Gübre fiyatlarında artış durmadı!

Gübre fiyatlarında artış durmadı!
TÜİK’in Mart ayı gübre ithalat verileri gübre fiyatları ile ilgili acı bir gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi. Mart ayında ithal edilen üre gübresi Ocak ve Şubat aylarına göre tonda 110 dolar ucuzlamasına rağmen çiftçiye...

TÜİK’in Mart ayı gübre ithalat verileri gübre fiyatları ile ilgili acı bir gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi. Mart ayında ithal edilen üre gübresi Ocak ve Şubat aylarına göre tonda 110 dolar ucuzlamasına rağmen çiftçiye satış fiyatı ise 5 bin lira birden arttı!

TÜİK, 2022 Mart ayına ilişkin üre gübresi ithalat rakamlarını açıkladı. Gübre fiyatları son bir yıl içinde rekor artışla 5 ile 7 kat artarken, bu fahiş fiyat artışları çiftçinin canını yaktı. Gübre fiyatlarındaki fahiş artıştan dolayı çiftçi, bu yıl ürününe yeterli gübreyi kullanamazken, gübre fiyatları da yakından takip ediliyor.

Gübre mart ayında kaç liradan ithal edildi?

Türkiye, gübrede ithalatçı konumda iken, ithal edilen gübre fiyatları iç piyasada gübre fiyatlarını da yakından ilgilendiriyor. İthal edilen gübrenin fiyatı ile Türkiye’de çiftçiye satış fiyatları arasındaki uçurum ise gübrede yaşanan vurgunu gündeme getiriyor. TÜİK’in Mart ayına yönelik yayınladığı gübre ithalat verilerine göre, Türkiye toplam 209 bin 584 ton üre gübresi ithal etti. Mart ayı üre gübresi ithalatında yine Umman başı çekti, ikinci sırada ise Mısır yer aldı.

 

Türkiye üre gübresini hangi ülkelerden ithal ediyor?

Mart ayında üre gübresi ithal edilen ülkeler sırasıyla şunlar: Umman, Mısır, Türkmenistan, Rusya, Özbekistan, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İran.

TÜİK’in Mart ayı dış ticaret verilerine göre Umman’dan 131 bin 281 ton, Mısır’dan 56 bin 166 ton, Türkmenistan’dan 7 bin 57 ton, Rusya’dan 6 bin 160 ton, Özbekistan’dan 5 bin 605 ton, Azerbaycan’dan 1613 ton, Birleşik Arap Emirlikleri’nden 1000 ton ve İran’dan 438 ton olmak üzere toplam 209 bin 584 ton üre gübresi ithal edildi.

Mart ayında ithal edilen üre gübresi tonda 110 dolar ucuzladı

Mart ayı üre gübresi ortalama ithalat fiyatı 687 dolar/ton oldu. Buna göre Ocak ve Şubat ayına göre Mart ayı üre gübresi ithalatında ortalama fiyatların 110 dolar düştüğü görülüyor. Ocak ayında üre gübresi ortalama 804 dolar/ton fiyattan ithal edilirken, Şubat ayında ise ortalama 795 dolar/ton fiyattan ithal edilmişti.

 

İthal edilen gübre çiftçiye kaç liradan satıldı?

Üre gübresi Mart ayında ortalama 687 dolar/ton fiyattan ithal edilirken, aynı ay içinde üre gübresinin fiyatı 9 bin liradan 14 bin liraya kadar çıkmıştı. Gübre firmaları, 4 Mart’ta yaptıkları zam ile üre gübresinin fiyatını önce 9 bin liradan 11 bin 500 liraya çıkarken, 11 Mart’ta yapılan ikinci zamla 12 bin 500 liraya, 12 Mart’ta yapılan zamla 13 bin liraya, 14 Mart’ta yapılan zamla da üre gübresinin fiyatı 14 bin 850 liraya kadar çıkmıştı. Gübretaş üre gübresine 17 Mart’ta zam yaparken, fiyatı 11 bin 735 liradan 12 bin 600 liraya çıkarmış, iki gün sonra da Tarım Kredi Kooperatifleri üre gübresine zam yaparak 9 bin 200 liradan 13 bin liraya yükseltmişti.

 

Üre gübresi ithalatı 110 dolar ucuzladı içeride satış fiyatı 5 bin lira zamlandı!

Görüleceği üzere üre gübresi Mart ayında Ocak ve Şubat aylarına göre tonda 110 dolar daha ucuz ithal edilmesine rağmen, Rusya ve Ukrayna savaşı bahane edilerek üre gübresi çiftçiye tonda 5 bin lira zam yapılarak 9 bin liradan 14 bin liradan satıldı.