Dolar 20,1206
Euro 21,5993
Altın 1.256,82
BİST 4.768,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Konya 20°C
Az Bulutlu
Konya
20°C
Az Bulutlu
Sal 22°C
Çar 24°C
Per 24°C
Cum 26°C

Gözlü’de ikiz kuzu bereketi

Gözlü’de ikiz kuzu bereketi
4 Nisan 2023 13:16
A+
A-

Sarayönü Gözlü Tarım İşletmesi Müdürlüğü’nde bu yıl 15 bin baş üzerinde koyun 23 bin kuzu doğurdu.

27 Adet ağılda Akkaraman, Acıpayam ve Bafra ırkı koyunlarla küçükbaş hayvancılık faaliyetleri yürütüldüğünü belirten İşletme Müdürü Yüksel Akçay: “Koyunculukta bakım besleme, sevk-idare ve koruyucu hekimlik hizmetleri üst düzeyde yapıldığı için mevcut popülasyonda yüzde 45’in üzerinde ikiz doğum gerçekleşti. Örnek alınabilecek bir performans gerçekleşti. Geçen 10 yılda Gözlü İşletmesinde toplam hayvan sayısında yüksek düzeyde artış oldu.

Sarayönü’nde Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Gözlü Tarım İşletmesinde, küçükbaş hayvanda yüksek oranda ikiz doğum gerçekleşti.

Tarla bitkileri üretiminin yanı sıra yoğun hayvancılık faaliyetinin yapıldığı Gözlü Tarım İşletmesi Müdürlüğü, kurak geçirilen yılın ardından küçükbaşta kuzu doğum oranlarıyla dikkati çekiyor.

İşletmenin Müdürü Yüksel Akçay, işletmede esmer ve simental cinsi büyükbaş ile acıpayam, akkaraman ve bafra ırkı koyun varlığına sahip olduklarını söyledi.

kuzu

“Yüzde 45’nin üzerinde ikiz kuzu aldık”

27 Adet ağılda küçükbaş hayvancılık faaliyetleri yürütüldüğünü belirten İşletme Müdürü Yüksel Akçay:, “Bu yıl da geçen sene gibi çok güzel bir kuzulama sezonu geçirdik. Bu başarıda teknik personel ve çalışanların özverisinin de büyük payı var.

Koyunculukta bakım besleme, sevk-idare ve koruyucu hekimlik hizmetleri üst düzeyde yapıldığı için mevcut popülasyonda yüzde 45’nin üzerinde ikiz doğum gerçekleşti.

İşletmemizde 102 bin dekar mera alanı, her yıl da 60 bin dekar anız alanı bulunmaktadır. Bunları değerlendirmek amacıyla 7 ayrı mevkide toplam 27 Adet ağılda Akkaraman, Acıpayam ve Bafra ırkı koyunlarla küçükbaş hayvancılık faaliyetleri yürütülmektedir.

İşletmemizde 2023 yılı kuzu doğum sezonunda toplam 15.892 baş koyun doğum yapmış ve toplamda 23.037 baş kuzu doğmuştur. İşletmemizde ikiz doğum oranı % 45 olarak gerçekleşmiştir. Hali hazırda yeni doğan kuzularla birlikte işletmemizin toplam küçükbaş varlığı 52.553 başa çıkmıştır.” diye konuştu.

kuzu

Akkaraman Irkının Özellikleri

Orta cüsseli, vücudu beyaz renkte, burun ve göz etrafında siyah lekeler görülebilen, yağlı kuyruk yapısına sahip olan ırkın koçları %10 oranında boynuzludur. Baş, boyun altı ve bacakları yapağısız, kulakları sarkıktır. Canlı ağırlığı 40-45 kg arasında olan koyunlarda, süt verimi ise 40-55 Lt/Laktasyondur.

Acıpayam Irkının Özellikleri

İri yapılı, beyaz renkli yapağıya sahip ırkın baş kısmında siyah veya kahverengi lekeler görülebilir. Koçlar boynuzludur. Kuyrukları orta yağlıdır. Bu ırk sürü hayatına oldukça uyumludur. Canlı ağırlığı koçlarda 100 – 130 kg koyunlarda ise 60 -70 kg olan Acıpayam ırkında Süt verimi ise 78 – 150 Lt/Laktasyondur.

Bafra Irkının Özellikleri

Orta yapılı, beyaz renkli yapağıya sahip olan ırkın ağız, göz çevresi ve kulaklarında siyahlıklara rastlanır. Baş, karın altı ve bacaklar genellikle çıplaktır. Yüksek döl verimine sahip olan ırkın kuyrukları dip kısmında az yağlı, ince ve uzundur. Koçları boynuzludur. Canlı ağırlığı koçlarda 70 kg koyunlarda ise 60-65 kg olan Bafra ırkında Süt verimi ise 120 – 130 Lt/Laktasyondur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.