Grip aşısına sınırlama!

Grip aşısına sınırlama!
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle, bu kış için grip aşısına talep, geçen yıla göre iki kattan fazla artış gösterdi. Sonbaharla birlikte Türkiye genelinde grip aşısı olmak isteyenler eczanelere...

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle, bu kış için grip aşısına talep, geçen yıla göre iki kattan fazla artış gösterdi. Sonbaharla birlikte Türkiye genelinde grip aşısı olmak isteyenler eczanelere giderek adlarını sıraya yazdırmaya başladı. Ancak sistem değişti ve eczanelerde yapılan listeler iptal oldu.

Sağlık Bakanlığı, influenza aşısı temin etmek üzere bağlantılarını sağladığını, belirlenen risk gruplarını ağırlık derecesine göre sıralanarak kademeli bir şekilde aşı yapılmasının öngörüldüğünü duyurdu.

Grip aşısı puan şartına bağlanırken, 6 puanı bulamayan vatandaşlar, aşı yaptıramıyor. Puanla tablosunun bir hayli ağır olması ise risk gurubundaki çoğu insanın aşı yaptırabilmesine engel oluyor. Ancak ağır ve birden fazla kronik rahatsızlıkları olan vatandaşlar, grip aşısından faydalanabiliyor. Şartı sağlayan hastalar ise bir elin parmağını geçmiyor.

Seçilen hastalara verilecek

Ülke genelinde 7,5 milyon 65 yaş üstü, 25 milyon kronik hasta bulunması nedeniyle 1,5 milyon aşı için "hasta seçimi” konusunda da ciddi bir kriz yaşanacağı öngörülüyor.

Kimlerin aşı alacağı e-nabız üzerinden açıklanıyor. Risk grubunda bulunan ya da kronik hastalığı olanlar aşı alamıyor. Covid-19 salgını sürecinde zatürre aşısı krizine şimdi de grip aşısı krizi eklendi. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) “Grip aşısı olunmalı” çağrısı ile sağlık meslek örgütlerinin ithal edilecek grip aşısı miktarının artırılması uyarılarını önemsemeyen Sağlık Bakanlığı, çözümü aşı yapılacakları sınırlamakta buldu.

Reçete ile veriliyor

Aşının dünyada üretim kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle belli bir zaman diliminde peyderpey temin edileceğini de duyuran Sağlık Bakanlığı, ilgili aşının hekimler tarafından sadece Reçetem Sistemi üzerinden yazılacağını, yalnızca serbest eczanelerce temin edileceğini, Eczanenin Reçetem Sistemi'ne reçeteyi girmesi ile İlaç Takip Sistemi'nde (İTS) aşı temin hakkı oluşturulacağını açıkladı.