Gençler için yeni tehlike: Çakmak gazı

Gençler için yeni tehlike: Çakmak gazı
Uyuşturucu kullanım yaşı gittikçe düşerken bu maddelerin yanı sıra bali, çakmak gazı gibi başka tehlikeli maddeler de gençler arasında yaygın biçimde kullanılıyor.Geçtiğimiz günlerde Gözlü mahallesine yaşanan olayın...

Uyuşturucu kullanım yaşı gittikçe düşerken bu maddelerin yanı sıra bali, çakmak gazı gibi başka tehlikeli maddeler de gençler arasında yaygın biçimde kullanılıyor.

Geçtiğimiz günlerde Gözlü mahallesine yaşanan olayın ardından konu ilçe gündemine oturdu. Çakmak gazı kullanımının ilçede gençler arasında azımsanmayacak kadar yaygın olduğu iddia edildi. Cüzi bir ücrete temin edilen çakmak gazına ulaşımın kolay olması ve diğer uyuşturucu maddeler gibi dikkat çekici olmaması, kullanımı kolaylaştırırken, uzmanlara çakmak gazının tek seferde öldürebilen tehlikeli bir madde olduğu konusunda uyarıyor.

Çocuk ve ergenlerde bilgisayar bağımlılığı dışında en çok, çakmak gazının da içerisinde bulunduğu uçucu madde bağımlılığına rastlanıyor. Bu madde ailelerin aklına gelmediği için bağımlılıklar da fark edilemiyor.

Kolay ulaşılabilen bir madde

Bağımlılığın sosyal ve toplumsal yönlerinin göz ardı edilmemesi gerektiğinin de vurgulayan uzmanlar, yaptıkları açıklamada "Çocukların hayatında bağımlılığa neden olabilecek çok boyutlu bir sorunlar yumağı var. Sosyal, toplumsal, bireysel yönlerine dokunmadan tedavi edebilmek çok mümkün değil. Bağımlılık belirli bir ortamda yetişir. Bunlara dokunmadan bağımlılığı ortadan kaldırmak mümkün değil. Çakmak gazının olmasının nedeni ise kolay ulaşılabilir bir madde olması. Eğer çakmak gazı olmasaydı başka maddeler kullanacaklardı. Çocukların neden böyle bir davranış geliştirdiğini düşünmemiz çok daha önemli" diye konuştu.

Çakmak gazı ani ölümlere neden oluyor

Çakmak gazının çok ani ölümlere neden olduğunu da ifade eden uzmanlar şu şekilde görüş bildirdi: "Etkileri genellikle hayal görme ya da sesler duyma şeklinde olabilir. Diğer maddelerden farklı olarak sinir sisteminde kalıcı bir takım hasarlara yol açma şeklindedir. Özellikle denge merkezi ve beyincik ile ilgili kalıcı hasarlara yol açıyor ve bazı hasarların küçülmesine yol açıyor. Çocuklar bağımlılıklarını sürdürdüğünde zaten yaşam beklentisi ciddi oranda düşüyor. 30 yaşlarına varmadan kaybedilebiliyorlar."

Koçaş'tan esnaflara uyarı

Sarayönü Esnaf Odası Başkanı Hasan Koçaş, çakmak ve tüp içerisinde çakmak gazı satışları konusunda esnafları uyardı. 18 yaşının altındaki çocuklara çakmak ve çakmak gazı satılmamasını isteyen Koçaş, "Bağımlılık yapan sentetik ve kimyasal çözücü ve yapıştırıcı nitelik taşıyan, bali, vernik, çakmak gazı tiner gibi maddelerin 18 yaşının altındaki çocuklara satmamasını esnaflarımızdan rica ediyorum. Belirli aralıklarla sık olarak alanlar varsa da bu durumun ailelerine veya güvenlik görevlilerine bildirilmesi büyük önem taşıyor." dedi.