GÜLELİMMM BİRAZ...

Mutluluğu yakalayabilmek zor gibi görünse de, aslında elinizdeki küçük şeylerin bile mutlu olmak için bir sebep olduğunun farkına varabilirsiniz.

Mutluluk, hem fiziksel hem de ruhsal olarak iyi olmanızı sağlar. Olumsuzluklara üzülmek yerine olumlu şeyler düşünmek sizi kendinize getirir.

İyilik yapmaya çalışın; çünkü başkaları mutlu etmek sizi de mutlu eder.

Yapılan araştırmalar çevrelerindeki insanlara, maddi ya da manevi, yardım eden kişilerin kendilerini daha huzurlu ve mutlu hissettiğini ortaya koyuyor. Olumsuzluklara üzülmek yerine olumlu şeyler düşünmek sizi kendinize getirir.

İyilik yapmaya çalışın; çünkü başkalarım mutlu etmek sizi de mutlu eder. Yapılan araştırmalar çevrelerindeki insanlara, maddi ya da manevi, yardım eden kişilerin kendilerini daha huzurlu ve mutlu hissettiğini ortaya koymuştur.

Nelere iyi geliyor?

Son yapılan araştırmalar günde en az 15 dakika gülmenin kalp için çok yararlı olduğunu doğruluyor. Kahkaha atmak, kan damarlarını genişletiyor, kan dolaşımını hızlandırıyor. Ancak uzmanlar bunun nedenini henüz belirleyebilmiş değil stresin kalbe, kan akışını sınırladığı, damarları sıkıştırdığıysa daha önce birçok araştırmayla kanıtlanmıştı. Bu araştırma, gülmenin damarları genişlettiğini doğruluyor.

Kendisiyle barışık olan ve somurtmak yerine gülmeyi seçen kişilerin cinsel yaşamları çok daha hareketli oluyor. Gülmek cinsel yaşamın daha iyi olmasını sağlarken, çiftlerin mutluluğu birlikte yakalamasında da etken oluyor..

Gülmek bağışıklık sistemini güçlendirdiği için birçok hastalığı da önlüyor. Soğuk algınlığından yüksek tansiyona, depresyondan alerjiye birçok hastalıkla baş etmenizi sağlıyor.

Vücuttaki ağrıların azalmasına neden oluyor. Gülme ve kahkaha ile insan beyninde doğal morfin yerine geçen endorfin üretiliyor.Endorfin ise morfinden çok daha güçlü ağrı kesici özelliği taşıyor.

Gülmek strese karşı en iyi ilaç. Gülünce anti-stres hormonlarının aktif hale geldiği ve vücut direncinin arttığı bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek.

Depresyona, bağışıklık sistemine iyi geldiği ortaya çıkarılan gülmenin, acıya dayanıklılığı da artırdığı saptandı.

Uzmanlar, ağrı kesici hapları gereksiz kılacak yöntemler araştırıyor...

Bilimsel araştırmalar, gülmenin bağışıklık sistemini güçlendirip insanın sağlık sistemine olumlu etki yaptığını ortaya çıkarmış durumda.

Gülme-eğlendirme faktöründen yararlanmak izteyen bazı çocuk klinikleri palyaçoları devreye sokarken, depresyon tedavisinde de mizahın gücünden yararlanılıyor. Zürih Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan bir araştırma ise gülmenin acı hissimizi azalttığını ortaya koydu.

Araştırma esnasında deneklere, herkesin daha önce izlemiş olduğu komedi filmleri gösteriliyor.

Sonuçta komik filmi izlerken daha çok gülen deneklerin, yarım saat sonra yapılan acı testi esnasında daha fazla acıya dayanabildiği ortaya konuyor

Deneklere acı uygulanması sırasında "soğuk basınç testi" adı verilen yönteme başvuruluyor. Bu test sırasında deneğin elini buz gibi bir suda ne kadar süre tutabildiği esas alınıyor.

Test öncesi daha fazla ve daha içten gülen deneklerin ellerini soğuk suyun içinde daha fazla tutabildiği belirleniyor.

SEVGİYLE VE MUTLULUKLA KALIN

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hülya BAĞCI Arşivi