"Gençlerimizi ilçemizde tutamıyoruz"

"Gençlerimizi ilçemizde tutamıyoruz"
Esnaf köşemizin bu haftaki konuğu ilçenin genç esnaflarından Mustafa Kaya. Daha önce bilgisayar ve yazılım sektöründe faaliyet göstermesine rağmen ilçede sektöre yereli talep olmamasından dolayı başka sektörlere yönelen Mustafa...

Esnaf köşemizin bu haftaki konuğu ilçenin genç esnaflarından Mustafa Kaya. Daha önce bilgisayar ve yazılım sektöründe faaliyet göstermesine rağmen ilçede sektöre yereli talep olmamasından dolayı başka sektörlere yönelen Mustafa Kaya, çay salonu işletirken bir yandan da yemek sektörüne yöneldi. Eğitim ve istihdam nedenlerinden dolayı gençlerin ilçeden ayrıldığını belirten Kaya, meslek yüksek okuluna ve öğrencilere bugüne kadar gereken önemin verilmediğini söyledi. Doğalgaz yatırımlarından kaynaklı yol problemlerine de değinen Mustafa Kaya, yolların iyileştirilmesini istedi. İşte Mustafa Kaya'nın hayatı, görüş ve düşünceleri:

Bilgisayar sektörüne lisede girdim

1991 Sarayönü doğumluyum. İlkokul ve ortaokulu Merkez İlköğretim Okulu'nda, liseyi Endüstri Meslek Lisesi'nde okudum. Daha sonra eğitimimi ilçemizde bulunan Selçuk Üniversitesi'ne bağlı Sarayönü Meslek Yüksek Okulu'nda Bilgisayar Programcılığı bölümünde aldım. Lisede de aynı bölümü okumuştum. Ben henüz lisedeyken bilgisayar sektöründe çalışmaya başladım. Lise bitene kadar Can Bilgisayar'da çalıştıktan sonra lise bitimine yakın Proder Yazılım A.Ş. firmasında stajımı yaptım. Stajımın ardından kısa bir süre firmada çalıştım. Daha sonra Sarayönü'ne gelerek kendi iş yerimi açtım. 19 yaşında ticaret hayatına atıldım. 2010 yılında Kaya Bilgi İşlem olarak Sarayönü'nde hizmet vermeye başladım. İki yıl kadar faaliyette bulunduktan sonra ekonomik şartlar nedeniyle işyerimi kapatmak zorunda kaldım.

Askerliğe kadar bazı firmalarda çalıştım

Konya'da Türkiye'nin önde gelen telekomünikasyon şirketlerinden birinde satış pazarlama görevlisi olarak çalışmaya başladım. Bu göreve devam ederken kendimi geliştirmek amacıyla Türkbel akademisine eğitimler almak için başvurdum. Satış pazarlama, etkili iletişim, motivasyon, liderlik gibi eğitimleri aldıktan sonra uzmanlık eğitimlerini de alıp Türkiye genelinde üniversitelerde Türkbel çatısı altında konferanslar ve eğitimler verdim. Daha önce çalıştığım Proder Yazılım'dan satış müdürlüğü teklifi gelince bu işi kabul ederek satış müdürlüğü görevine başladım. 2018 yılında askerlik görevimi yerine getirmek için buradan ayrıldım. Burdur merkezde acemi birliğimi Ankara Mamak'ta usta birliğimi tamamlayım 2019 yılının haziran ayında askerlik görevimi bitirdim. Askerlik dönüşünde memleketimde hizmet vermek amacıyla tekrar Sarayönü'nde esnaflık yapmaya karar verdim.

İlçemde esnaflık yapmak istedim

Sarayönü'nde kendi hemşerilerimle iletişim kurabilmek için insanlarımızın içinde olabilmek için herkesin uğrak yeri olabilecek kolayca insanlarla sosyalleşebileceğim yerin çay ocağı olacağını düşündüm. Sami Solak ile görüşerek çay salonunu almaya karar verdim. Askerden geldikten bir hafta sonra çay salonunu devralarak çalıştırmaya başladık. Sarayönü'nde benim asıl mesleğimde talep olmadığını düşündüğüm için bilgisayar ve yazılım sektöründe devam etmek istemedim. Burada esnaflarımızla, halkımızla iç içe olmayı daha çok seviyorum. Çay salonunu devraldıktan bir ay sonra köfte, kokoreç, ekmek arası sektöründe postane civarında bir eksiklik olduğunu görünce Mega marketin yanında Merkez Köfte/Kokoreç dükkanını faaliyete geçirdik. Çay salonumuzun adı da ayı şekilde Merkez çay salonu. Dönem dönem aktif siyasetin içerisinde de yer aldım. Gençlik kolları başkanlıkları görevlerinde bulundum. Şimdide Yeniden Refah Partisi İlçe Başkan Vekili olarak siyasetin içerisinde yer almaya devam ediyorum. 6 Ekim'de kongremizi gerçekleştirip ilçe teşkilatımızı şekillendireceğiz.

