizi

Dekarda 300 kilo nohut hasat etmeyi başaran Kurt bölge halkının dikkatlerini çekerek adından söz ettirmeyi başaran Ziraat Mühendisi Fatih Kurt açıklamasında;

“Nohut ekeceğim tarladan önce toprak analizi alıp tarlayı ikiye böldüm. Bir tarafa nohut yetiştiricisinin yıllardır uyguladığı sadece mantar ilacı uygulanarak klasik yetiştiricilik uyguladım. Klasik yöntemle yapılan nohut hasadında dekarda 100 kiloya yakın verim aldım.

Tarlanın diğer kısıma ise doğru zamanda doğru gübre ve ilaç mantığı ile hem Rhizobium bakteri aşılaması hemde toprak analizi sonucu kendimin hazırlamış olduğu gübreleme programını uyguladım. Yaptığım uygulama sayesinde nohut hasatında dekarda 300 kiloya ulaştım.

Hasatta klasik yetiştiricilik yapılan yerde verim dekara 100kg iken, uygulama yapılan kısımda dekara 300kg verim alındı” dedi.

 

Ziraat Mühendisi Fatih Kurt Kimdir?

Kadınhanı’nda profesyonel tarım yapmakta olan Fatih Kurt,  ilk orta ve lise öğrenimini Sarayönü de tamamladı, Konya Selçuk üniversitesi Ziraat fakültesi tarla bitkileri bölümden mezun oldu.