Gürkan’dan çiftçilere uyarı; Sahte gübreye dikkat!

Gürkan’dan çiftçilere uyarı;  Sahte gübreye dikkat!
Bahar döneminin gelmesiyle birlikte, tarım arazilerine yoğun mesai harcayan çiftçiler, bu günlerde verim ve kalite için gübre atıyor. Gübre fiyatlarındaki aşırı artış ise merdiven altı tabir edilen ucuz kalitesiz gübrelerin piyasaya sürülmesini tetikliyor. Sarayönü Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü İbrahim Gürkan, çiftçilere, fiyatına kanıp kalitesiz gübre almayın uyarısında bulundu

Sarayönü Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü İbrahim Gürkan, şu günlerde piyasada fazla miktarda dolaşan değerleri çok düşük olan veya sahte olan gübrelere karşı çiftçileri uyardı.

Yanlış gübrenin topraktaki etkisinin uzun yıllar sürdüğünü dile getiren Gürkan, çiftçilere, “Gübre satın alırken mutlaka lisans ve tescil belgesini isteyin, faturasını mutlaka alın” şeklinde uyarıda bulundu.

tarim-kredi-ibrahim-gurkan-1.jpg

Üreticinin bugünlerde gübre ihtiyacını temin etmeye başladığını belirten Gürkan, konuyla ilgili şu uyarıları yaptı:

“Gübre verim artışına büyük katkı sağlıyor. Gübre atarken de dikkatli olmak gerekiyor. Gübre fiyatlarının cazibesinden ağzı sulanan vurguncular ise piyasadaki boşluktan yararlanarak sahte gübre tacirliğine soyunuyor. Görüntü olarak gerçeğinden ayırt edilemeyen sahte gübreler ise daha sonra çiftçinin canını yakıyor.

Şikayetler üzerine yapılan denetimlerde, farklı çuvallarda ve farklı fiziki özelliklerde kimyevi gübrelere rastlanabiliyor. Yapılan analizler neticesinde içerisinde yüzde 20-40 oranında tuz bulunan sahte gübrelerin piyasada dolaştığı biliniyor. Bu nedenle çiftçimizin emeklerinin boşa gitmemesi için gübre ihtiyaçlarını mutlaka, kimyevi gübre üretimi yapan firmalarla satış sözleşmesi olan gübre bayilerinden temin etmesi büyük önem arz etmektedir. Çiftçilerimizin sırf ucuz olsun dile güvenilir olmayan yerlerden gübre almaması gerekir" diye konuştu.