Gübre fiyatları çiftçiyi zora sokuyor!

Gübre fiyatları çiftçiyi zora sokuyor!
Tarımsal üretimde önemli bir girdi kalemi olan gübre fiyatlarında son 1 yılda yüzde 90'a yaklaşan artışlar yaşandı. Farklı zamanlar ve ürünler için farklı gübreler kullanan çiftçi, gübre girdisini karşılamakta zorlanıyor....

Tarımsal üretimde önemli bir girdi kalemi olan gübre fiyatlarında son 1 yılda yüzde 90'a yaklaşan artışlar yaşandı. Farklı zamanlar ve ürünler için farklı gübreler kullanan çiftçi, gübre girdisini karşılamakta zorlanıyor. 20 Ocak 2020 tarihinde 1,650 TL/ton seviyesindeki üre gübresi, 21 Ocak 2021 itibariyle yüzde 82 artarak bugün 3 bin lira düzeyinde seyrediyor. Üretici, bu duruma tepki gösteriyor.

Doların düşmesine rağmen, gübre fiyatlarının artışını sürdürmesine anlam veremediklerini dile getiren Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, çiftçinin resmen soyulduğunu söyledi.

Yağışlarla birlikte gübre fiyatlarını artıran tüccarlara tepki gösteren Çelik, şöyle konuştu: ''Yağış olmadığında çiftçi, sahaya inip, gübre işlerine bakmıyordu. Yağışlardan sonra sahaya indi, 'gübre alayım' diye ama baktılar ki gübre fiyatları 3 bin lira seviyesine çıkmış. Bu fırsatçılıktan başka bir şey değil. Talep artınca mı böyle oldu?”

Bu çiftçiye yazık etmeyin, diye tepkisini gösteren Çelik; “Eğer bu çiftçiyi üretimden kaçırırsanız hepimiz aç kalırız. Bu çiftçi, gübreyi 3 bin liraya nasıl alacak? Daha baharda yağışın olup, olmayacağı belli değil ama gübre fiyatları bir anda yükseldi. Tedbir alınması lazım yoksa bu çiftçi sahadan çekilecek'' Dedi.

Gübre lobisinin tarımı tehdit ettiğine değinen Çelik, “Gübre, dolar düşerken de zamlanıyor, dolar çıkarken de zamlanıyor. Dolar, 8.5 TL iken üre gübresi 2 bin 400 TL’idi. O zaman ‘gübre neden bu kadar pahalı’ dediğimizde, ‘gübre, dolara bağlı olduğu için yükseldi’ diyorlardı. Şimdi dolar 7.40 TL. Üre gübresi 3 bin TL oldu. Gerçekten bu işe şaştık kaldık.” şeklinde konuştu.

Çiftçilerin lobicilerin eline kaldığını ifade eden Çelik şöyle devam etti: “Her köşe başını tutmuşlar. Çiftçilere nefes aldırmıyorlar. Çiftçinin malı bu sene biraz edince sanayiciler rahatsız oldu. Üreticinin elinde ne varsa alalım diyorlar. Onlar kazanmasın hep biz kazanalım diyorlar. Ne yazık ki ülkemizde bunları denetleyecek bir mekanizma da yok.”