Gübrenizi güvenilir yerlerden alın

Gübrenizi güvenilir yerlerden alın
Tırmanışa geçen gübre fiyatları güz dönemi ekimlerine hazırlanan çiftçilerin cebini yakıyor. Gübre fiyatlarının cazibesinden etkilenen vurguncular ise piyasadaki boşluktan yararlanarak sahte gübre tacirliğine soyunuyor.Görüntü...

Tırmanışa geçen gübre fiyatları güz dönemi ekimlerine hazırlanan çiftçilerin cebini yakıyor. Gübre fiyatlarının cazibesinden etkilenen vurguncular ise piyasadaki boşluktan yararlanarak sahte gübre tacirliğine soyunuyor.

Görüntü olarak gerçeğinden ayırt edilemeyen sahte gübreler tarlalara büyük zarar veriyor. Gübre alınırken Gübre Takip Sistemi barkodu olan gübrelerin tercih edilmesi gerekiyor.

Sarayönü Tarım ve Orman Müdürü Güngör Çiğdem, çiftçileri sahte gübrelere karşı uyararak güvenilir yerlerden GTS barkodu olan gübrelerin alınması gerektiğini söyledi.

Tarlaya da zarar veriyor

Yanlış gübrenin topraktaki etkisinin uzun çok kötü olduğunu dile getiren Çiğdem, “çiftçilere, “Gübre satın alırken mutlaka lisans ve tescil belgesini isteyin, faturasını mutlaka alın” şeklinde seslendi.

Üreticinin bugünlerde gübre ihtiyacını temin etmeye başladığını belirten Çiğdem, konuyla ilgili şu uyarıları yaptı: “Farklı çuvallarda ve farklı fiziki özelliklerde kimyevi gübrelere rastlanabiliyor. Yapılan analizler neticesinde içerisinde yüzde 20-40 oranında tuz bulunan sahte gübrelerin piyasada dolaştığı biliniyor. Bu nedenle çiftçimizin emeklerinin boşa gitmemesi için gübre ihtiyaçlarını mutlaka, kimyevi gübre üretimi yapan firmalarla satış sözleşmesi olan gübre bayilerinden temin etmesi büyük önem arz ediyor. Köylerde ve pazarlarda kamyon üzerinde satılan ürünlerden çiftçimizin kaçınması gerekiyor.”

Çiftçiler dikkatli olmalı

Sahte gübre imalatının ve satışının yaygınlaştığını belirten Çiğdem, “Sahte gübreciler yüzünden, sadece yüzde 16-18’lik fosforlu gübre ile buğday ekimi yapan çiftçiler oldu. Gübredir ama içinde azot yoktur. Gübre çuvalları bu firmaların ismiyle orijinal gibi basılmış olabilir. İçine, gübreyle karışacak maddeler, tuz, toprak tipi madde, cips, alçı konmuş olabilir. Kamyonla bunları getirip ‘sıkıştım ben ucuza satıyorum’ diyerek satmaya kalkanlara karşı, çiftçilerimiz uyanık olsun. 150 liralık çuval, 100 liraya veriliyorsa, çiftçilerimiz bundan şüphelensin ve bu tür gübreleri almasın” şeklinde konuştu.