GÖNÜL COĞRAFYAMIZIN BİRLİĞİ

Türk dünyası bizim gönül coğrafyamızdır.

Altaylardan Tuna ya kadar at koşturduğumuz gardaşlığımızdır.

Şair ne diyor. Hele bir dinleyelim bakalım.

Uygurlar, Oğuzlar, Göktürkler, Hunlar, Dünyaya şan alan, soyumdur bunlar.

Her karış toprağa döküldü kanlar, Tanrı dağlarına varıpta geldik.

Egemen milletiz, dünyada baştık. Yiğit Alper’lerle, kükreyip taştık.
Erittik dağları engeller aştık. Bu işin sırrına, eripde geldik.

Harp sanat mesleği, dersini aldık, Bir seher vaktinde düşmana daldık.
Anadolu’m seni, beğenip kaldık, Dört yanı coşkuyla, sarıpda geldik.

Turanlar atamız, sembol kurdumuz, Malazgirt’te güçlü galip ordumuz.
Hep tarih kokuyor, eşsiz yurdumuz, Harp meydanlarını, yarıpde’ geldik

Kırgız, Özbek, Kazak, Tatar ırkımız, Türkmen’i Azer’i yoktur farkımız.
Beş bin yıl önceden döner çarkımız, Düşmanı cephede seripte geldik

Osmanlı’nın belli dünyada ünü, Çanakkale ruhu, hatırla dünü…
Kurtuluş savaşı İstiklal günü, Hamsimizi denize, sürüpde geldik.

Gönül coğrafyamızın yerel yönetimleri olan Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB)'nin 7. Olağan Genel Kurulu İstanbul da yapıldı. Türk dünyasının dört bir yanından gelen belediye başkanları ve heyetlerinin katılımı ile yapılan genel kurul sonucu Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay TDBB başkanlığa seçildi.

Uğur başkanı bu ulvi görevinden dolayı tebrik ederiz.

TDBB başkanlığı sıradan bir görev değil.

Sorumluluğundan ziyade zorunluluğu olan bir görev.

Hele, hele dünyanın yeniden kıpırdamaya başladığı bu günlerde bu görev gönül coğrafyamızın mayasıdır, geleceğimizin teminatıdır.

Türk dünyasının dört bir yanından gelenlerin bu çatı altında buluşması, tarihin yüklediği sorumluluğun farkındalığıdır.

Ortak bir geçmişin, müşterek bir kültürün ve kadim bir gönül coğrafyasının temsilcileri olarak bir araya gelen gardaşlara, Uğur başkan kendisine gösterilen teveccühe ve güvene istinaden teşekkür etti.

"TDBB Olarak Yerelden Yükselen Bu Sesi Daha Da Gürleştirmek İçin Büyük Bir Gayret İçerisindeyiz" diyerek şunları söyledi.

Çünkü bizler; Bilge Kağan'ın, Yusuf Has Hacib'in, Nizamülmülk'ün, Mevlana'nın torunlarıyız. Aynı kelimelerle konuşur, aynı dualarla umut eder, aynı hayalleri kurarız. Ayrı bayraklar altında yaşasak da gönlümüz birdir, irfanımız birdir, özümüz birdir. Bu birlik, gönül coğrafyamızın mayasıdır, geleceğimizin teminatıdır. Türk Dünyası Belediyeler Birliği olarak, yerelden yükselen bu sesi daha da gürleştirmek için büyük bir gayret içerisindeyiz. Bu kapsamda ortak şehircilik vizyonları geliştiriyor, tecrübe paylaşımlarıyla hizmet kalitemizi artırıyor, kültürel ve tarihî değerlerimizi geleceğe taşımak için iş birlikleri kuruyoruz.

Şehirler ve yerel yönetimler, uluslararası ilişkilerin yeni aktörleri hâline geldi. Bu yüzden yerel yönetim diplomasisi, Türk dünyası için hayati önemdedir. TDBB de bu anlayışın en güçlü temsilcisidir. Aramızdaki sınırları değil, ortak geçmişimizi ve müşterek geleceğimizi merkeze alan bir diplomasi anlayışı geliştiriyoruz. Bugün 30'u aşkın ülkeden 1.200'ü aşan belediyeyi bir araya getiren büyük ve güçlü bir aileyiz. Geçtiğimiz dönemde dünya, pandemilerden savaşlara, doğal afetlerden ekonomik krizlere kadar pek çok zorlukla karşılaştı. Ancak bizler, 'Birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır' anlayışıyla hareket ederek, bu sınavlardan daha da güçlenerek çıktık."

TDBB genel kurulunda İsrail’in Filistin halkına yaptığı soykırım kınandı. Türk dünyasının muzlum Filistin halkının yanında olduğu ifade edildi.

Selam olsun Altaylardan Tuna’ya at koşturanlara

Selam olsun Müslüman Türk dünyasına

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet TURAN Arşivi