Faydalı olmak istiyorum

Bizim amacımız esnaflıkta 1 lirada kazansak 1000 lirada kazansak müşteriyi her zaman memnun şekilde göndermektir. En büyük gayem ilçeme faydalı olabilmek. Bu ilçeyi ne kadar daha ileriye götürebiliriz diye düşünmemiz lazım. Konya'nın diğer birçok ilçesi sürekli ileriye giderken biz nasıl geriye gitmeyiz diye düşünüp bunun mücadelesini vermeliyiz. Şu anda ilçemizin ileri gelen siyasetçilerine kadar elinden geleni yapsa da yetişemedikleri yerlerde onların yükünü hafifletip ilçemize hizmette üzerimize düşen görevi yerine getirmeliyiz. Bu yolda ilerlerken bizde zaman içerisinde ilçenin ileri gelen siyasetçileri arasında yer almayı temenni ediyoruz.

Gençlerimiz gidiyor

Şu anda açık gördüğüm iki sektörde daha yatırım yapmayı planlıyorum. Sarayönü çarşısındaki potansiyel çok düşük. Geçmiş dönemde çok daha iyiydi. Göç problemi var ve göç edenlerin büyük bölümü gençler. Gençler ilçeden ayrıldığı içinde canlılık son derece düşük. Genç nüfus her geçen yıl azalıyor. Bu istihdam olanakları ile de doğrudan alakalı. İstihdamdan önce ise eğitim konusuna değinmek gerekiyor. İnsanlar eğitim konusunda ilçede problem olduğunu düşünüyorlar. Eğitim seviyesini yetersiz gördükleri için buradan ayrılıyorlar. Nüfus göçünü tersine çevirebilmek için iş sahası açılması ve eğitim kalitesinin düzeltilmesi gerekiyor. Organize sanayi projesi var ama bu uzun vadeli bir proje. Meyvelerini hem alabileceğimiz bir proje değil. Konya'nın diğer bazı ilçelerinde olduğu gibi yatırım yapacak küçük ve orta ölçekli işletmelere her yönden imkan ve teşvik sağlanmalı.

Üniversiteye sahip çıkmalıyız

Üniversitemize yeni bölümler açılıyor ama öğretim görevlisi alınamadığı için bölümler öğrenci kabul edemiyor. Bununla acil bir şekilde ilgilenilmesi lazım. Öğrenciler tüm faydalarının yanında önemli bir ekonomik canlılığa da neden oluyorlar. Öğrenci için bacasız sanayi diyebiliriz. Öğrencinin esnaflara çok büyük katkısı oluyor. Ama öğrencilere antipatik bir şekilde yaklaşıp onları ürkütmemeliyiz. Geçmişte ahırlardan bozma yerler için öğrencilerden 1000 lira kira alındığını bilirim. Burayı, gelen öğrenciye sevdirebilirsek öğrenci burdan gittikten sonra arkadaşlarına da tavsiye eder. Buradan giden öğrenciler bugüne kadar hep Sarayönü'nde okunmaz diyerek buradan ayrıldılar. İlçemizde artık yeterli alt yapı var. Konut problemi yok.  Yeter ki insanımız öğrenciyi dışlamasın ve yolunacak tavuk gözüyle bakmasın. Bizim evlatlarımızda gidip dışarıda okuyor.

Avantajı da var dezavantajı da

Yıllardan beri Konya'nın yakınlığı avantaj mı dezavantaj mı tartışması var. Bunun avantajları da var dezavantajları da. Yakınlık Sarayönü'nde bulunmayan hizmetlerin tedariği için avantaj olurken il merkezine yakınlıktan sonra ile göç vermesi dezavantaj. Konya'da da bir Sarayönü nüfusu kadar Sarayönülü var. Kamu personelinin tamamına yakını Konya'da ikamet ediyor. İlçede işi olup Konya'da git gel yapanda çok yerli var. Bu, ilçenin canlılığını ciddi şekilde etkiliyor. Uzak ilçelerde böyle bir imkan olmadığı için gelişim tetikleniyor.

Yollarımızda sıkıntı var

İlçemize doğalgazın gelmesi çok iyi oldu. Büyük bir hizmet ama doğalgazın geçtiği yolların daha düzgün hale getirilmesi gerekiyor. En azından çarşı içinin onarılması gerekiyor. Yol problemimiz yoktu ama şu anda ilçemizde ciddi bir yol problemi oluşmaya başladı. Saraç mahallesinde örnek yol olarak yapılan yol bile örnekliğini kaybetti. İlçede araba kullanmak neredeyse zulüm haline geliyor. Onarılan yerler çökme yapıyor. Birde çarşı içerisinde yolların kesiştiği noktalardan geçen su olukları araçlara büyük zarar veriyor. Bu olukların kaldırılması gerekiyor. Zaten hiç bir işe de yaramıyor.